Felállt a Frankeinstein-szörny: Márki-Zay Pétert, a baloldal aktuális reménységét rakták meg közös jelöltnek

A hódmezővásárhelyi polgármester lesz a fej, ami nem tudja, vagy nem érti mit csinál a kéz. A valódi hatalom Ferinél van, hiába MZP a jelölt, vagy lesz később a kormányfő. Hiszen az egész képződményt kézi vezérléssel irányítja. Véleménycikkünk az ellenzéki előválasztás győzteséről.

Megvan Orbán Viktor kihívója: a baloldali ellenzék kénytelen lesz  Márki-Zay Péter mögé felsorakozni.

Az elkövetkező félévBen Alaposan fel van adva a lecke a Gyurcsány-féle konglomerátumnak: lenyeli, vagy kiköpi a hódmezővásárhelyi békát?

Az előválasztás ugyanis alaposan átrendezte az ellenzéki hadrendet.

Karácsony Gergely Facebook oldala

Érdekes kérdés az is, hogy ami történt, az mennyire van összefüggésben a választók tényleges akaratával, vagy Magyar György  ügyeskedte össze - Feriék utasítását végrehajtva - annak a jelöltnek a győzelmét, akinek a lapjai között az egyetlen adu, hogy sem a kommunisták, sem Aprevék nem tudták magukhoz rángatni abba a közéleti pocsolyába, amiből nincs kiszállás.

Legalábbis eddig még nem.

Márki-Zay sikere leginkább az ártatlanság felsőbbrendűségébe vetett illúziójának köszönhető.

A fanatikus, szép korú DK-s rohamosztagosokon kívül kevesen vannak olyanok, akik visszakívánják kommunistákat (élükön Gyurcsánnyal) az ország élére. A nemzetköziségben való feloldódás, az LMBTQ-mozgalom életidegen, erőszakos identitás-háborúja, a brüsszeli bürokráciának és a nemzetközi tőkéseknek való behódolás nem olyan ügyek, amit a magyar néplélek be tudna fogadni.

A jelek szerint Feri úgy döntött, hogy ebbe beletörődve a leginkább irányítható eszközhöz nyúl (láthatóan Jakab Péter még erre sem volt alkalmas).

Ezzel a szivárványkoalíció kényszerpályás stratégiája a következő lett: Sárkány ellen sárkányfű, a baloldal megcsinálja a jobb, hitelesebb, nemesebb Orbán Viktort, Márki-Zay Péter főszereplésével!

Forrás: Facebook

Holnaptól kezdve nincs apelláta, az ellenfelének az alkalmasságát megkérdőjelező Dobrev Klárától a Feri láncos kutyájává csicskított Jakab Péterig mindenki kénytelen lesz Márki-Zay Péter dicsőségét zengeni, ahogy a csövön kifér. Különben megint hoppon maradnak.

Mondjuk ez amúgy sem túl valószínűtlen.

Kíváncsiak vagyunk, milyen kampányt építenek egy olyan miniszterelnök-jelölt köré, akinek gyakorlatilag a kormány elzavarásán és a hangzatos lózungokon kívül semmilyen közös nevezője nincs a kormánytöbbségét a jövőben támogatni kívánó baloldali szövetséggel.

Feri elmondja majd, hogy igen, MZP valóban jó katolikus? Klára asszony megerősíti, hogy ezután majd már Márki-Zay kérésére mégsem vennék el a határon túli magyarok Orbán Viktor kormánya által megadott kettős állampolgárságát?

Nem.

Sokkal valószínűbb, hogy MZP nem fogja idegekkel bírni (már Aprev Klári ellen is elővillantak az idegösszeomlás első jelei) és rövid idő után nem kezdeményező, hanem reaktív magatartással igyekszik majd a viharos tengeren nem elsüllyedni.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Márpedig egy kampányidőszak egy csúcsvezető-aspiráns számára egyet jelent a napi 24 órás túlterheléses támadással.

A kérdés csak az, hogy ki fogja előbb megtörni MZP-t: saját tábora, vagy a kormány kampánya?

De játszunk el a gondolattal, hogy Lázár János legyőzője Orbán Viktort is két vállra fekteti. Mi történik ezután?

Márki-Zay Péter Facebook oldala

Tételezzük fel az ellenzék számára legpozitívabb kimenetelt: a szivárványkoalíció elsöprő, kétharmados győzelmet arat.

  • Dobrev Klárának sem kell államellenes bűncselekményhez nyúlnia, nekimehet a Márki-Zay kormány az alkotmányozás folyamatának,
  • megkezdődhet a sokat ígért elszámoltatás,
  • elindulhat a bevándorló Brüsszel által igényelt arányos betelepítése,
  • végre lehet engedélyezni a melegházasságot, stb.

MZP lesz az a fej, ami nem tudja, vagy nem érti, mit csinál a kéz, de leginkább nem ért majd vele egyet.

Egy ilyen hatalomtechnikai Frankeinstein-szörny, amilyennek a sokpárti szivárványkoalíció ígérkezik, bizony ezer szájjal enni kér.

Bizottsági, cégvezetői, közhivatali vezetői pozíciókat, zsíros állami megrendeléseket, megnyerhető közbeszerzéseket. Ezeket még egy Ferihez hasonló, sokat látott veteránnak akkor sem könnyű menedzselnie, ha egy vele többé-kevésbé egyetértő miniszterelnök-bábot kellene irányítania.

Mert a valódi hatalom akkor is Feri kezében lesz, ha MZP a kormányfő.

Hiszen ő lesz az, aki kézi vezérléssel irányítja majd a legnagyobb súlyú platformot: a DK, a Jobbik, az MSZP a tenyeréből eszik, a Momentumot és a Párbeszédet pedig elfogyasztja reggelire.

Márki-Zay idegrendszere pedig nem tűnik olyan stabilnak, hogy megértse: legjobb esetben is egy ciklusra bevethető bábnak jó Gyurcsányék fegyvertárában. Márpedig ha elszabadul a hajóágyú, akkor jön a kormányválság, román-stílusú miniszterelnök csere maratoni hosszúsággal és

egyéb olyan, előre nem látható, instabilitást generáló folyamatok, amelyért majd mi, az ország lakosai fizetjük meg az árat.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Márki-Zaynak tehát nincs más választása, mint egy baloldali hatalmi tömb végrehajtó szerepébe beletörődni.

Ezt kell mérlegre tennie mindenkinek jövő áprilisban Orbán Viktor 12 éve stabil, sikeres és céltudatos kormányzásával szemben.