Elutasította a kisebbségi jogokat védő Minority Safepack javaslatcsomagot az Európai Bizottság

Ahogy azt már sejteni lehetett, elbukott a Minority Safepack. Az Európai Bizottság annak ellenére dobta vissza a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) kezdeményezését, hogy

a szükségesnél jóval több uniós tagállamban összegyűjtött aláírást adott le, valamint az Európa Parlament háromnegyedes többségben állt ki mellette a korábbiakban.

Mint ismert, ezen indítvány révén egy uniós szintű kisebbségvédelmi szabályrendszer alakulhatott volna ki, amely az Európai Unió területén élő nemzeti kisebbségek jogaiért lett volna hivatott kiállni, a tagállami hatáskörök uniós kézbe helyezésével. Az EB indoklása szerint azonban az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén.

Tehát, ha jól értjük, Vera Jourova biztos asszony indoklása szerint éppen azt magyarázta el, hogy az Európai Uniónak jogállamisági kérdésekben nincs hatásköre.

Érdekes érvelés mindenesetre, értékes fegyver lehet ez majd a magyar miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezében a későbbiekben, amikor majd ígérete szerint a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged jogállamisági kérdésekben, ahogy azt a Der Standardnak nyilatkozta a minap.

Azonban a legvisszatetszőbb mégiscsak az, hogy épp most köptek szembe több, mint egymillió embert, akik aláírták a petíciót, valamint azt a közel 50 millió európai állampolgárt, akik valamilyen őshonos nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartoznak.

Az a mélységesen hipokrita és álságos állítás, miszerint az Unió legnagyobb értéke a sokszínűség, gyakorlatilag itt érvényét is vesztette. Eddig is tudtuk, hogy ez csak mese, de immár kristálytiszta, hogy minden tagállamtól azt várják el, hogy álljanak be a sorba.

Legyünk mind egyformák és mégis sokszínűek, befogadók, de a saját, már létező sokszínűségünk nélkül!

Úgy látszik, hogy sokkal jobban becsülik a deviancia minden formáját, valamint az idegen kultúrákból ideáramló embertömegeket, mint hogy a saját sokszínűségünket és önazonosságunkat értékelnék. Felháborító, hogy a döntés során az európai lakosság 10%-a így egységes uniós védelem nélkül marad!

Vajon a jogállamisággal kapcsolatos viták során migrációs és LMBTQI-ügyekben is ilyen álszent hozzáállást várhatunk majd az EB-től?

Borítókép forrás: Facebook/Minority Safepack