Ezek a jobbikos politikusok szeretnék megpuccsolni Jakab Pétert

Mi motiválja a szervezkedőket? Mi ebben Potocskáné Kőrösi Anita szerepe? Túléli-e a támadásokat a pártelnök? Interjúnk Varga-Damm Andreával, a párt korábbi képviselőjével, aki még azt is elárulta nekünk, kiket tart jó embernek a jelenlegi pártvezetésből.

Kontra: Mi történik most a Jobbikban Ön szerint?

Varga-Damm Andrea: Az erőforrások elosztása. Mindenki rá akar ugrani a koncra. Hall mostanában olyan politikusi mondatokat, politikai üzeneteket a paneleken kívül, amit néha fölraknak a Facebookra? Látott olyan jobbikos képviselőt az utóbbi időszakban, aki bement volna egy televízióstúdióba, és a párt vízióját érthetően felvázolta volna a nézők számára?

Nincs politizálás, csak veszekedés.

Milyen politikai közösség az, amelyiknek onnantól kezdve, hogy 2,2 milliárd forintról 700 millió forintra csökken az állami támogatása, a tevékenysége kimerül a belső viszálykodásban?

Mindez közpénzből történik. Legalább lenne valami felelősségérzet bennük. Az adófizetők olyan jól tartanak minket, hogy meg kellene hálálnunk azzal, hogy minőségi politikai tevékenységet mutatunk fel, és igazi népképviselőknek látszódunk. Eszükbe sem jut.

Nekem az a legnagyobb fájdalmam, hogy sokan sokat dolgoztak azért, hogy ez a párt 20 százalékot érjen el 2018-ban. Nagyon sok embernek az áldozatkész munkája van benne. Most itt van ez a pár idióta, pénzéhes szarjankók, akik gyakorlatilag felélik a pártot.

Kontra: Kikből áll a puccsista csapat?

Varga-Damm Andrea: Potocskáné maga mellé édesgette Ander Balázst, Dudás Róbertet, illetve Magyar Zoltánt is. Bennük az a közös, hogy korábban parlamenti képviselők voltak, de kiestek az Országgyűlésből, és jelenleg csak elnökségi tagok.

Forrás: Facebook

A történet akkor válik érthetővé, ha tudjuk, hogy Magyar Zoltánt soha nem választotta volna be az elnökségbe a közgyűlés, ha Jakab Péter nem támogatja. Tizenkét évig képviselő volt, de utált dolgozni. Most azt az embert támadja, aki tisztséget adott neki. Hátba szúrja. Milyen emberek ezek?

Még 2019-ben írtam egy nyílt levelet Jakab Péternek, amit nemrég újra megosztottam a Facebookon. Leírtam neki már '19-ben, hogy mi fog történni. Igazam lett.

Azt tudni kell, hogy amikor Potocskáné megjelent a Jobbikban, akkor senki nem állt szóba vele, mindenki ellenszenvvel viseltetett iránta. Az volt az általános vélemény, hogy nem jobbikos, semmi keresnivalója közöttünk. Én voltam az egyetlen, aki odaálltam mellé, és segítettem őt. Mindenben. Mintha a húgom lett volna.

Az első pillanatban, amikor beédesgette magát Jakab Péterhez, és látta, hogy neki áll a zászló, akkor felült a leggyorsabban robogó szekérre. Közben engem nemcsak hátba támadott, hanem teljesen lejárhatott a többiek előtt, nekem tulajdonítva másokról alkotott rossz véleményét.

Varga-Damm Andrea felszólal a parlamentben.
Varga-Damm Andrea felszólal a parlamentben. Forrás: MTI/Soós Lajos

Semmi sértőt vagy bántót nem mondtam, ő viszont annál inkább. Állandóan hisztériázott, hogy itt senki nem szeret dolgozni, meg hogy itt nincs politikai irányvonal. Most ez az ember újra hátba támadta azt, aki annak idején lehetőséget adott neki, aki pozícióba állította. Mindenkit hátba döf. Neki nincs joga Jakab Péterrel szemben bármiféle kritikát megfogalmaznia, mivel éppen ő teremtette meg azt a helyzetet, ahol ma a párt van.

Kontra: Mi volt a párton belül kirobbant háború kiváltó oka?

Varga-Damm Andrea: Potocskáné azért akart mindenáron elnökhelyettes lenni, hogy Molnár Enikőt odébb tolja. Várta az alkalmat, hogy beleszálljon, mert folyamatosan megtorpedózta a javaslatait.

Ez az alkalom akkor jött el, amikor eldöntötte, hogy Béres Ferenc Attilát (a Jobbik kommunikációs igazgatója - szerk.), aki gyakorlatilag semmire nem jó, kirúgná. Erre egy normális jobbikosnak az lett volna a válasza, hogy végre egy jó ötlet. Potocskáné azonban ezt az ügyet is arra használta fel, hogy bemutassa a többieknek, hogy Molnár Enikőnek túlzottan nagy hatalma van a pártban. De érdemes felvetni a kérdést: május 7-én nem volt túlzó a hatalma? És előtte két évig nem volt túlzó?

Potocskáné azonban elszámolta magát. Nem jutott eszébe, hogy Molnár Enikőnek nem azért van mindenre kiterjedő hatalma a pártban, mert rögzítve van az alapszabályzatban, hanem mert jóban van Jakab Péterrel. A jogköreit le se kellett volna írni az SZMSZ-ben, akkor is mindenbe beleszólása lett volna. (Molnár azóta lemondott tisztségéről - szerk.)

Most összehívatják a választmányt. A választmány azonban egy hónappal ezelőtt újra Jakab Pétert választotta a párt elnökévé, most már  biztos nem váltják le. Május 7-én egyszerűen nem kellett volna megválasztaniuk.

Forrás: Facebook

Kontra: Az elnökségben is Jakab Péter emberei ülnek, így nem kell semmitől tartaniuk.

Varga-Damm Andrea: Hogyne! Pontosan így van. A többségből soha az életben nem lett volna elnökségi tag, hogyha Jakab Péter nem hitelesíti őket. A morállal viszont jelentős problémák vannak.

Z. Kárpát Dániel egy rombolóművész. A III. kerületben 18 százalékról egy százalékra küzdötte le a Jobbik támogatottságát. Az egyetlen elismerésre méltó tevékenysége, hogy a devizahitelesek ügyével foglalkozott.

Azt azonban elfelejtette, hogy tőlem tanult mindent, amit a devizahitelesek helyzetéről tud. Amit aztán nem arra használt föl, hogy valóban segítsen az embereken, hanem csak azért repült rá erre a témára, hogy őt mint politikust ezzel a témával azonosítsák. De a valóságban mindig annak a fenekét nyalja, akitől valamiféle pozícióban reménykedhet.

Lukács László egy nagyon tehetséges ügyvéd. Ő azonban soha nem foglal állást semmilyen fontos kérdésben, mert neki csak a pozíció kell. Nem fog nekimenni annak, aki a pártot leamortizálja. Ez az opportunizmus magasiskolája. Ő akar majd az EP-listavezető lenni. Ilyen emberekből áll az elnökség.

Kontra: A Jobbik szempontjából ki tekinthető pozitív szereplőnek ebben a helyzetben?

Varga-Damm Andrea: Ebben a történetben nincsenek pozitív szereplők. Jakab Péterre azért van szükség még, mert az ő kvalitásaival, egy tisztességes tanácsadótestület mellett ki tudna bontakozni, vissza tudná fordítani a baljós folyamatokat.

Velem nagyon csúnyán bánt annak idején, ellenségnek nevezett, ennek ellenére azt mondom, hogy még mindig ő az egyetlen, aki a pártot meg tudná menteni. Ehhez azonban egy sokkal komolyabb támogató csapatra lenne szükség.

A jelenlegi garnitúra nagy részét azonban csak az érdekli, hogy milliós fizetést kapjanak, miközben nem kell dolgozniuk. Amikor én a Jobbikban elkezdtem politizálni, akkor minden áldott nap arról folyt a diskurzus, hogy milyen új programokat találjunk ki. 

Hogyan lehetne jobbá tenni az egészségügyet, hogy lehetne egy fenntartható nyugdíjrendszert kialakítani, mit kell tenni az ország fizetőképességének a megőrzéséért, hogyan adjunk a gyerekeknek perspektívát, hogyan legyen egy minőségibb oktatási rendszer. Mára csak a cicaharc maradt.

Forrás: Facebook/Potocskáné Kőrösi Anita

Kontra: Még vannak olyanok a pártban, akire ők azt mondja, hogy valódi politikusok?

Varga-Damm Andrea: Vannak még jó emberek a pártban, a jó emberek azonban nem feltétlenül jó politikusok is.

Például ott van Ander Balázs, remek ember, de hiányzik belőle a karizma. Az a képesség, hogyha feláll, akkor az emberek felfigyelnek rá. Jakab Péterben megvan ez a plusz, ahogy annak idején Vona Gáborban is megvolt.

A Fidesznek most az lenne a jó, ha Jakab Péter lemondana, és egy Potocskáné-szerű valaki kerülne a helyére. Azonnal egy százalékra zuhanna a Jobbik népszerűsége. Most Jakab Péter még fent tudja tartani a 3-4 százalékos támogatottságot, de nélküle ez nem menne. Ezért most nem is arra lenne szükség, hogy Jakab Pétert leváltsák!

El kellene kezdeni normálisan politizálni, olyan emberekkel, akiknek nem a saját zsebük az elsőrendű, hanem az, hogy ezt a politikai pártot visszavezessék arra az útra, amelyről letérítették. Ehhez az elnökségben csak Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek szabadna bennmaradnia. A többiek nem alkalmasak a tisztségükre.

A visszafelé vezető út megtalálására azonban a jelenlegi elnökség alkalmatlan. Az az elnökség támadta most hátba Jakab Pétert, amelyik a párt alapszabályzatát megszavazta, és amely erre a nulla kommunikációra rábeszélte. A választáson elért eredményhez vezető kommunikációs útnak ők ugyanúgy a gazdái. Ezeknek az embereknek nincs politikai és erkölcsi alapjuk arra, hogy leváltsák Jakab Pétert.

Kontra: Most mi következik? Kizárják Potocskánét, vagy leváltják Jakab Pétert?

Varga-Damm Andrea: Szerintem nem történik semmi. Az etikai bizottság semmilyen eljárást nem fog indítani egyikükkel szemben sem. Meg fognak egyezni.

Forrás: Facebook

Szabó Gábornak, aki mindennek az aktora, a rossznak és a jónak egyaránt, vannak olyan pillanatai, amikor eredményesen tud szólni, hogy abba kéne hagyni a cirkuszt, mert az egész közösség rá fog menni. Úgyhogy szerintem most összehívják a választmányt, majd nagy valószínűséggel azt fogják mondani, hogy vessünk véget a civódásnak, az elnökség folytassa a munkáját.

Ha tetszik, ha nem, Jakab Péter az egyetlen, aki képes javítani a számokon, csak nem ezzel a csapattal. Molnár Enikő pedig Jakab Péter rossz szelleme.

Kontra: Molnár Enikő meggyőződéses jobbikos?

Varga-Damm Andrea: Ő egy szerencsevadász. Sajnos nagyon nagy hatással van Jakab Péterre. Ha valóban értékes emberekkel vette volna körbe magát a pártelnök, akik ügyesen terelik a teljesítés irányába, akkor lehetne építkezni. De ő most is ugyanazokból az emberekből táplálkozik.

Jakabnak pedig minden jó, minden is jó, amit a tanácsadói javasolnak. Nem szokott kötekedni. Olyan vezető, akit kiválóan lehet vezetni.

Kontra: Elképzelhető, hogy a Jobbikon belül irányváltásra kerül sor a közeljövőben?

Varga-Damm Andrea: Amennyiben ugyanazok az emberek maradnak, akik eddig, akkor a jelenlegi műsor folytatódik tovább. A változáshoz ugyanis emberi és szakmai kvalitások kellenének. Szándék és sok-sok munka kell. Ennyi lusta emberrel azonban nem várok semmilyen változást.