Ezzel a módszerrel szeretne újabb háborút kiprovokálni az Egyesült Államok

Joe Biden felrúgta az évtizedes, nagyhatalmak közötti paktumokat, nem lehet tudni, mi lesz ennek a vége.

Az Egyesült Államok külpolitikája Joe Biden érkeztével valami egészen új mélységekbe érkezett. Eddig félelmetes erőként, a hét tengert is uraló hatalomként – ha proxiháborúk árán is – tartották számon. Miközben képest volt a saját világának békéjét garantálni, tehát Európa (a Balkánt kivéve) és Amerika lakossága fegyverropogás nélkül élhette életét.

Joe Biden azonban felrúgta az évtizedes, nagyhatalmak közötti paktumokat, ráadásul úgy, hogy teljes inkompetenciája egy bizonytalan sértődött kisgyerek képét festi az amerikai hadseregről.

Afganisztánból most egy éve, hogy elképesztő kudarcosan, rengeteg ember élete árán takarodtak el. Ennek az eredményét jól látjuk, főleg akkor, amikor a tálibok az amerikai különleges erőkhöz méltó high-tech felszerelésben állnak a feleségük és/vagy a kecskéik mellett.

Aztán jött Ukrajna lerohanása, a háborút persze Oroszország kezdte el, de hát az első világégést sem csak Gavrilo Princip és nem csak a Monarchia robbantotta ki. Abban mára nincs kérdés, hogy Amerikának mekkora szerepe volt a fegyveres konfliktus kialakulásában, és mekkora lehet a befejezésében – feltéve, hogy nem fegyvereket küld, hanem tárgyalóasztalhoz ülteti a feleket. 

Óriási pusztítást végzett a háború. Forrás: AFP
Óriási pusztítást végzett a háború. Forrás: AFP Forrás: AFP

Európa déli része sem maradhat ki a fékeveszett játszmákból! Koszovóban a helyi szerb kisebbség elleni szankciók majdhogynem újra begyújtották a puskaporos hordót. De hogy, hogy nem, a helyi amerikai nagykövetnek végül sikerült rábírnia a koszovói kormányt, hogy inkább ne most, hanem egy hónap múlva kezdje el a háborút. Valószínűleg elszámolták magukat egy kicsit Lengley-ben.

Milyen jó, hogy Ázsiában is lehet keverni a bajt! Nancy Pelosi tajvani látogatása az amúgy sem túl fényes kínai-amerikai viszonyt csak tovább rontotta, de itt még beigazolódott az orosz közmondás, hogy a Kína fenyegetése semmit nem ér, mindig csak hangoskodnak. Hogy milyen indíttatásból provokálják tovább azt a nagyhatalmat, amelytől hihetetlen anyagi függésben vannak, az érthetetlen.

A minap ugyanis két amerikai hadihajó szelte át a vizeket Kína és Tajvan között. A provokációnak csak ideig-óráig lesz eredménye, mert Kína és a világ többi része is látja az USA erőtlenségét.

És hogy ki fog a lehető legrosszabbul kijönni belőle? Hát, mint mindig, az öreg kontinens. Amerika nem jó szövetséges, nem higgadt, nem békepárti. Csak az a baj, hogy másik két nagyhatalom sem...