Előre betárazott nekrológ a Telexről

Csollány Szilveszter hétfőn távozott közülünk, viszont az új Index ezt már december elején megírta. Mivel szerintük így működik a szakma, mi meg előre készültünk az ellenzéki lap halálhírére.

Telex: Előre megírtunk egy nekrológot – mert ez a dolgunk

Értjük, megértjük. De azért mégis. Rossz belegondolni, hogy a Telexnél kiknek a halálhíre állhat már elő- és elkészítve, csőre töltve, hátha hirtelen meghalnak.

Ahogy ugyanis az Origónál kiszúrták: az élelmes Telex.hu bizony már december 7-én megírta Csollány Szilveszter nekrológját. 

Biztosan nem babonásak és alapvetően optimisták, de úgy gondolhatták, hogy hátha jó lesz még valamire. Legyen meg!

Most akkor ezt tegyük kicsit félre, és fogadjuk el, hogy így működik a média – bármilyen kegyetlennek is tűnik. Maradonánál is kimentek véletlenül konzervízű nekrológok évekkel a halála előtt, az érintett portálok meg nem győztek magyarázkodni. Aztán persze csak igazuk lett.

Ami igazából figyelemreméltó, az a Telex enyhén kioktató magyarázkodása.

Előre megírtunk egy nekrológot – mert ez a dolgunk (...) Akkor legyen itt egy gyors „hogy működik a sajtó” ismeretterjesztés. (...) Ez így működik, így természetes. Senki nem gondolja, hogy ha egyszer majd meghal az angol királynő, a BBC-nél ezt úgy kezelik, hogy hirtelen improvizál valamit az ügyelet.

Reméljük, ugyanilyen előrelátóan tárazták be a Fidesz győzelméről szóló beszámolókat is április 3. éjjelére – esetleg a Telex „újabb” sajnálatos megszűnése esetére.

kapcsolódó

Hiszen így működik a sajtó, jó reggelt: 2022 van, ez az alap!

Nyitókép forrása: MTI/Földi Imre