Előválasztás II. forduló: Gyurcsány "A" és "B" menüje közül lehet választani

Ma indul a banzáj, ami Karácsony Gergely megfutamodásával kétszereplős tragikomikus kamaradrámára zsugorodott. A DK nagyasszonyával a meglepetés kihívó, Márki-Zay áll szemben. Vajon valóban alternatívát kínál a Gyurcsány-klánnal szemben a zéró nagypolitikai tapasztalattal rendelkező, kisvárosi polgármester? Milyen jövőképek közül választhatnak az ellenzéki szimpatizánsok a második fordulóban?


  • „Velem aztán nem baszik ki Gyurcsány! Akkor már sokkal inkább én baszok ki magammal! Majd én megmutatom, hogy nekem nem fog diktálni!”

Mondhatta akár magában péntek reggel fogmosás közben Karácsony Gergely, miközben anyukája felesége csomagolta neki a tízórait, hogy a falsulását bejelentő sajtótájékoztató után legyen mit reggelizni. Hiába, a megfutamodás is futás, kell a kalória.

Karácsony Gergely Facebook oldala

A saját kampányát is enerváltnak minősítő, vezetésre és küzdelemre totálisan alkalmatlan főpolgármester az alábbi megfontolás szerint rendesen feladta a leckét a papírformát váró közvélemény számára. Mi, a Kontra csapatában is kézenfekvőnek tekintettük, hogy Gelgő lesz Gyurcsányék első számú bábfigurája a miniszterelnöki bársonyszékért és a hatalomért folyó küzdelemben.

De a legnagyobb lóversenyszakértők is csak bamba tanácstalansággal tudják figyelni, ha az egyik versenyló rárúg a saját lábára, és azt eltörve diszkvalifikáltatja magát a versenyből. Ezt nem lehetett előre látni, valóban, ha az élethosszig tartó, aranyfokozatú Balfasz Klub tagságra hajtott, hát megkapta.

Karácsony láthatóan mással nem tudta magát beírni a történelemkönyvekbe, mint hogy kihúzta saját szövetségesei alól a talajt és beállt a „szegény ember fideszes vezetője”, a hódmezővásárhelyi polgármester mögé.

 

Az ellenzéki választóknak kínált lehetőségek száma így kettőre csökkent. De mielőtt megvizsgálnánk, hogy a Gyurcsány-konyha „A” és „B” menüje milyen fogásokat tartalmaz, ne menjünk el szó nélkül amellett: az úgynevezett demokratikus ellenzéki csúcsvezetők két legesélyesebb jelöltje beletörölte a lábát az első fordulóban véleményt nyilvánító emberekbe, és a véleményükbe.

Gergő, eddig te hajtogattad, hogy a választók bizalma nem csak lehetőség, hanem kötelesség és felelősség, saját, nehezen követhető és elkorcsosult zöldkomcsi értékrended szerint illett volna képviselned a benned bízó választókat a soron következő fordulóban is. De te még ahhoz is gyáva vagy, hogy a saját közösséged mérlegére visszaállj, mikor kicsit élesedik a verseny. Na, nem mintha sokkal többet vártunk volna, de azért ez még Tőled is mindennek az alja. Nesze neked, bázisdemokrácia.

Maradt tehát Gyurcsányné Aprev Klára és vele szemben Márki-Zay Péter. Utóbbi rögtön Karácsony visszalépése után olyat buzizott, amilyet Jakab Péterék Jobbikja évek óta nem mert.

Lázár János nemezise egy közepesen kiforratlan, nyomokban konzervatív értékeket is tartalmazó populista politikát képvisel, amelynek eddigi első és egyetlen sikere a három éve tartó hódmezővásárhelyi polgármesteri megbízatás. Ha kell, akkor környezetvédelemmel kapcsolatban ígérget. Nyugdíjasok és munkások között szolidaritásról, béremelésről beszél.

Mikor az aktuális közönsége számára szükséges, elővesz a Fidesz narratívájából kölcsönzött, óvatosan átcsomagolt és a saját képére formált nemzetépítő protekcionista szólamokat. Igaz, ezek mögött teljesítmény még nem nagyon van.

 

A nem baloldali, de ellenzéki választók (akik undorodva köpnek egyet, ha Jakab Péter arcát látják egy óriásplakáton) számottevő része nagyon szeretne még egy Orbán Viktort, csak húsz évvel ez előtti változatban. Márki-Zay ezt készséggel megígéri nekik.

Hiszen a miniszterelnök határozott, céltudatos és szemtelenül hatékony politikus és államférfi, jobbtól lopni nem szégyen.

Sikerült Gyurcsánynak elérnie (hogy szándékosan, vagy túltolta a csicskítást Gelgőnél, ezt nem fogjuk megtudni), hogy nejével szemben egy olyan jelölt álljon, akinek még Karácsonynál is szerényebb tapasztalata és kisebb súlya van a nagypolitikában.

Bár nagyon úgy tűnik, hogy eddig nem számolt Márki-Zay személyével, most rövid idő alatt kénytelen lesz felmérni, milyen esélyei vannak az betörésére és idomítására.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az előválasztás második fordulója sok meglepetést tartogathat az eredmény és részvétel tekintetében. Eddig sokan meg voltak róla győződve, hogy Karácsony lesz a díszpinty. Azonban még a baloldali érzelmű választók között is rengetegen vannak, akik a Gyurcsány-klán visszatérésénél majdnem bárkit szívesebben fogadnának (kivéve a jobbikosok, akik mára tekinthetők a DK pszeudó-jobbos tagozatának), így könnyen lehet, hogy az MMM vezérbikája komoly fejtörést okoz majd Feriéknek.

Azt ugyanis mindenki tudja, hogy Dobrev személye egyet jelent a 2002-2010 közötti korszak visszatérésével, amikor padlóra küldték a gazdaságot, halálos sértéssel ástak árkot a határon túli és anyaországi magyarok közé, majd a hazugságok ellen tiltakozó embereket könnygázzal, jelvény nélküli rohamrendőrökkel és gumilövedékekkel kergették el.

Márki-Zay Péter pedig rövid idő alatt Karácsony és Jakab sorsára jutva dróton rángatott bábbá válna Ferenc kezében.
Lehet ő a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, de a kormányzáshoz stabil parlamenti többség kell, ezt pedig a pártok tudják adni, egyéni és listás képviselők formájában.

Milyen törvényhozó erő lesz egy Márki-Zay kormány mögött? Kikből fog állni? Segítünk:

Ellenzék =

  • Jobbik (Ferié), DK (Ferié),
  • LMP (nem létezik),
  • Párbeszéd (nem létezik),
  • Momentum (ahhoz is hülyék, hogy észrevegyék, ha manipulálják őket),
  • MSZP (már csak papíron létezik, ami maradt belőle, jórészt Ferié),
  • MMM (még annyira sem létezik, mint a fentiek).

Forrás: Facebook

Igazából tök mindegy, hogy KariGeri elfutott, a képlet így is egyértelmű: akárki is nyeri az előválasztásnak csúfolt kutyakomédiát, a kihívó Gyurcsány Ferenc lesz.