Ezek voltak a legnagyobb fordulatai az elvtelenség fáraójának, Gyöngyösi Mártonnak

Hadüzenet a terrorállam Izraelnek, Bajnaiékat börtönbe, kilépni a NATO-ból, Klicsko ügynök... Illetve ma már mégsem!

Múltkori beharangozónkból egy kis ismétlés: a Jobbik tisztújító, elnökválasztó kongresszusán Ander Balázs és Földi István mellett indult – és végül nem meglepő módon első helyen futott be – sokunk favoritja:

GYÖNGYÖSI MÁRTON, AKI A LISTÁKTÓL A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁGON ÁT AZ EURÓPAI DEMOKRATIKUS POLITIKAI KULTÚRÁIG HOSSZÚ UTAT JÁRT BE

Forrás: MTI/Beliczay László

...és még hol lehet a páratlan pályafutás vége! Gyöngyösi a dublini Trinity College 2000-es elvégzése után 2012-ben a – szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentő – zsidó származású képviselők listázására tett egy emlékezetes javaslatot. Aztán 2014-ben a Donyecki Népköztársaságban volt választási megfigyelő, és ott nyalta fel áradozva az orosz politikát, hogy aztán megérkezzen 2022-be, amikor már szerinte is „eljött az az idő, amikor választani kell kelet és nyugat, zsarnokság és szabadság, nyílt erőszak és tárgyalás között”.
Márki-Zay csapongása az elvek és a pártok között sokunkat megérintett, de mégis Gyöngyösi tűnik az elvtelenség igazi fáraójának a hazai politikában. Szuper és igazán méltó dolog lenne végre őt látni a Jobbik élén!

kapcsolódó

  • Folytatódik a jobbikos tiszítújító freakshow a hétvégén: a szórakozás garantált, a túlélés kevésbé

    Folytatódik a jobbikos tiszítújító freakshow a hétvégén: a szórakozás garantált, a túlélés kevésbé

    Aki 2022-ben rájött, hogy nem kellett volna átoperáltatni a Jobbikot; aki a Donyecki Népköztársaság hívéből oroszellenes lett; valamint az, aki Jakab Péterrel táncolt azon a bizonyos estén. Szerkesztőségen belül sokat vitatkoztunk, hogy vajon melyik jelölt lenne a legviccesebb elnöknek, de rá kellett döbbennünk, hogy itt nincs rossz végeredmény, mindenkivel jól fogunk járni. Úgyhogy "szurkolhatunk a jó focinak"! Mi már most bekészítettük a popcornt.

Hát szuper, és igazán méltó dolog lett őt látni a Jobbik élén.

Be kell látni, a nem túl erős mezőnyből ő volt az egyetlen, aki még valamennyire emberarcúnak tűnik, de azért a megnyilvánulásait már mindannyian ismerjük. 

Persze nem mindet.

Kis emlékeztető a Donyecki Népköztársaságra:

Gyöngyösi ugyanis 2014-ben a frissen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban volt választási megfigyelő, és ezt az alkalmat kiválóan használta ki arra, hogy egészen csöpögős módon az egekig magasztalja a szakadár állam és az oroszok viszonyát:

kapcsolódó

„Örömmel fogadtuk a Donyecki Népköztársaság választási bizottságának meghívását, hiszen kifejezetten érdekelt bennünket, hogy az egyoldalú és elfogult nyugati propagandával szemben mi történik a valóságban, hol van az igazság.” [...] A körülmények ellenére a választások napjára megelevenedett a város, az emberek hosszú sorokban álltak a szavazóhelyiségeknél, és türelmesen, fegyelmezetten várták a sorukat.”
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
„Ha hazánkban parázslana »a nemzeti szuverenitás lángja«, akkor Bajnai Gordon és társai életük hátralévő részét börtönben töltenék”. 

2015 elején is folytatta, még talán mindig a megfigyelőség hatása alatt volt:

„...a magyar kormány nem eléggé oroszbarát, mert a politikusok elsősorban azzal vannak elfoglalva, hogy betartsák a Brüsszelből és Washingtonból faxon küldött utasításokat. [...] Oroszországnak és Magyarországnak partnernek kell maradnia, függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió.  [...] Az ukrán vezérkar tagjai, Timosenko, Klicsko, Turcsinov, Jacenyuk külföldi ügynökök, ellentétben az országon kívülről  megbuktatott, az ukránok által törvényesen megválasztott Janukovicssal.” 
„A teljes ukrán ellenzéket a külföldi NGO-k, többek között az Adenauer Alapítvány és a Soros Alapítvány finanszírozza.”
„...miután a nép által megválasztott, a Nyugat által elismert Janukovicsot megpuccsolták, teljesen érthető módon polgárháború kezdődött Ukrajnában, amire Oroszország csak reagált.  [...] Oroszország csak a honfitársait védi – hol katonai, hol diplomáciai eszközökkel. Keserű vagyok amiatt, hogy hazám, Magyarország nem így tesz.”

Mit nyilatkozik erre Gyöngyösi most, 2022-es megválasztása után?

„Utólag túlfutásként értékelem. Ha visszarepülhetnék nyolc évet az időben, tudva mindazt, amit ma már tudok, 2014-ben nem indulnék útnak Donyeckbe” [...] „Én egyébként egyedüliként hívtam fel a magyar közvélemény figyelmét decemberben, hogy az oroszok átlépték a vörös vonalat: akkori követeléseikben az szerepelt kvázi, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból. Ez hadüzenet.”

Pofátok leszakad. Szóval ha tudta volna, hogy Oroszország megtámadja 2022 elején Ukrajnát, akkor nem mond ilyeneket, hogy az ukrán ellenzéket az Adenauer Alapítvány és Sorosék finanszírozzák? Csak, mert az oroszok hivatalosan is elindították a „különleges hadművelet”-et, már nem úgy értékeli, hogy Oroszország csak honfitársait védi – akár katonai eszközökkel? Klicsko se ügynök? Mennyi kérdés... 

Bónusz: vajon ki mondhatta 2015-ben?

Ebben a helyzetben a Jobbik felszólítja a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a hazánkat veszélybe sodró döntések támogatásával és vegye revízió alá Magyarország tagságát a NATO-ban.

Igen, maga Gyöngyösi. Most akkor mégse lépjünk ki? Biztos rengeteget változott a helyzet, de a 444.hu – azóta jóbarát – tényleg szólt időben, előre... (kacsintós szmájli)

kapcsolódó

Megnyugodhatunk: amíg ő a párt elnöke, nem tér vissza a zsidózós Jobbik

Idézünk újra a válaszos interjúból:

– Szóval nem tér vissza a zsidózós Jobbik? Amíg én vagyok a Jobbik elnöke, egészen biztos, hogy nem.

Értjük: a hangsúly az „amíg én vagyok a Jobbik elnöké”-n van! De nézzük tovább, mert „borzalmas mondataim”-ról beszél, hátha volt még!

2013: Hadüzenet lett volna a megfelelő válasz Izraelnek

Izrael államelnöki szinten deklarálta Magyarország gyarmatosítását [...] Megkockáztatom, hogy ha Magyarországnak lenne valódi elitje [...] akkor egy ilyen diplomáciai botrányt nemcsak számonkérés követte volna, hanem hadüzenet is.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Zsidó Világkongresszusról és a holokausztról is volt véleménye:

...az első napirendi pontja az lesz ennek az eseménynek, hogy felmossák a padlót minden jóérzésű magyar emberrel [...] A holokauszt az egy olyan érdekes állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek. Tehát mintha egyre több lenne a holokauszt-túlélő, és egyre nagyobb lenne a holokauszttal kapcsolatos fájdalom. [...] Ezt, ha nem a zsidók kárpótlásáról lenne szó, akkor ezt a világban mindenki úgy nevezné, hogy intézményesített korrupció.

2014: cionisták mindenhol vs. az őshonos palesztin nép

Elég volt abból, hogy az őshonos palesztin népet a saját hazájából szorítja ki az izraeli agresszor és az izraeli terrorállam [...] A cionista befolyás alatt álló nyugati média folyamatosan a cionista propagandát hangoztatja az egész világban [...] És Magyarország kormánya, diplomáciája, külügyminisztériuma is ugyanezt a cionista propagandát nyomja nap mint nap a médián keresztül.

De rég volt... persze tudjuk: akkor még nem sejthette, hogy Putyin mire készül! És hogy mivel védekezik 2022-ben?

– Változott a helyzet azóta. 2014-ben én a párt szakpolitikusa voltam, a külpolitikát irányítottam. Ugye a keleti nyitás ötlete tőlünk származott 2009-ben, és alapvetően azt a célt szolgálta volna, hogy egyensúlyt hozzon a magyar külpolitikai orientációba az exportpiacaink visszaszerzésének reményében…

Nos, bár a fentieket a putyinista, túltolt nyilatkozatainak megmagyarázására nyilatkozta, azért az idősíkok csak összeérnek. Ezek szerint az őshonos palesztin nemzet védelmét az izraeli terrorállammal szemben szintén 2014-ben, a párt külpolitikai szakpolitikusaként szorgalmazta. Hát, biztos jól ki volt ez is számolva annak idején.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyöngyösi elvileg nagyon nem hülye, a Jobbikban ráadásul kiemelkedően műveltnek számít: külkereskedő édesapjának köszönhetően külföldön (Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában) járta ki iskoláinak jó részét, Dublinban diplomázott és szerzett okleveles könyvvizsgálói képesítést (ACCA). Itthon a Big 4-ok (a négy nagy könyvvizsgáló vállalat) közül kettőnél: a KPMG-nél és az Ernst & Youngnál is dolgozott adótanácsadóként, nemzetközi adószakértőként – az se meglepő tehát, hogy angolul is szépen, tárgyalóképesen beszél.

Most Gyöngyösi odakerült a tökéletesen felszalámizott, kizsigerelt Jobbik élére, a párt egyetlen megmaradt EP-képviselőjeként: a Big 4-hoz és a multik világába pedig ezek után nyilván nincs visszaút.

Az én erőm a konszenzusteremtő képességem, a szervezőkészségem és az ambícióm: személyesen is sokat vesztenék azzal, ha eltűnnénk a küszöb alatt.

Ezt is készséggel elhisszük: őszinte beszéd.

Gyöngyösinek már tényleg nincs hova hátrálnia, valószínűleg Donyeckben sem látnák olyan szívesen, mint nyolc éve. Marad így Brüsszel.