Férfival és transzvesztitával csókolózó Mikulással népszerűsíti termékeit az egyik olasz kávégépgyártó cég

Korábban az egyik norvég csomagküldő szolgálat reklámozta magát hasonlóan, de az olaszok most minden eddiginél továbbmentek. Megalkották a tökéletes LMBTQ-Télapót, aki mindenkivel csókolózik, aki az útjába került: férfival, rövid hajú, színes bőrű nővel, transzvesztitával és idős nővel is. Az LMBTQ-lobbi tudatosan belehúzott karácsony előtt.

Az ünnepek idejére szerettünk volna megfeledkezni az LMBTQ-lobbi kulturális forradalmának offenzívájáról.

Ahogy ők sem szeretik, ha kívülállók egyoldalú tapintatlansággal közelítenek közösségük kulturális sémáinak értelmezéséhez, úgy a többségi társadalom számára is léteznek tiszteletben tartandó szimbólumok, karakterek és történetek, amiket jobb lenne békén hagyni.

 a szivárványos véleménydiktatúra számára VALAMIÉRT különösen fontos, hogy a hagyományokat a saját képére torzítva elvegyen tőlünk számunkra kedves dolgokat. Karácsonykor a mikuláson a sor.

Youtube

Pár héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy egy norvég csomagküldő szolgálat reklámjában az amerikai szokásoknak megfelelően éjszaka, titokban ajándékot becsempésző Mikulás bácsi egy középkorú férfivel csókolózik. Az illető évek óta erről ábrándozik: a templomban, a vacsoraasztalnál és a hóesésben állva. Gyönyörű történet. Mindezt egy gyermekek által is elérhető reklámspotban, közel négy percben. Aki még nem látta, most pótolhatja, és lehetőleg a gyerkőcök jelenléte nélkül saját felelősségre megtekintheti:

Azt hinné az ember, ez egy egyedi jelenség volt.

De nem.

A Faber Italia nevű kávégépeket gyártó cég egy „Nem hagyományos karácsony” feliratú képen azt illusztrálja, hogy a Télapó szeret mindenkivel csókolózni: férfival, rövid hajú, színes bőrű nővel, transzvesztitával és idős nővel is. Valóban nem hagyományos, nekünk inkább a „bicskanyitogató” szó jutott eszünkbe.

facebook

Beemelni a nemiség és romantika körébe olyan témákat, amiknek eredetileg semmi közük ezekhez, nyilván hatékony marketingkommunikációs eszköz, de attól még ízléstelen.

A Mikulás ajándékokat visz, elsősorban a gyerekeknek, sosem volt szó  arról (mert nincs rá szükség), hogy az öreg szakállas bácsi mikor kivel mit csinál a hálószobában. Ezek a reklámok egy gyerekeknek szóló mesefigurának adnak szexuális funkciót, ami még akkor is visszataszító lenne, ha egy csinos, fiatal nővel váltana nyelves csókot. A palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás nem erre való, és nincs is rá szükség arra, hogy bárki a saját szintjére rángassa ezt az évszázados, kedves hagyományt.

A hagyományos és családi jelképek, szimbólumok kisajátításának  funkciója kettős: egyrészről a meghökkentéssel, polgárpukkasztással figyelmet kelt (akár mások jó érzésének kárára is), ezáltal a mindenkori tényleges termékről sokkal többen szereznek majd tudomást. Másrészt egy-egy nívós márka segít az LMBTQ-témákat eljuttatni olyanokhoz is, akiknek eszük ágában nincs sem bántani, sem betiltani a többségtől eltérő életmódot. Meleg Télapóval pedig valószínűleg a „Z” generáció számára már sokkal könnyebb eladni egy kávéfőzőt, mint csinos, fiatal nőkkel.

A gyerekek pedig nőjenek fel úgy, hogy az legyen az alap: a Mikulás bárkit lesmárol, aki szembejön vele.