Feminista kultúrharc krónikák, sokadik epizód

Történetek az emberi jogi mozgalmak erőszakkal saját képükre formált világából

Az úgynevezett egalitárius, emberi jogi mozgalmak menetrendszerűen átesnek a ló túloldalára, mikor a sikereken felbuzdulva feszegetik a többségi társadalom tűrőképességének határait. Az utóbbi években a Black Lives Matter mozgalom mellett feltűnően erősödött – és ezzel egyenesen arányosan egyre erőszakosabb és gátlástalanabb lett – a radikális feminista és a velük szoros érdek és értékközösségben álló gender-mozgalom is.

Forrás: AFP

Érdekes megfigyelni a marxizmus-leninizmus és a nemi, vagy faji megkülönböztetés ellen harcoló, radikális mozgalmak közötti közös nevezőt: „A múltat végképp eltörölni…”.

A szobrok vízbe hajítása, zászlók égetése, nemzetek történelmi emlékezetének kulcsfiguráinak sárba tiprása akár érthető következménye is lehet a túlcsordult felháborodásnak (igazából nem), azonban nem csak a múlt, de a kultúra, a sport és a magánszektor márkái, szimbólumai is gyakran esnek áldozatul a tisztogatásnak.

Már amikor hagyják magukat.

Az amerikai színes bőrű mozgalom számos cégnél, szervezetnél generált félelemtől vezérelt önkritikát.

Uncle Ben’s népszerű, elsősorban rizs alapú termékeinek nevéből például lekerült az egyébként a déli államokban a szeretve tisztelt idősebb ismerősnek, távoli rokonnak járó megszólítás, a washingtoni amerikai focicsapat pedig kukába dobta a Redskins nevet is.

Forrás: AFP

A szorgalom és a hülyeség párosítása eredményez azonban igazán szórakoztató (és dühítő) történeteket. 

2020 végén egy Petra Rees nevű, svéd feminista kishölgy Linkedin bejegyzésben szólította fel a Volvo kínai tulajdonban álló, eredetileg svéd kamion- és autógyártó konszern vezetőit, hogy a súlyosan offenzív, szerinte férfi nemiséget (így a maszkulin dominanciát) szimbolizáló autómárka emblémát sürgősen cserélni kell, mert sérti az egyenlőségért küzdő kishölgyek érzékenységét.

Forrás: AFP

  •  "Hogyan lehetséges, hogy 2021-ben a világ egyik legnagyobb autógyártója még mindig a férfi szimbólumot használja saját logójának?" 

(forrás: https://drivemebaby.blog.hu/) 

Természetesen jött a logikus alternatíva ötlete is: Petra Rees szerint

ezentúl a nőiség szimbólumával kellene díszíteni az autók és kamionok hűtőrácsát.

A Volvo persze gyorsan helyretette a sipákoló (vagy unatkozó) önjelölt brand managert, felvilágosítva őt, hogy a jó minőségű acéliparára büszke skandináv országban alapított

márka emblémája valójában a vas és egyben Mars bolygó asztrológiai jele is, köze nincs semmilyen gender-ideológiához. 

A kínai tulajdonosokat pedig nem olyan fából faragták, hogy ugorjanak a feministák csettintésére, Rees azóta pedig törölte bejegyzését.

Egy kevésbé jó véget ért a Myntra nevű indiai, online webáruház logójának cseréje.

Az "M" betűt formázó, színes logóba vérig sértett feministák elsődleges női nemi szervet véltek belelátni, ezt pedig nem hagyhatták annyiban.

Forrás: Facebook

Az ügy eljutott egészen a mumbai-i rendőrség kiberbűnözési osztályához, ahol levélben fogalmaztak felszólítást a cég nők számára sértő arculata okán.

Myntra egy hónapon belüli változást ígért, majd gyorsan áttervezte a logót, fejüket lehajtva, megadóan igyekezve lerövidíteni az egyébként indokolatlan botrányt.

Egy sikeres és egy kudarcba fulladt beavatkozási kísérlet azért mutatja, hogy

hosszú még az út, amíg minden elnyomó, maszkulin jelképtől megszabadítanak minket a hős feminácik. Reméljük, hosszabb lesz, mint amire számítanak.

A Boredpanda vicces, de a fenti történetek perspektívájából ijesztően reálisnak tűnő gyűjteményében találhatunk olyan ismert márkákhoz tartozó logókat, amelyekre bizony egyesek szerint rá férne a feminizálás.

Jót röhögtünk, de kínunkban, mert ahogy mennek a dolgok, nincs ez messze a valóságban sem.

Kellemes böngészést!