Ez az ellenzéki kampány tökéletes csődje

Tíz éve volt a magyar ellenzéknek arra, hogy összeszedje magát

Nem elegáns egy ennyire nyilvánvaló - már közhelyes igazságot sulykolni, de sajnos megint bebizonyosodott: ilyen hitvány ellenzéke kevés országnak van, mint nekünk. Na, azért akad...

Kerner Zsolt cikke (Ez a kormányzás tökéletes csődje, 24.hu) olyannyira felnyitotta szemünket, hogy eljátszottunk a gondolattal: mi lenne, ha megtükrözve átültetnénk az egészet az ellenzékre? Három bekezdésig bírtuk, mert túlságosan kiszámítható lenne az amúgy is lelkileg borzasztóan lehúzó, szinte ehrenburgi írás; ámde annál érdekesebb kísérlet volt (mint annyi minden más, pl. a kommunizmus).

Nézzük csak:

„2020 novemberének közepe van, a Fidesz tíz éve van kormányon, nem most került hatalomra, nem lehet azt mondani, hogy az ellenzéknek ne lett volna ideje, hogy rendezze sorait, és a szavazók számára is vonzó ajánlattal álljon elő.

Cseh Katalin és Donáth Anna Magyarország ellen szervezkedik Brüsszelben, Jakab Péter ripacsként bohóckodik, krumpliszsákot lóbál a Parlamentben, ordenáré stílusban óbégat bőrdzsekijében, csíkszakállában. Klasszikus politikusi fogás, azt mutatja, hogy az illető dolgozik. Ugyanerre szolgálnak a reggeli, esti, információt nem tartalmazó pótcselekvés-videók, öncélú, ömlengős,  Facebook-posztok Karácsony Gergelytől is, hogy érezzük, keveset alszik, éjjel-nappal értünk dolgozik. Pedig ha a magyar ellenzék rendesen működne, Karácsony Gergelynek nem kellene ilyen sokat árulkodnia híveinek a közösségi médiában.

Ez kapkodás, pánik, fejetlenség, hozzá nem értés."

Legyen ennyi elég az erőltetett stílusparódiából, kölcsönszövegből - mert szinte látom magam előtt a szerkesztőségi ülést, amikor kiosztják a feladatot Kerneréknek, hogy ezt kell írni, legyél nagyon felháborodott, és természetesen Orbán hibája minden rossz, és minden jó pedig Orbán ELLENÉRE történt - de jó dolgokról inkább ne írjunk, hanem mérgezzük tovább a kutakat!

Mert mint tudjuk, az ellenzéknek AZ A DOLGA, hogy akármit is csinál a kormány, támadja azt; és a humor, a művészet, az újságírás, a kultúra mind-mind kritikus ellenzéki (kivéve, amikor a Fidesz van ellenzékben) műfaj, máskülönben kurva unalmas és hazudik (vö. Pintér Béla).

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

„Aztán 2020-ban érkezett egy olyan kihívás, amellyel kezdeni is kellett valamit, mert embereket öl. Sok embert ráadásul. A koronavírus-járvány első hullámát visszafogott veszteségekkel vészeltük át, cserébe az egész ország leállt, mindenki otthon maradt, annyira féltünk. Nem az mentett meg minket elsősorban, hogy a kormány kemény korlátozó intézkedéseket hozott, amelyeket be kellett tartanunk, hanem az, hogy féltünk utcára menni. A járvány enyhült, volt három szabad hónapunk."

Értjük: Orbán ELLENÉRE volt sikeres a védekezés az első hullámban. A nép saját magától volt bölcs, és saját magától félt kimenni az utcára.

Forrás: MTI / Mónus Márton
Forrás: MTI / Mónus Márton

„A három szabad hónap végén az Orbán-kormány azt hazudta az embereknek, hogy az egészségügy felkészült, szinte végtelen az ágykapacitás, aki beteg lesz, azt meggyógyítják. Október végén még húszezer ember előtt játszott a Fradi. Két héttel később Orbán Viktor bejelentette, 50 százalék az esély arra, hogy az egészségügy összeomlik."

Ezt viszont nem értjük, hiszen a stadionok konganak az ürességtől. Milyen húszezer? És különben is: a mostani korlátozások pedig a jogainkat veszik el, hiszen igenis felnőtt, felelős emberekkel van tele ez az ország, tessék csak megnézni a svéd modellt - és jogomban áll szobafogságra ítélni saját magamat! Most akkor kezeljük az embereket felnőttként, vagy sem? Tiéd a felelősség, hogy mekkora társaságba mész, vagy a kormányé? Ha elmentél piacra, lagziba, kocsmába az ősszel, akkor az mégis Orbán Viktor hibája volt, mert nem tiltotta meg?

Összegzem: korábban féltünk (nem Orbán érdeme), de kimentünk húszezren meccsre (Orbán hibája).

Izé: tüntetni is voltál esetleg? Felszólaltatok netán ellene?

Forrás: AFP / Kisbenedek Attila
Forrás: AFP / Kisbenedek Attila

„A Fidesz nem kormányoz, csak kommunikál. Kormányozni ugyanis nem tud, ahogy az elmúlt napokban kiderült. Döbbenetes mennyiségű pénz ment el az elmúlt években plakátokra, amelyeken a kormány háborúzott, segített, menedzselt, kormányzott. "

Ismerős ez a narratíva, hiszen mindenhonnan ez ömlik ránk - bizonyára a DK-Momentum-MSZP-Jobbik-stb-koalíció ellentétben szuperül kormányozna, ugye? Bárcsak kapnának már végre egy esélyt, ha máshol nem, hát mondjuk Budapest és néhány megyei jogú város élén! Egészen biztos, hogy látszatintézkedések és facebookozás helyett érdemi lépéseket tennének!

Nem úgy persze, mint 2002-2010 között, amikor saját bevallásuk szerint sem csináltak semmit (a folyamatos hazugságokon kívül), mostanra már tényleg megváltoztak, csak hadd kormányozhassanak végre egy kicsit megint!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

„Közben annyi támogatást nem ad az embereknek, akiknek egyik óráról a másikra alakítja át az életét, hogy ne haljanak éhen. Elismerem, hogy liberális álláspont azt gondolni, hogy várhatunk valamit az államtól azért cserébe, hogy betartjuk a különleges jogrend során meghozott korlátozásokat. Otthon maradok én szívesen, bezárom (előbb) a boltomat, de a kormány fizesse ki ezt legalább részben, ha már korlátozza a szabadságomat. Ehhez képest az utóbbi napokban csak említés szintjén merült fel bármilyen kompenzáció, az is csak a bezárt éttermekkel és szállodákkal kapcsolatban."

Ez szimpla hazugság. Bértámogatási program, csökkentett munkaidő, ételkiszállítás 5%-os áfája (bár tudom, Feri is leszállította 20%-ra anno az áfát egy időre). Amúgy természetesen tudjuk és értjük, hogy lehetne és remélhetőleg lesz is még több, de gondolom, a T. Szerző privát költségkerete se végtelen. Vagy nem tudom, hogy képzelte el a mérleg forrásoldalát. Az Állam teremtse meg!

„Magas labda, hogy az az alkotmánymódosítás persze készen állt, ami egy mesekönyv miatt felvert mesterséges balhé okán magyarok tízezreinek életét teszi nehezebbé. Azért állt készen, mert nem a kormányzás volt a célja, hanem a kommunikáció. Új ellenség kell, az eddigiek már nem annyira működnek, de az ellenséget, főleg ha nem valódi, fel is kell építeni."

Most már értjük, honnan fúj a szél! Sajnos azt kell mondanom sokunk nevében (a minta persze nem reprezentatív), hogy ideje volt már az egyre jobban elszemtelenedő, már a gyerekeinket megcélzó LMBTQ-lobbinak felmutatni a stoptáblát - és a kormányzati reakció még túlságosan puha is volt.

kapcsolódó

„Mi a fontosabb, elérni, hogy ne haljon meg naponta száz vagy még több magyar ember, vagy elérni, hogy ne legyen népszerűbb Karácsony Gergely, mint a miniszterelnök?"

A Biden-kampányból  már ismerős demagóg, szarszemét szöveg kampányszlogent csinálni a halottakból. Elegánsan valahogy idepottyant a bármilyen felelősséget magától forró krumpliként továbbhajító, folyton nyavalygó Karácsony is. Amúgy hogy jön ide az a szerencsétlen? 

Forrás: AFP
Forrás: AFP

„Ennek az egésznek úgy kellett volna kinéznie, hogy három hónap alatt a kormány kitalál különböző terveket, amelyeket a betegség terjedésének bizonyos fokainál előre meghatározott lépésekkel bevet. Lehet, hogy születtek ilyen tervek, de ezek helyett most kapkodás és pánik van.

Nem attól lesz valaki jó politikus, hogy minden szinten el tudja pusztítani az ellenfeleit, és bármilyen áron hatalmon tud maradni, hanem attól, hogy hogy meg tudja oldani a rá bízott emberek és közösségek problémáit."

Na, végre valami konstruktív! Ehhez is ért. Csak tudnám, hogy ez a kiváló tollú szerző miért egy szerkesztőségben pazarolja el tehetségét ahelyett, hogy az országot irányítaná? 

Bónusz: meg tudja oldani a rá bízott emberek és közösségek problémáit. Rengeteg ellenzéki sikertörténetet fel tudnék hozni erre, csak most pont egy se jut eszembe sajnos.

„Évek óta az az érv a Fidesz mellett, hogy ők legalább tudnak kormányozni, mi lenne itt, ha bárki más jönne. Most kiderült, hogy Orbán Viktor nem egy erős miniszterelnök, hanem egy miniszterelnök, aki szeret erősnek látszani."

Igen. 2020-ig Fidesz-szavazó voltam, de most már ez nekem is elég volt: eddig, és ne tovább!

Azért mégiscsak lépjünk egyet hátra, vagy nézzük meg a képet felülnézetből (ahogy tetszik): azért ugye nem mert belegondolni senki úgy igazából, hogy mi lenne, ha most valóban a balliberális-jobbikos tengely kormányzott volna?

És hogy még egy szar hírem legyen számotokra:

Nemrég magyar válogatott ismételten - és tökéletesen megérdemelten - kijutott az EB-re!

EB-részvételek száma:

MSZP: NULLA!

Fidesz: KETTŐ!