Ellenzéki sárdobálás, ki tudja, hányadik fejezet

A magyar ellenzék szerint Orbán = Lukasenka

Több, mint 11 év kormányzás után talán érthető, hogy szinte minden, közérdeklődésre számot tartó, negatív előjelű esemény mögött keresi az ellenzék Orbán Viktor, vagy kormánya politikai, jogi, vagy morális felelősségét.

Akár előre látható, akár hirtelen jött szerencsétlenség, disznóság, vagy kedvezőtlen adat lát napvilágot, az közvetve, vagy közvetlenül egész biztos fideszes mulasztás, esetleg tudatos rosszindulat eredménye.

A Nyájas Olvasó biztosan ismeri az alábbi ellenzéki paneleket:

  • Nőtt a halálos közúti balesetek száma az előző évhez képest? Orbán mulasztása!
  • A COVID-19 járvány kezdete óta súlyos válsággal küzd az idegenforgalom-vendéglátás? Miért nem gondolt erre Orbán korábban?
  • Képtelen a főváros a Tarlós-érában felhalmozott tartalékok ellenére felelősen gazdálkodni? Orbán nem ad elég pénzt!
  • Nincs elég lélegeztetőgép? Orbán nem vett eleget!!!!
  • Túl sok lélegeztetőgép? Orbán pazarol!!!
  • Fent ragadt a fán Cirmi? Orbán felkergette!

Az egyik legnépszerűbb sipákolás-típus persze a „guilty by assiociation”, tehát az „ismeri, ezért bűnrészes”.

Mikor állam- és kormányfők találkoznak, kezet fognak kamerába nézve és mosolyogva, ezért automatikusan barátoknak tekinthetők, ezért egymás viselt dolgaiért is kölcsönösen felelősek? 

Nem.

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország diktátora vasárnap vadászgépekkel térítette el a Ryanair Athénból Vilniusba tartó, de Belarusz fölött áthaladó kereskedelmi járatát, melyen egy ismert ellenzéki újságíró utazott. A gépet leszállásra kényszerítették, Raman Prataszevicset pedig letartóztatták. Az esemény túlmegy az önkényuralmi túlkapáson, ez közönséges, nemzetközi szintű, állami szervezésű terrorcselekmény, amelyet a nemzetközi közösség ritka példaként szinte teljesen egységesen elítélt.

Az Európai Unió tagállamainak kormányfői testülete, az Európa Tanács alig néhány óra alatt hozott döntésével gyakorlatilag kivágták Fehéroroszországot a kontinens légiközlekedési keringéséből.

Szórakoztató volt azonban megfigyelni, ahogy a gépeltérítés és a szankciók bejelentése között reagáltak a hazai ellenzéki politikusok és véleményvezérek.

A teljesség igénye nélkül szemlézünk, de annyit megállapíthatunk: Orbán barátja ez a diktátor, akár maga a magyar miniszterelnök is ráküldhette volna a grippeneket.

  • Szél Bertalan Bernadett, az LMP-s, független, momentumos politikus egészen messzire megy: Lukasenka túlkapásából egyenesen következik, hogy Magyarországon is durvulni fog a helyzet. Rettegjen Ön is Dettivel, tessék:

 

  • Cseh Katalin, a Momentum ifjú brüsszeli titánja ennél is konkrétabban firtatja Orbánék felelősségét. Tulajdonképpen Fehéroroszország elszemtelenedett, melynek magyar barátjának cinkossága az oka. Orbánék sunyin hallgatnak! Véletlen volna…?

 

  • Újhelyi István, akinek állampárt-utód politikai közössége sokkal közelebb áll a poszt-szovjet diktátorhoz, mint azt valószínűleg szeretné egészen a rágalmazás határát súroló képpel mossa össze a kézfogást a bűntársulás lehetőségével:

 

  • Bónusz: Gyurcsány macskás nyanyája, Homonnay Gergely (akinek valószínűleg valami hasonlóan színvonalas tartalom miatt saját oldalát kivonta a Facebook a forgalomból) kivénhedt, rusnya házikedvencének oldalával üzen: Lukasenka terrorakciója zavarja magyarságtudatát.

 

Egyébként pedig a 444.hu is megírta: Orbán nem mert vétózni, de nagyon szeretett volna. Páratlanul független, objektív újságírás!

A nemzetek közötti gazdasági, védelmi és néha politikai érdekazonosságok nagyon ritkán esnek egybe ideológiai alapú, vagy személyes jó viszonnyal.

Ha Magyarországnak előnyös, hogy számunkra nem vállalható elveket valló, vitathatóan tisztességes politikusokkal kapcsolatokat építsünk, akkor a diplomatáinknak, sőt, a kormányunknak is elsősorban ennek alapján kell döntést hozni.

Nekünk Kínával, Oroszországgal jóban lenni nem csak lehetőség, hanem kötelesség, sokkal közelebb vannak, mint az amerikaiak.

A mindenkori, ügyeletes derék emberekkel viszont a haladó sajtó szerint alapvetés a jó viszony. De azért ne felejtsük el, hogy őket is érdekek mozgatják. Az úgynevezett szabad világ vezére, az Egyesült Államok elnöke és politikai közössége, a Demokrata Párt az Obama-adminisztráció alatt már több ízben bizonyította, hogy érdekelt hazánk politikai destabilizációjában.

Nem úgy működik ez tehát, mint ahogy a 444, vagy a CIA Szabad Európa Rádió szerkesztőségében elképzelik.

Eseti döntések vannak, ahol a mindenkori nemzeti érdek az első. És sajnos az ellenzéki politikusok kénytelenek lesznek szembenézni a valósággal jelen esetben is: az Orbán Viktor által vezetett Magyarország is minden hezitálás nélkül a szankciókat támogatta.