Facebook: jobb híján kénytelenek vagyunk mi megmondani, mi a helyes

Kiszivárgott videók a Zuckerberg-piramis csúcsáról

Folytatjuk sorozatunk, amelyben a közösségi média tech-óriásainak felső vezetői belsős célra szánt üzenetein, állításaink keresztül illusztráljuk, mi is ezen cégek viszonya a demokráciához, politikához és a felhasználók közösségéhez.

A projectveritas.com többek között a Twitter és a Facebook kötelékében dolgozó, ismeretlen alkalmazott(ak?) közreműködésével osztja meg olvasóival ezeket a videókat, melyek minden félremagyarázás lehetőségét kizárva nyilvánvalóvá teszik, mire számíthatunk tőlük.

Az aktuális cikkben idézett videóban a Facebook felső vezetői köre, szólal meg, többek között:

  • Mark Zuckerberg, az Igazság Bírája, a Hangok Hangja, a Facebook alapító-elnöke
  • Nick Clegg a nemzetközi ügyek vezetője
  • Guy Rosen, az önbecsülésért és tisztességért (!!!) felelős alelnök
  • Roy Austen, polgári jogok és általános jogi ügyekért felelős alelnök

Látható, hogy a felsorolt funkciók-munkakörök a döntéshozói szint felsőbb szférájába tartoznak, többről van itt tehát szó, mint puszta ötletelésről.

A legnagyobb közösségi médium főnöksége többek között az alábbi állításokat, állásfoglalásokat teszi:

  • Clegg: sok fontos vezető szerte a világban (Merkel kancellár, Mexikó elnöke) aggodalmukat fejezik ki, hogy a social media cégek kezében túl nagy hatalom összpontosul és működésüket demokratikus alapon létrehozott szabályokkal kellene irányítani. Megjegyzi, hogy ők nagyon-nagyon egyetértenek és optimális körülmények között ez már meg is valósult volna, de
SAJNOS MÉG ILYEN SZABÁLYOK ÉS IRÁNYELVEK NEM LÉTEZNEK, ezért kénytelenek saját fejük után menve eseti döntést hozni.

Nick Clegg
Nick Clegg Forrás: AFP

Varga Judit igazságügyi miniszter asszony likes this.

  • Rosen: olyan rendszert üzemeltetnek, amely bármikor be tudjuk fagyasztani a kommentelést, ha gyűlöletbeszédet, vagy erőszakos megnyilvánulást tapasztalnak (na ezt vessük össze Clegg állításával, mely szerint ezeket a kategóriákat saját kényük-kedvük szerint értelmezik)
  • Austin: azon tűnődik, használhatjuk-e az Oculus-t (a Facebook által közelmúltban felvásárolt virtuális valóság termékeket gyártó cég szemüvegét, mely a digitális térben oktatási, tervezési és szórakoztatási funkciók számára is kínál új fejlesztési lehetőségeket), hogy segítsünk a fehér rendőröknek megérteni, milyen érzés a színes bőrű fiatal férfi számára, ha őt utcai intézkedés (letartóztatás, motozás, stb...) alá vonják.
Vagyis a Facebook már egy agymosó érzékenyítő készülék segítségével a közeljövőben bevezetné a Clockwork Orange, 1984 és további disztópiák világának technológiai eszközeit. A Biden-kormányzat biztos nem fog habozni, hogy használja is őket.

Forrás: Warner Bros.

  • Zuckerberg: a Biden-adminisztráció már a beiktatása első napjaiban olyan döntéseket hozott, amely alapvetően találkozik a Facebook értékeivel. Ezeket pozitív lépéseknek tekintik és személy szerint ő is várja az együttműködést az újonnan beiktatott elnökkel és csapatával.

A projectveritas.com emlékeztet egy január 7-én megjelent videóra, melyben Zuckerberg az akkor még hivatalban lévő Trump elnököt kritizálta, többek közt azzal vádolva őt, hogy nem népének érdekeit képviselve vezette az országot, a hátralévő hivatali idejét a hatalom békés átadásának megakadályozására akarja fordítani.

Látható tehát, hogy a közösségi médiumok nem arányos és demokratikus elveken kívánnak működni, nem törekszenek az egyenlő elbánás elvére.

A választott vezetők által irányított demokratikus intézmények kezdeményezéseit nem ismerik el és kérdéses, milyen jogi vagy politikai környezetet fogadnának el legitim szabályozásként.

Ha egyáltalán szándékukban áll ilyesmi.