Írország: előbb lesz nyitva a fodrászat, mint a templom?

Nem csak Magyarországon, az egész világon fokozódik a feszültség a járványhelyzet miatti, kényszerű korlátozások miatt. A sportrendezvények mellett sok vita és feszültség tárgya a vallási, egyházi összejövetelek, misék látogathatóságának kérdése.

Magyarországon jelenleg meg lehet tartani az istentiszteleteket, miséket, azonban ez nem minden uniós tagországban van így.

A híresen elkötelezetten katolikus

Írországban az elmúlt egy évben gyakorlatilag megfagyott az egyházi élet.

Forrás: AFP

Szlovénián kívül csak ebben az EU tagállamban van teljesen betiltva a COVID-19 elleni védekezés okán a misére járás annak ellenére, hogy Írország az Európai Unióban a legvallásosabb országok közé tartozik. A lakosság közel 80%-a, 3,730,000 állampolgár vallja magát római katolikusnak.

Az ír püspöki kar tagjai közül már többen szólaltak fel ez ügyben, élesen bírálva az ország járványkezelésének egyházi eseményekre, különösen a misék látogatásának tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Denis Brennan fernsi püspök szerint az intézkedések figyelmen kívül hagyják a spiritualitás és az egyház szerepét a koronavírus által beárnyékolt, nehéz időkben. Az egyházi vezető sürgeti a misék megtartásának mielőbbi engedélyezését a járvány elleni védekezéssel szemben. A püspök szerint az egyház nagyon is tisztában van a védekezés fontosságával, azonban éppen ezekben a nehéz hónapokban fontos a befelé fordulás és reflexió, amelyhez a hiten keresztül vezet az út.

A szigorú, miséket is érintő korlátozások enyhítésének szükségességét egyébként a katolikus egyházfő, Ferenc pápa is kiemelte húsvéti urbi et orbi áldásának szövegében, nem meglepő tehát, hogy a templomok újranyitását sürgeti egyre több egyházi elöljáró. Még a protestáns egyházakat tömörítő „Írország Keresztény Hangja” is videót tett közzé, amiben sürgetik a templomok mielőbbi újranyitását.

Forrás: AFP

A szigetország járványügyi védekezési státuszai szinte már diszkriminatívnak tekinthető szigorúsággal korlátozzák a misék látogatását.

Egészen a 2. szintű készültségig nem teszik lehetővé egyházi események megtartását, amikor pedig már számos, nem létfontosságúnak számító üzlet is megnyithat.

Az EU többi tagországában egymástól jelentősen eltérő járványügyi intézkedések szabályozzák az egyházi eseményeket. Máltán és Lengyelországban például adott négyzetméterre maximált résztvevőt engedélyeznek, Dániában 500, Bulgáriában és Belgiumban csak 15 fő vehet részt egy-egy misén, vagy istentiszteleten, de többek között Hollandiában, Szlovákiában, Finnországban és Ausztriában például nincs jogszabályi megkötés, csak ajánlás a szociális távolságtartásra.

A magyar járványhelyzet szigorúságát az utóbbi hónapokban sok támadás érte, megkérdőjelezve a lezárások értelmét és hasznát. Bár szomorúan sok áldozatot követel a járvány napról napra, azért érdemes a hazai védekezés következetességét kontextusba helyezve vetni egy pillantást például az ír helyzetre.

Dublin
Dublin Forrás: AFP

Írországban jelenleg is a skála legmagasabb, ötös szintű vészhelyzeti protokollja van érvényben. Ennek értelmében a lakosságot legalább május 4-ig az alábbi szabályok kötelezik:

  • Mindenki otthonról dolgozzon, aki teheti
  • 20 km-es sugarú körön belül lehet utazni – az ezt megszegőket 100 eurós bírsággal sújthatják!
  • Egyszerre legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, de csak szabadtéren és az nem lehet egyikük kertje sem
  • Létfontosságú okokon kívül nem szabad mást meglátogatni
  • Iskolák és óvodák nyitva tarthatnak
  • Létfontosságú kiskereskedők lehetnek csak nyitva
  • Éttermek, bárok, kávézók csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket
  • Az építőipari munkálatokat lakóépületek, iskolák és óvodák területén engedélyezik

(emlékeztetőül: a gazdaság egyik húzóágazatának számító építkezések Magyarországon semmilyen korlátozás alá nem estek az elmúlt egy évben)