Fogyatékkal élőktől lophatott Korányi lengyel főnöke, bilincsben vitték el egy hotelból

Maciej Witucki társaival 2,7 milliárd forint értékben károsíthatta meg a lengyel államot. A nagyvállalkozó jelenleg is igazgatósági tagja a Globsecnek, amely megpróbált belenyúlni a magyar választásba. A globalista szervezet tanácsadója a magyar ellenzék amerikai kampányfinanszírozásában kulcsszerepet vállaló Korányi Dávid, alelnöke pedig Bajnai Gordon.

  • Az elmúlt napokban komoly korrupciós botrány robbant ki Lengyelországban.
  • Az ügyben négy embert tartóztattak le, közöttük Tomasz Misiak volt PO-s szenátort és Maciej Wituckit, a Lewiatan Konföderáció elnökét.
  • Az ügyészség szerint az érintettek a fogyatékkal élők rehabilitációjára létrehozott állami alapból sikkasztottak.
  • Witucki az egyik vezetője annak a Globsecnek, amely megpróbált belenyúlni a magyar választásba. A szervezet alelnöke  Bajnai Gordon, tanácsadója pedig Korányi Dávid.
  • A lengyel üzletember masszívan Soros embere: tagja az ECFR tanácsának, és helyet foglal az Atlantic Council igazgatóságában is.
  • Bár a Wituckiékat szabadon engedték, az évek óta gyűrűző korrupciós ügynek még közel sincs vége.

Október közepén robogott végig a hír a lengyel médián, miszerint egy durva korrupciós ügyben több személyt letartóztattak.

Ronda trükközések

Tomasz Misiak
Tomasz Misiak Forrás: Wikipédia

Gdanskban a szczecini ügyészség utasítására a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) őrizetbe vette Tomasz Misiakot, a Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO) volt szenátorát és Maciej Wituckit, a Lewiatan Konföderáció elnökét, valamint további két személyt – jelentette mások mellett a Super Biznes nevű lengyel online portál.

Az üzleti életben nyomultak. A hír azért szólt nagyot, mert a két férfi neve jól ismert Lengyelországban, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy mindketten megfordultak a politikában és az üzleti életben. Misiak társalapítója volt a legnagyobb lengyel munkaközvetítő ügynökségnek, a Work Service-nek, ahonnan a jobbközép PO támogatásával a lengyel Szenátusban folytatta. Miután Donald Tusk megvádolta korrupcióval, kilépett a pártból, és otthagyta a Polgári Platform szenátusi csoportját. Witucki pályája is hasonlóan izgalmas: többek között dolgozott a Cetel Polandnál, innen került a Lukas Bank igazgatótanácsába, melynek 2005-ben az elnöke lett. Egy évvel később Telekomunikacja Polskánál is a csúcsokat ostromolta: a társaság elnökének, egyúttal a TP-csoport vezetőjévé nevezték ki. 2016 és 2019 között a Work Service igazgatótanácsának elnöki székében ült, majd ezt követően, 2019 nyarán a Lewiatan (Leviathan) Konföderáció első emberének választották meg.

Maciej Witucki
Maciej Witucki Forrás: Wikipédia

A közös pont Misiak és Witucki karrierjében a Work Service, a lengyel korrupcióellenes hivatal pedig éppen itt folytat kiterjedt nyomozást. Sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett személyek mindegyike vezető volt a vállalatnál. A társaság néhány évvel ezelőtt még piacvezető volt a munkaerő-toborzás és a kiszervezés terén Lengyelországban, és elsősorban Ukrajna volt a célországuk. Ám az utóbbi időben kevésbé ment jól az üzlet. Évek óta komoly pénzügyi gondokkal küzdenek, olyannyira, hogy 2020-ban egy olasz befektető vásárolta be magát a cégbe.

Az ügyészség több vádpontot is megfogalmazott Wituckiékkal szemben: csalással gyanúsítják őket, álláspontjuk szerint jelentős összegről van szó. Marcin Lorenc, a szczecini ügyészség szóvivője a Rzeczpospolitanak nyilatkozva elmondta, hogy

az őrizetbe vett személyek 2010 és 2019 között összesen 32 millió zlotyval (mintegy 2,7 milliárd forinttal) károsították meg a lengyel államot.

 

Bár a lengyel média meglehetősen szűkszavú az ügy kapcsán, annyi azért kiderült a híradásokból, hogy a visszaélések a Fogyatékkal Élők Állami Rehabilitációs Alapjának (PFRON) és a Társadalombiztosítási Intézmény (ZUS) támogatásai körül történtek, illetve a kétes ügyekkel kapcsolatban már két éve nyomoznak a hatóságok. Az ügyészség egyébként pénzmosás és 22 ezer munkavállaló megkárosítása miatt is vádat emelt az érintettek ellen.

Szállodában vették őrizetbe

A Lewiatan Konföderáció nem sokkal Witucki letartoztatása után közleményt adott ki, amelyben elismerte elnökének őrizetbe vételét. Felháborodottan arról írtak, hogy egy évek óta folyamatban lévő ügyről van szó, amelynek során elnökük több alkalommal is magyarázatot adott a felmerült problémákra, és válaszolt a kérdésekre.

Egyébként meglehetősen kellemetlen helyzetben kattant a bilincs Witucki kezén. A Lewiatan elnöksége éppen ülésezett egy gdanski szállodában, amikor megjelentek a CBA emberei – nem sokkal azelőtt, hogy kezdetét vette volna az Új Ötletek Európai Fóruma elnevezésű esemény.

Wituckit két napon keresztül fogva tartották. Raboskodása során egy négyszemélyes cellába került, ahol elmondása szerint embertelen körülmények uralkodtak.

A lengyel balliberális média egy része – magyar mintára – áldozatként próbálta beállítani a gazdag vállalkozót, mondván, azért hurcolták meg, mert a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kérlelhetetlen ellenfele.

Mivel a bíróság elutasította a szczecini ügyészség indítványát, így a gyanúsítottak jelenleg szabadlábon védekezhetnek. Az ügynek azonban még közel sincs vége, az érintettek akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak az állami pénzekkel való trükközés miatt.

Ott van Soros mellett

Az ügy önmagában véve is érdekes, úgy meg pláne, hogy Maciej Witucki a magyar olvasóknak is ismerős lehet. Ugyanis

a lengyel üzletember – Bajnai Gordon volt magyar kormányfő mellett – helyet foglal a Globsec igazgatóságában.

Forrás: Facebook/Bajnai Gordon

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a pozsonyi székhelyű biztonságpolitikai kutatóintézet megpróbált belenyúlni a magyar választásokba. Elsősorban manipulatív kutatásaikkal, elemzésekkel és tanulmányaikkal igyekeztek befolyásolni a nemzetközi közvéleményt és a magyar választókat. Anyagaikban azt a narratívát erőltették, hogy Magyarország oroszbarát politikát folytat, a Kreml fogságába esett. Ez annyiban nem meglepő, hogy a színfalak mögött szinte a teljes atlantista világ, így az amerikai kormány, a NATO és Soros hálózata is támogatja őket.

A nemzetközi szervezet vezetőségében nem meglepő módon sok az amerikai üzletemberhez köthető személy, ebbe a körbe sorolható például Ivan Krastev bolgár politológus is.

Bár ennyiből is kiderült, de ahogy más példák is mutatják, Witucki Soros elkötelezett embere.

Ugyanis a Globsecen kívül benne van két másik Soros-közeli, globalista szervezet vezetőségében is: tagja a spekuláns által alapított European Council on Foreign Relations (ECFR) tanácsának, valamint az Atlantic Council igazgatóságának is.

Előbbi szervezettel több írásunkban is foglalkoztunk, legutóbb akkor, amikor Soros romaügyi hálózatát vizsgáltuk meg. 

Az Atlantic Council pedig jól bejáratott név az üzletember globális hálózatában. Jelenleg is a szervezetet erősíti Korányi Dávid, akinek kulcsszerepe volt a magyar ellenzék amerikai kampányfinanszírozásában.