Előválasztás: Gyurcsány olcsó bűvésztrükkje

Miért nincs semmi értelme az ellenzék belső versengésének?

Hétfőn eldördült a startpisztoly, megnyitott a Moslék Bár, hivatalosan is elkezdődött az ellenzéki előválasztás.

Olvasóink többsége bizonyára remegve várta ezt a lehetőséget és mind a szabályokat, mind a jelöltekkel kapcsolatos tudnivalókat kívülről fújja. Persze valószínűbb, hogy a szivárványkoalíció színjátékának hallatán a legtöbben valahol enyhe émelygéssel fűszerezett, fásult közönyt éreznek, vagy még annyit sem. Ez utóbbi esetre összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és bónuszként ajánlással segítjük a Kontra lelkes tartalomfogyasztóit, kit érdemes támogatni a bolhacirkusz bohóc-szépségversenyén.

 

Az előválasztás hivatalos honlapjának tanulsága szerint hat párt szervezésében zajlik a küzdelem.

Apró kis észrevétel, hogy Pálinkás József Új Világ Néppárt és Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországért Mozgalom nevű mikropártjai annak ellenére sem fértek fel a „hivatalos” szervezői listára, hogy támogatottságukban statisztikailag nincsenek jelentősen lemaradva az MSZP zöld tagozatának is tekinthető Karácsony-pártocskától. Ők a „további pártok és civil szervezetek” elnevezésű kategóriában vannak feltüntetve.

 

A kínálat látszólag bőséges.

Fővezérnek megválaszthatunk

  • volt MTA elnököt,
  • poszt-náci pártvezért,
  • a véreskezű kommunista véreb Apró Antal unokáját Gyurcsev Klárát,
  • a kiábrándult fideszes jóenber archetípusát, aki jelenleg Hódmezőváráshely polgármestere,
  • a főváros tutyimutyi Gergőjét, aki saját valódi pár híján az utolsókat rúgó komcsi utódpárt országos szervezetének maradékára építkezve manőverezik,
  • Magyarország kedvenc kígyóvállú aranyifjúját, Mr. FeGyőr „Baszatáska” Bandit,
  • valamint egy Ecsedi Áron nevű izét, akiről annyit tudunk, hogy választási ígéreteihez képest a Kétfarkú Kutyapárt megfontolt, neokonzervatív politikai alakulatnak tűnik. Hasonlóan változatos a képviselőjelölti lista is.

Hét miniszterelnökjelölt-jelölt és 264 képviselőjelölt kívánja magát megméretni a közös listára való felkerülésért, ehhez egy képviselőjelöltnek négyszáz, egy miniszterelnök aspiránsnak húszezer darab támogatói aláírást kell szereznie. Két hét alatt kell teljesíteni a nem túl nehéz feladatot,

egy tűrhetően extrovertált átlagembernek ennél a Facebook ismerősi köre is nagyobb, a kormányfői címért versengők pedig vélhetően számíthatnak rá, hogy így, vagy úgy kipótolják az esetlegesen hiányzó cetliket.

Forrás: YouTube/Partizán

Az előválasztás egyik pikantériája, hogy annak szabályain keresztül

a kormányváltásra felesküdött Gyurcsány-koalíció nyíltan hadat üzen a határon túli magyarok választójogának (amit éppen Feriék torpedóztak meg, amely mind a mai napig a nemzet egyik legnagyobb szégyene), ugyanis csak magyarországi bejelentett lakcímmel lehet részt venni rajta.

Az aláírásgyűjtést követően közterületeken felállított sátrakban, egyes körzetekben pártirodákban vagy egyéb zárt terekben kialakított helyiségekben, valamint az interneten is lehet szavazni.

A fentiek már valamelyest érzékeltetik az egész folyamat komolyságát, megnéztük tehát, milyen garanciát, biztosítékot kínál a moslékkoalíció arra, hogy az előválasztás nem lesz szanaszét csalva.

Nyilván semmi ilyenről nincs szó.

A hivatalos holnapon olvasható úgynevezett értéknyilatkozatban legitimációs, személyi és tartalmi garanciák címszóval fogadkoznak, hogy ők aztán igazán fogják szeretni egymást, arra koncentrálnak ami összeköt és nem arra, ami szétválaszt (ez kb. kimerül abban, hogy O1G) sem ex-komcsi, sem bűnöző, sem antiszemita nem kerülhet közéjük (amúgy de.), valamint véget vetnek a Fidesz uralmának. Ez minden, amit a hat főpárt és vazallusaik kínálni tudnak Magyarországnak 2022-re.

Forrás: YouTube

Arról, hogy ki fogja ellenőrizni az aláírásokat, kit hol engednek és nem engedtek indulni, milyen módon garantálható az interneten leadott szavazat érvényessége nem szól a nyilatkozat.

Hogy a képviselőjelöltek közül végül kik lesznek a kormánypárt kihívói, az szinte mindegy is, hiszen a pártok és jelöltjeik éppen ebben a nyilatkozatban tettek hitet amellett, hogy mindannyian ugyanazt a nihilista, program nélküli protest-politikát fogják szolgálni a kampányban. Más kérdés persze, hogy a legtöbb helyen a valódi jelöltállítást az ellenzéki szavazók véleményének megkérdezése nélkül döntötték el a pártok. Mindannyiuk közül Jobbik és a DK összeborulása tűnik a leginkább zökkenőmentesnek, jelöltjeik rengeteg helyen, különösen Borsod megyében léptek vissza egymás javára annak ellenére, hogy elvileg világnézetük homlokegyenest szemben áll egymáséval.

 

És ezek akarnak erkölcsös kormányzást, elszámoltatást. Ennyit az érték-alapú politizálásról.

Jelen pillanatban Jakab Péter és Karácsony Gergely a két legesélyesebb jelölt a lista élére, de valójában ez a verseny is tárgytalan. Jakab Péter nem fogja fel, Karácsony pedig tehetetlen az ügyben, hogy akármelyikük is lesz formálisan Orbán Viktor kihívója, valójában Gyurcsány Ferenc irányítja majd a háttérből.

Olvasóinknak meg azt tanácsoljuk: ha kedvet éreznek rá, hogy mókából részt vegyenek ebben a cirkuszban menjenek el, és támogassák Feri jelöltjét.

Azaz bárkit.