Erről szólt a Kontra ukrán belpolitikát vizsgáló sorozata

Hogyan került jelentős részben amerikai pénzemberek befolyása alá a kelet-európai ország az elmúlt harminc évben? Hogyan vált hidegháborús ütközőzónává az ukrán gáztranzitvállalat? Hogyan épített egy óriási civil birodalmat Soros György, akinek még a veteránokra is volt gondja. Hogyan bizniszel ezzel párhuzamosan háborús kötvényekkel a spekuláns helyi embere?

Májusban egy új sorozatot indított a Kontra, amelyben annak néztünk utána, hogy pontosan milyen gazdasági-politikai érdekütközések húzódhatnak meg a február 24. óta tartó orosz–ukrán háború mögött, illetve milyen az általános politikai-gazdasági helyzet Ukrajnában. Emellett azt is bemutattuk, hogy milyen állapotban érte ez a konfliktus a kelet-európai országot.

Most pedig összefoglaljuk, hogy milyen összefüggésekre is jutottunk az elmúlt hetekben.

Putyin és Soros is meg akarta szerezni a gáztranzitvállalatot, utóbbi győzött

Cikkünkben utánanéztünk annak az LLC Gas TSO of Ukraine nevű vállalatnak, amelyik  májusbankét mérőállomásán is leállította az orosz gáz szállítását Európai irányába. Kiderült, hogy a vállalat jogelődje feletti döntő befolyást már 2010-ben szerette volna megszerezni Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök, de Soros Györgynek is fájt rá a foga.

Utóbbi 2015-ben célként fogalmazta meg saját honlapján az ukrán állami gáztranzitvállalat, a Naftogaz – az LLC jogelődje – feldarabolását és az oroszok visszaszorítását Ukrajnából.

A spekuláns ekkor sem a levegőbe beszélt, hiszen első lépésként olyan, az Egyesült Államokban kiképzett vezetőket ültetett a Naftogaz élére, akik személyesen vele – Soros Györggyel – egyeztettek a privatizáció és az állami vállalat átszervezésének lebonyolításáról.

 

A gázszállítás kérdése tehát régóta puskaporos hordó, egyfajta hidegháborús terület USA és Oroszország között. Talán nem véletlen, hogy a Naftogaz korábbi vezetője egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy „Mi a magunk részéről készen állunk. Nem azért vagyunk készek, mert annyira szeretnénk együttműködni Oroszországgal, hanem azért, mert az

Ukrajnán keresztüli tranzit nemcsak pénzkérdés, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.

kapcsolódó

 • Putyin vs. Soros: Harc az ukrán gáztranzitvállalat feletti ellenőrzés megszerzéséért

  Putyin vs. Soros: Harc az ukrán gáztranzitvállalat feletti ellenőrzés megszerzéséért

  Cikkünkben megvizsgáltuk az ukrán állami gáztranzitvállalat szövevényes történetét, amelyet az elmúlt bő évtizedben Vlagyimir Putyin és Soros György (Amerikai Egyesült Államok) is igyekezett megszerezni magának. Utóbbi sikerrel is járt, és befolyása alá került a stratégiai vállalat. Így nem meglepő, hogy a vállalkozás jogutódja maximálisan kiszolgálja az amerikai érdekeket, és most sem az orosz-ukrán háború feszültségének oldásán dolgozik. Zelenszkij pedig röviddel a megválasztását követően engedte megvalósulni Soros tervét Ukrajnában.

Harminc éve megvetette a lábát Ukrajnában Soros

Második cikkünkben arról írtunk, hogy Soros György és civil csapata már a Szovjetunió összeomlását követően megjelentek Ukrajnában. Soros a Nemzetközi Újjászületés Alapítványával (International Renaissance Foundation) az elmúlt harminc év alatt erős befolyást szerzett a teljes gazdasági és politikai életben.

Olyannyira, hogy ukrajnai emberei mind a 2004-es „narancsos”, mind a 2014-es majdani forradalom kirobbantásában fontos szerepet játszottak.

A forradalmakat követően pedig kormánytagokat is adott a hálózatuk.

Soros a kormánytagok mellett az ukrán kormányokra telepedő, „nemzetközi tanácsadó bizottságot” hozott létre már a Kucsma-kormány mellett is, de hasonlókat adott a 2014-es forradalmat követően a SAGSUR (Strategic Advisory Group for Supporting Ukrainian Reforms) vagy a BRDO (Better Regulation Delivery Office) formájában.

 

Megírtuk azt is, hogy Ukrajnában a krími összetűzések veteránjait is erősen támogatta Soros helyi alapítványa. Hiszen az egyik, 2015-ben induló programjuk célkitűzése éppen ezeknek a katonáknak a civil életbe való visszaintegrálása volt.

Körülbelül 300 ezer katonáról van szó,  vagyis ennyi harcképes ember adatai, elérhetősége már évekkel a háborút megelőzően a Soros-birodalomnál landolt, ami megvalljuk, bennünket nem igazán tölt el nyugalommal.

kapcsolódó

 • Soros harminc éve uralkodik Ukrajnában: politikusok, média és a veteránok is a zsebben

  Soros harminc éve uralkodik Ukrajnában: politikusok, média és a veteránok is a zsebben

  A spekuláns a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány körül kiépült egyre nagyobb hálózatán keresztül időről időre beavatkozott az ukrán belpolitikai életbe, minisztereket adott, médiát vásárolt. De félelmetes tény, hogy a krími veteránok több százezres csoportjára is rátette az alapítványa a kezét már a háborút megelőzően.

Oleksandr Sasushko, a Soros-birodalom ukrán vezére, aki csak addig demokrata, amíg az érdekei azt diktálják

Egy másik cikkünkben bemutattuk Oleksandr Sasushkót, aki az előbb említett Nemzetközi Újjászületés Alapítványt vezeti, és olyan erős kapcsolattal rendelkezik a Soros-családhoz, hogy nemrégiben vele illusztrálta Soros György és Alexander Soros, hogy nem vonulnak ki Ukrajnából.

 

Nem meglepő módon Soros legfőbb ukrán embere sem a békén dolgozik, hiszen több helyen nyilatkozta, hogy „egyfajta civil frontvonalat” hozott létre a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány vezetésével. 

Bár most nem illik a kárpátaljai magyarok miatti sérelmeket felemlegetni a megtámadott ukrán állammal szemben,  Sasushko demokrácia és emberi jogi felfogásáról azonban sokat elárul,

hogy a magyar kisebbséget sújtó oktatási törvényről úgy nyilatkozott, hogy ez igazából az jó is a kisebbségnek.

Mivel szerinte így jobban tudnak majd érvényesülni Ukrajnában, egységesül a társadalom, és mindez hozzájárul majd a kisebbségek szegregációjának megszüntetéséhez. Ezt egyébként szándékos asszimilációnak hívják.

kapcsolódó

Ukrajna az amerikai, demokrata elit vadászterülete

Beszámoltunk arról is, hogy 2015-ben Arszenij Jacenjuk akkori ukrán miniszterelnök maga hívta fel arra az amerikai vállalkozókat, hogy „legyenek aktív részesei az Ukrajnában zajló privatizációnak, különösen az energiaszektor vonatkozásában”.

 

Az eredmény meg is lett, hiszen stratégiai ágazatok és cégek kerültek külföldi érdekeltségbe. Mint például az Ukrenergo, ahol valamennyi vezető erős külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, de ugyanez a helyzet a Centenergo esetében is, ahol a vezérigazgató már Amerikától szerzi be ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen szenet, mivel Oroszország tavaly novemberben leállította azok szállítását.

De az Energoatom vezérigazgatója nemrégiben el is mondta egy interjúban, hogy az oroszországi termékről az ukrajnai atomerőművek az amerikai Westinghouse fűtőelemeire váltanának.

De Ukrajnában bizniszelt Joe Biden fia is, aki a Burisma, azaz egy magán olaj- és gázipari vállalat vezetésében vállalt szerepet a majdani forradalmat követően.

És számos kétes ügyletet folytatott az akkori alelnök édesapja közreműködésével.

Hát így került szinte az összes stratégiai cég, és ágazat amerikai üzleti – és politikai – körök érdekeltségébe.

kapcsolódó

 • Ukrajna: az amerikai bizniszország

  Ukrajna: az amerikai bizniszország

  A majdani fordulat után saját miniszterelnöke verte dobra az ukrán kulcsvállalatokat, és csalogatta az amerikai befektetőket. Mintha csak a Gyurcsány Ferenc kormányát látnánk. Az ország, ahol nemcsak Soros György, de az USA elnökének fia is üzletelgetett.

Soros emberei a háborún nyerészkednek

A Dragon Capital nevű brókercég 2000 óta van jelen Ukrajnában, és olyan erősen kötődik Soros György alapítványához, az Open Society-hez, hogy közösen hozták létre az Új Ukrajna Alapot.

A cég vezetője egy Tomaš Fiala nevű cseh üzletember, aki nem mellesleg az ukrán Transparency International vezetőségében is jelen van.

Fiala és a Dragon Capital idén katonai kötvények kereskedelmébe fogott.

Rajtuk keresztül vehetünk 2022–2023-ban lejáró kötvényeket hrivnyában 10% fölötti, dollárban 3,7%, euróban 2,5%-os hozamokkal.

 

Ismerve a spekuláns munkásságát, nem igazán lepődtünk meg azon, hogy Soros emberei nem a békén, hanem a háborún nyerészkednek.

kapcsolódó

Egész álcivil birodalom segíti Soros céljait Ukrajnában

Megírtuk azt is, hogy a fentebb már bemutatott Nemzetközi Újjászületés Alapítványon (International Renaissance Foundation) kívül olyan jótékony tanácsadó szervezetek települtek az ukrán kormányra, mint például Stratégiai Tanácsadói Csoport az Ukrán Reformok Támogatására (SAGSUR) vagy épp a BRDO (Better Regulation Delivery Office),

amely szervezetnek a nyomására már 166 új jogszabály meghozatalában és 1245 jogszabályt hatályon kívül helyezésében is közreműködtek. Kérdés persze, hogy ezek után mi szükség van ukrán parlamentre?

 

De bemutattuk a Nemzeti Korrupcióellenes Irodát (NACIONALJNE ANTIKORRUPCIJNE BJURO UKRAJINI, NABU) is, akik nyomására még az ukrán alkotmányt is módosították.

Megemlítettük továbbá, hogy Soros ukrán embere, Tomaš Fiala egy Gazdasági Stratégia Központ (Centre For Economic Strategy, röviden: CES), nevű szervezetet is létrehozott.

A felügyelőbizottság tagja Olga Balicka ingatlanszakértő, akiről sokat elmond, hogy azzal büszkélkedik, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróságon megnyert egy pert, melynek eredményeképp kiderült, hogy a termőföld eladásának moratóriuma törvényellenes volt Ukrajnában. 

Értjük: Soros embere azért harcolt, pereskedett, hogy eladhassák az ukrán termőföldet külföldieknek.

kapcsolódó

 • Soros álcivil hadserege: Akik a valódi döntéseket hozták Ukrajnában

  Soros álcivil hadserege: Akik a valódi döntéseket hozták Ukrajnában

  A ma bemutatott szervezeteknél is csupa körbe- és összefonódásra lehetünk figyelmesek: Közép-Európából ismerős lehet Ivan Mikloš és Tomaš Fiala neve; de vannak itt az ukrán politikából érkező, majd oda visszatérő "civilek", izraeli biztonsági szolgálatokba bekötött személy, volt amerikai nagykövet - és persze világhírű húzónevek, mint például Francis Fukuyama vagy Giovanni Kessler.