Elővették a Gyurcsány-receptet: Brutális adóemelésre készül Göd momentumos vezetése

Balogh Csaba drasztikusan növelné az építményadót és a telekadót, de még az idősotthonokat is megsápolná. Több tízmillió forintot húzna be így a helyi önkormányzat - derül ki a Kontra birtokába került polgármesteri előterjesztésből. A Pest megyei településen beköszönt a 2010 előtti világ.

Közeledve az év végéhez, az önkormányzatok szépen lassan elkezdik összeállítani a jövő évi költségvetéseiket. Ilyenkor mindig izgalmas kérdés, hogy vajon bekerül-e egy-egy kiadósabb adóemelés is a büdzsétervezetekbe.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere és stábja nem sokat tétovázott, és egy olyan megszorító csomagot kanyarított, hogy azon még a Gyurcsány–Bajnai–Kóka-tandem is maximum pislogni tudna.

A helyi önkormányzat hivatalos oldalán elérhető polgármesteri előterjesztés szerint a baloldali városvezetés drasztikusan megemelné az építményadót és a telekadót. Pont azt a két tételt, amiből a legnagyobb bevétele van a városnak.

Előbbire két elképzelése is van Baloghéknak, az egyik húzósabb, mint a másik. Az „A” variánsnak elnevezett javaslat szerint a 0 és 100 négyzetméter közötti ingatlanokra éves szinten a jelenlegi 0 forint helyett 290 forint/négyzetméter adót vetnének ki. Ez azt jelenti, hogy ha az előterjesztés átmegy a testületen, akkor valamennyi gödi lakosnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Például ha valakinek éppen egy 100 négyzetméteres lakása van, akkor évente 29 ezer forintot kell kifizetnie ingatlantulajdonosként.  

Egyedül maradhat javaslatával Balogh Csaba, Göd polgármestere. Forrás: Facebook
Egyedül maradhat javaslatával Balogh Csaba, Göd polgármestere. Forrás: Facebook

Az önkormányzat ezen túlmenően megemelné a leggazdagabbak által fizetendő adót (négyzetméterenként 1820 forintról 1920 forintra); az üzleti célú lakások és üdülők (650 forintról 1000 forintra); valamint az üzleti célú egyéb nem nevesített épületek (300 forintról 650 forintra) után fizetendő adót is. A baloldali városvezetés annyira belejött a sarcolásba, hogy még egy új (jogi) megnevezést is bevezetne annak érdekében, hogy még több pénzhez jusson. Ha Balogh előterjesztése zöld jelzést kapna, akkor az idősotthonok évente 1920 forintot fizethetnének minden egyes négyzetméter után.

A „B” variáns gyakorlatilag ugyanazt takarja, mint az „A”, azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy a 0 és 50 négyzetméter közötti ingatlanok után továbbra sem kellene fizetni. Az önkormányzat egyébként a nagyobb, 100 négyzetméter feletti ingatlanok tulajdonosait eddig is megadóztatta.

Az előterjesztés készítői a fenti változtatásokból évi 42,5 milliónyi bevételt remélnek.

Furcsa ugyanakkor, hogy csupán a „B” variánsra adtak kalkulációt, amiből az következhet, hogy Baloghék inkább ezt a verziót támogatják. Az is érdekes, hogy összegzésükbe nem vették bele az idősotthonok megadóztatását.

Forrás: Göd hivatalos oldala
Forrás: Göd hivatalos oldala

A polgármester indítványában kezdeményezte még az üzleti célú telkek adófizetési kötelezettségének egységesítését is, amitől 2 millió forintnyi plusz bevételt vár.

A baloldali városvezetés azért látja szükségesnek a szokatlanul durva megszorító csomag bevezetését, mert a kormány által különleges gazdasági övezetté nyilvánított területeken megszűnt az adómegállapítási joga. Mint ismert, Göd egyes részei azután kaptak különleges jogi státuszt, hogy előkerült egy hanganyag, amin a helyi képviselők súlyos korrupciós vádakkal illették egymást.

Balogh Csaba előterjesztését csütörtökön tárgyalja a helyi képviselő-testület. Mivel a közgyűlésben két részre szakadt a baloldali frakció, és a kormánypártokkal együtt jelenleg három azonos súlyú csoport képviselteti magát, az indítvány sorsa meglehetősen bizonytalan. De akárhogyan is alakul a szavazás, a gödi modell tökéletesen prezentálja, hogy hatalomra kerülése esetén mit tenne a baloldal országos szinten.

Józsefvárosban adót emeltek. Mint ismeretes, tavaly  a kormány a koronavírus és annak gazdasági hatásai miatt adóstopot rendelt el az idei évre. A jövő évre viszont nem vonatkozik a szabályozás, így az önkormányzatok kedvükre emelhetnek újra a közterheken. A baloldali vezetésű Józsefváros már élt is a lehetőséggel: múlt hét pénteken a helyi képviselő-testület az építményadó, a telekadó, és a kommunális adó növeléséről döntött. Az önkormányzat honlapján némileg mentegetőzve úgy kommentálták a lépést, hogy "a helyi adók emelése nem rendkívüli, volt már rá példa korábban is", és "a módosítások a kerület lakosságának 99 százalékát nem érintik."