Európa nagyon hitt az ukrán áramban, csakhogy az nem fog megérkezni

Az orosz rakétatámadások következtében Ukrajnának le kellett állítani a kontinensre irányuló energiaexportját. Minden napra jut egy nagy hatótávolságú, ragyogó hír.

Júliusban és szeptemberben futótűzként terjedt a szenzációszámba menő hír, miszerint Ukrajna áramot ad el Európának. Igen, egy háborúban álló ország fogja megmenteni a jóléti Európát!

„Arra készülünk, hogy növeljük a villamosenergia exportját az Európai Unió fogyasztói felé” – jelentette ki magabiztosan Zelenszkij még júliusban. Az ukrán elnök hozzátette azt is, hogy ilyen formában nemcsak devizához jut az ország, hanem Ukrajna európai partnereit is hozzásegítik ahhoz, hogy ellenálljanak az Oroszország felől érkező energetikai nyomásnak. Ezzel a zsarolási potenciál egy részét le tudták hántani Európa nyakáról. „Ukrajnát fokozatosan az európai energiabiztonságot garantáló tényezők egyikévé lehet tenni” – mondta Zelenszkij. Csodás idea!

Forrás: AFP

Ukrajnában több mint 14 gigawattos kapacitáson működnek szovjet időkből származó atomerőművek. A háború kirobbanása után az ukrajnai áramfogyasztás jelentősen apadt, így a csökkenésnek köszönhetően nagyobb kapacitások szabadultak fel az export számára.

Így minden adott volt az üzlet megkötéséhez.

Az áramexport annak rendje és módja szerint be is indult júliusban, egy kipróbált és megbízható „nyugati szövetségesen”, Románián keresztül érkezett naponta 400-700 megawatt ukrán áram az Európai Unió területére. Ukrajna ugyanis március közepén a háború ellenére is szinkronizálta és csatlakoztatta hálózatát az európai rendszerhez, így lehetővé vált az elektromos áram exportja az EU-ba.

A tranzakcióban Moldova, Románia, Szlovákia és Lengyelország vett részt, ezek az országok részesültek az ukránok energiatermékéből. Szeptemberben pedig már arról szóltak a hírek, hogy Ukrajna kész kisegíteni Németországot is, hogy csökkenteni tudja az Oroszország irányából érkező nyomást. Az ukránok talán azt is tervezték, hogy cserébe a németek intenzívebb fegyverszállításba kezdenek.

A történelem kerekei azonban más irányba fordultak, pontosabban a hét eleji orosz rakétatámadások következtében másképp folytatódott a történet.

Így történhetett meg az, hogy Ukrajnának le kellett állítania az energiaexportját, amivel jelentős fejtörést okozott a sokat emlegetett nyugati szövetségeseknek.

Forrás: AFP

Az ukrán energetikai minisztérium közleménye szerint Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen. „A mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében” – tette hozzá az ukrán miniszter.

A helyzet jelen állás szerint az, hogy Ukrajna saját energiaellátása érdekében nem tud áramot adni sem Moldovának, sem Lengyelországnak, a Németországra vonatkozó álmok pedig végképp kútba estek.

Az ukrán forrásokra való hagyatkozás meglehetősen átgondolatlannak tűnik így, a hétfői rakétatámadások árnyékában, amelyekre egyébként már hosszú ideje számítani lehetett. Ábrándokat kergetett az az európai, amerikai vagy ukrán politikus, aki azt gondolta, hogy az orosz érdekeltségeket ért támadások nem váltanak ki Moszkva részéről súlyos válaszcsapásokat.

A hétfői támadást nagyjából kalkulálni lehetett az utóbbi hetek történései tükrében. Talán a Krímet és a szárazföldi Oroszországot összekötő híd felrobbantása jelentette az utolsó cseppet a pohárban.

Oroszország olyan presztízsveszteségeket szenvedett el az elmúlt időszakban, hogy az energia-infrastruktúra bombázása a minimum, amit viszonzásul szántak Ukrajnának.

Európa pedig nem bízhatja energiaellátását Ukrajnára. A diverzifikáció a háború eszkalálódásával egyre fontosabbá válik.

Cifra fordulatokra pedig ezután még inkább számítani kell majd. Nem kizárt, hogy hamarosan Európának kell kisegítenie árammal Ukrajnát.

Mert ugye az európai hálózatra való rácsatlakozás visszafelé is működhet. Milyen jó, hogy még időben megtörtént az átállás!