Fontos győzelem kapujában áll Netanjahu

Ami az egybehangzó exit pollok eredményeit, valamint a több mint 80 százalékos feldolgozottságból származó hivatalos adatokat illeti, nemcsak Izrael és a közel-keleti térség, hanem a világ - így hazánk - szempontjából is meghatározó választási siker előtt áll Benjamin Netanjahu. A volt izraeli miniszterelnök győzelmi beszédében egy stabil és nemzeti elkötelezettségű kormány felállítását vetítette előre. Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjének cikke.

A várakozásokkal összhangban kiemelt figyelem szegeződött az Izraelben három és fél év alatt immár ötödik alkalommal megrendezett parlamenti választásokra. A közvélemény-kutatások adatai is arra utaltak, hogy bár hajszállal, de meglehet a Netanjahu fémjelezte blokk többsége.

Így a nyáron feloszló centrista kormány folyományaként kiírt voksolást mind az izraeli, mind pedig a világsajtó is egy, a korábbi, tizenkét évnyi kormányzást maga mögött tudó jobboldali miniszterelnök személyéről szóló országos döntésként értékelte.

Ami a részleteket illeti, az Izraelben gyakran alkalmazott és igen pontos exit pollok alapján kifejezetten helytállónak mutatkoztak a korábbi közvélemény-kutatások eredményei. Ugyanis

  • a Likud 30-31,
  • a Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetség 14-15,
  • a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja 10,
  • valamint az askenázi, azaz az Európából elszármazott ultraortodoxok Egyesült Tórapártja 7 mandátumot szerzett.
  • Ennek értelmében még a pesszimista matematika alapján – ha bár csak egyetlen képviselővel is, de – Netanjahu blokkja többséggel rendelkezik a 120 honatyát tömörítő izraeli parlamentben, a Kneszetben.

Érdemes megjegyezni, hogy az ikonikus jobboldali miniszterelnök potenciális visszatérésének súlyát az izraeli választópolgárok igencsak átérezték, ugyanis a Választási Bizottság által közölt részvételi adatok szerint több mint húsz éve nem volt ilyen magas az arány, legutóbb 1999-ben kúszott a mostani eredmény, vagyis 71,3 százalék fölé.

 

Adódik a kérdés, hogy amennyiben az imént tárgyalt exit pollok adatait a hivatalos eredmények is megerősítik – melyek alapján a pártok az ezzel összefüggő erőviszonyok mentén jelölnek miniszterelnököt –, Netanjahu visszatérése mit jelenthet majd izraeli, illetve világviszonylatban.

Mint azt a Likud pártelnöke győzelmi beszédében többek között kifejtette, „nemzeti kormányt állítok fel, amely Izrael minden polgárával törődik. Kiegyensúlyozott, felelős politikánk lesz, visszahozzuk a biztonságot, megfékezzük a drágaságot, még jobban kibővítjük a békét, s Izrael helyzetét javítjuk a népek körében is”.

Netanjahu tehát nyíltan és világosan kijelölte nemcsak a saját, hanem az általa vizionált kormány szerepét is, amely már most tételes listával rendelkezik azokkal az ügyekkel kapcsolatban, amelyek konzervatív színezetű korrekciót igényelnek. Nem meglepő módon az egyik legfontosabb ilyen ügy a terrorizmus, amely Izraelt az elmúlt napokban, hetekben ismét érdemben megtépázta. E probléma mértékét hűen érzékelteti, hogy csak a választás napján 18 ezer (!) rendőr, valamint 5 ezer biztonsági őr felelt az állampolgárok védelméért.

Mint azt Netanjahu ezzel, illetve a régió stabilitásának és békéjének megszilárdításával kapcsolatban elmondta, „a nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt. A kormányfőnek elsősorban a katonákkal kell törődnie, felelősen kell eljárnia, nem pedig feleslegesen életeket feláldoznia. Nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni”.

Ugyanakkor hiba lenne azt gondolni, hogy a kifejezetten megfontolt és a konszolidálódás irányába mutatkozó retorika egyedül Izrael, illetve az izraeli állampolgárok helyzetére lehet majd pozitív hatással. Nem elhanyagolható tény ugyanis, hogy Izrael a régióban betöltött szerepe közvetlen hatással bír a környező országok stabilitására, így az országokon átívelő békére is.

Emlékezetes, hogy Izrael miniszterelnökeként éppen Netanjahu volt az, aki aláírta a történelmi léptékű, ún. Ábrahám-megállapodást, amelyet az Egyesült Államok közvetítésén keresztül a Perzsa-öböl két országával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel kötött, és amit a közel-keleti béke és biztonság szempontjából az egyik legreménytelibb fejleményként értékelt a nemzetközi politika.

Forrás: AFP

Ezzel összefüggésben pedig megkerülhetetlen az Egyesült Államok jelentőségének hangsúlyozása is, amely túl azon, hogy Izrael első számú katonai szövetségese, egy hét múlva egy rendkívül fontos félidős választásnak ad otthont. A november 8-i események keretében nagy esély mutatkozik arra, hogy az amerikai törvényhozás alsóházában republikánus többség alakul majd ki.

Ez pedig – ami a külpolitika fókuszát illeti – nemcsak nagyobb platformot biztosíthat majd az Izraelhez érdemben közelebb álló amerikai jobboldal számára, hanem a soron következő elnökválasztások kapcsán is meghatározó felhajtóerőt kínálhatna egy sikeres konzervatív elnökjelölti kampányhoz.

Ezen nemzetközi folyamatok jegyében végezetül fontos aláhúzni, hogy mind Netanjahu személye – lévén, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egyik legszorosabb politikai szövetségese –, mind pedig a régióban potenciálisan testet öltő izraeli békemisszió egyaránt pozitív hatást gyakorolna Magyarországra.

Ugyanis ami a nemzetközi jobboldali erők szövetségét illeti, a magyar kormányfő az olasz választások kedvező kimenetele után egy újabb kipróbált harcostárssal gazdagodna, miközben Izrael környező országokra gyakorolt kiszámíthatósága csökkentené az Európát, így a Magyarországot is érintő migráció kockázatát.

Mindezek fényében túlzás nélkül kijelenthető, hogy valóban sorsdöntő győzelem kapujában áll Izrael régi-új miniszterelnöke.