Ezek voltak 2021 legemlékezetesebb pillanatai

Összegyűjtöttük az idei év legszórakoztatóbb és legmeghökkentőbb közéleti mozzanatait. Következzen a Kontra best of listája!

Most, hogy túl vagyunk a karácsonyi bejglirohamon, van időnk és lehetőségünk kicsit hátrapillantani. 2021 igazán eseménydús év volt közéleti szempontból.

Mind külföldön, mind a hazai politikában történtek meghökkentő, abszurd, tanulságos és röhejes események, nem is kevés. Nem titok, hogy az ellenzéki roncsderbi versenyzői produkálták a legszórakoztatóbb perceket, de határainkon túl is voltak krónikákba illő sztorik. A bőség zavarával küszködve összeszedtük a legjobb történeteket.

Időrendre és fontossági sorrendre, valamint a teljességre való igény nélkül álljon itt a Kontra Best of 2021 listája:

 • 2020 telén az Egyesült Államok elnököt választott: a rekordgyorsasággal nemzetközi közröhej tárgyává vált Joe Biden nyert. De emlékezzünk a baloldali demokraták „vae victis” (jaj, a legyőzötteknek) politikájára, mert intő jel lehet minden jobboldalinak: a még hivatalban lévő Trump elnököt megvádolták, hogy felbujtóként tevékenyen részt vett a Capitolium ostromában és más zavargásokban. Ezután impeachment eljárás alá vonták, mellyel szimbolikusan megfosztották volna a méltóságteljes leköszönéstől és ciklusa kitöltésétől. Visszataszító balos színjáték volt ez a javából.
  Abc11
 • 2021 egyik legnagyobb hisztit kavart médiapiaci eseménye meglepő módon nem a 23 év után véget ért Barátok közt, hanem a Klubrádió frekvenciavesztése volt.
  Facebook

A február 14-e óta csak az interneten elérhető baloldali médium rajongói és munkatársai úgy értékelték a Médiatanács döntését, mintha a nekik amúgy alanyi jogon járó hullámhossz elvesztése minimum a „legrosszabb vészkorszakot idézné” (forrás: Bolgár György). Arató Andrásék azonban hiába vitték perre az ügyet, nyáron a Kúria is megerősítette: a sajtószabadságért folytatott küzdelem első lépéseként meg kellett volna tanulniuk precízen, határidőre elkészíteni a pályázatot.

Bolgár úr és barátai – a ma már gyakorlatilag bárki számára elérhető internetes felületen – továbbra is bohóckodhatnak, szóval óriási tragédia szerencsére nem történt.

 • Fekete-Győr András nevéhez több pompás történet is köthető. Ne feledjük, hogy ő nemcsak pártja elnöke, de egyúttal miniszterelnökjelölt-jelöltje is volt.
  Forrás: YouTube/Partizán
  Így utólag visszanézve egészen szürreális belegondolni, hogy emberek százai, talán ezrei gondolták komolyan: ez a kissrác alkalmas lehet Magyarország vezetésére. FeGyőr Bandi legjobb pillanataiból szemezgettünk:
 1. Elment Gulyás Marxihoz a Partizán beszélgetős műsorába, ahol az egyébként alapvetően jóindulatú, baráti buksisimi helyett valódi kérdéseket kapott. Ezzel Mr. 3,4 Százalék megalapozta a közéleti bukását. Tekintsék meg újra az elképesztő hebegős-habogós bénázást!
 2. Osváth Zsolt vendégeként elmesélte, hogy egyszer a zuhany alatt tisztította az elektromos rollerét, amely természetesen ezt követően felmondta a szolgálatot. A műsorvezető fel is tette neki a kérdést: aki egy kétkerekű elektromos járműért nem tud felelősséget vállalni, hogy akar egy országot vezetni? Valószínűleg  kellemetlen lehetett a sztori FeGyőrnek, és a videót azóta eltüntették.
 3. A „Ki a faszagyerek?” előválasztási versengésben a jelöltek egy része elment egészen a falig. A Momentum jelöltje azt találta ki, hogy hazugságvizsgálóra köti magát. Mintha lett volna bármilyen érdemi közéleti, hivatali teljesítmény a háta mögött, aminek kapcsán sötét titok vagy bűnök nyomhatták volna a lelkét... 
  Forrás: Facebook/Fekete-Győr András
  Ez egy olyan videó, amit valószínűleg jobban szégyell majd nemrég megszületett fia előtt, mint Michelle Wild a teljes életművét. Idézzük fel együtt!
 • Az ellenzéki előválasztás egyik legcifrább párbaja (a kevés valódi küzdelemből az egyik legérdekesebb) kétségtelenül a zuglói parkolócézár Tóth Csaba, valamint a szekszárdi karrieráruló lódoktor, az ejtőernyős Hadházy „Szent” Ákos között zajlott. Tóth Csaba olyan mértékben szorult a perifériára, hogy végül korábbi szövetségesei, sőt, saját pártja is megvonta tőle a támogatást. Azóta azonban ismét élvonalbeli politikusokkal pózol, mintha mi sem történt volna.
   
  Tóth Csaba bukása, majd főnixmadárként való, rekordgyorsaságú közéleti újjászületése a megújulni képtelen ellenzék talán legjobb metaforája.
 • Joe Biden elnök már hivatala első évében annyi derültséget okozott, mint ami más politikusoknak egész karrierjük alatt sem jön össze. A világ első számú szuperhatalmának vezetője úgy kormányoz, hogy a jobb kéz érezhetően azt sem tudja, mit csinál a bal.
 1. A veterán demokrata politikus történelmi léptékű ügyetlenséggel zárta le Amerika leghosszabb és legdrágább háborúját. Tragikus veszteségekkel hívta vissza Afganisztánból a katonákat, majd az egészet rákente másokra.
 2. Látványosan elaludt a számára elvileg nagyon fontos klímaüggyel foglalkozó csúcstalálkozón.
  Forrás: Twitter
 3. Szállóigévé vált az amerikai nép vele szembeni elégedetlenségét szimbolizáló Let’s go, Brandon! (amely egyébként egy riporter által félrehallott „Fuck Joe Biden” volt eredetileg).
 4. Szegény öreg Joe bácsi láthatóan azt sem tudja, ki most az elnök.

Egyszóval nem irigyeljük államfőjük miatt az amerikaikat

 • Karácsony Gergely is dobogós helyen áll, ha a kínos sztorik számát nézzük. Az évet még úgy kezdte, hogy ő volt  az előválasztási bohócverseny favoritja, ma meg már a jelenlegi munkahelyét is annyira unja, hogy szabadulna tőle.
 1. Májusban egy sajtótájékoztatón csak főnöke, Don Gyurleone segítségével tudott kikeveredni egy számára kellemetlen helyzetből. Sem tudományos fokozata, sem nyelvtudásának hiánya nem tartozik kedvenc témái közé. Feri krákogással tanította meg Gergőnek, hogy nem kell ám mindenre válaszolni, amit a sajtó kérdez!
 2. Miután világossá vált számára, hogy – ellentétben a főpolgármesteri pozícióval – a miniszterelnöki beosztást nem lehet 10:00 és 14:00 között, heti három napban, Facebook-posztokkal túlélni, váratlanul „taktikailag” visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson, így hozva kínos helyzetbe a főparancsnok feleségét, Gyurcsányné Aprev Klárát. Hiába, így lesznek az elsőkből utolsók!
 3. Mindezek után még arra is fény derült, hogy Gergő munkahelyének, a Városháza épületének is más funkciót képzelne el: a Gyurcsány-féle holdudvar számára próbálták értékesíteni a pompás belvárosi ingatlant. Természetesen – amolyan Joe Biden-stílusban – ezt is letagadta, és másra próbálta hárítani a felelősséget.
 • Emlékeznek még Jakab Péterre?

 
Mi is alig, de azért ebből az összeállításból ő sem maradhat ki! A legutóbbi sztori vele kapcsolatban, hogy zárt ajtók mögött négyszemközti, izzasztó, késő éjjelbe nyúló, szenvedélyes munkamegbeszéléseket tartott a titkárnőjével. De azt is nagyon kedveltük, amikor parlamenti bohóckodás közben ordibált, majd az ülésteremben két pad közé, a fenekére esett. Nagyon jót röhögtünk, csak hát havi négymillió forintnyi adófizetői pénzből azért ennél komolyabb teljesítményt várnánk tőle.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink, de most az Olvasók következnek: Önnek mi volt 2021 legemlékezetesebb közéleti története?