Ellenzéki hazugságok: A megfizethetetlen lakhatás mítosza

Gyurcsányék alatt olcsóbb volt az albérlet?

Sokkoló albérletárak Budapesten, ám senki nem tesz semmit, pedig pár hét múlva jön a roham (Blikk); Megfizethetetlen albérletárak (Jobbik); Egy fizetésből lehetetlen lakást kivenni (Világgazdaság); A megfizethetetlen albérletárak miatt sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának (24.hu); Kampány indult egy élhetőbb albérletpiacért (444); Az átlagkereset 70 százalékát elviszi az albérlet (168 óra); Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység (Karácsony Gergely)...
...és sorolhatnánk. Világszám - 2017-ben, 2018-ban stb. felfedezte a magyar ellenzék, hogy a lakhatás drága dolog! Egészen biztos, hogy ez is a Fidesz, illetve leginkább személyesen Orbán Viktor hibája és felelőssége.
Tényleg drága. Hacsak nem örökölt, nyert, vagy keres elképesztően sok pénzt - az ember fizetésének legalább harmada, fele is könnyen elmegy a bérleti díjra, törlesztőrészletre. De mikor nem volt így? Persze lehet jönni a Kádár-rendszerrel - bár akkor csak tudnám, miért létezett akkoriban is az ágyrajáró albérlő, a szükséglakás, a többgenerációs családi ház, az erőszakkal kisajátított, majd darabokra szabdalt polgári lakások - vagy amit akartok. Elhallgatva az ellenzéki bosszúkommunikációt, természetesen nem lepődnék meg, ha a 40-es, 50-es években már jól bevált módszerrel újra vagyonfelosztásról (államosításról) álmodoznának sokan, hiszen a fideszesektől sose szégyen elvenni a vagyonukat!
Van egy olyan gyanúm, hogy itt megint csak a 2010 előtt még ellenzéki kedvenc: a kegyetlen, és sokszor szociálisan igazságtalan Szent Piac keze lehet a hunyó a dologban, de nézzünk egy kicsit jobban a számok mögé! Azt nagyon utálják odaát.

Állítás: Budapesten megfizethetetlen a lakhatás.

Nézzük. Az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti árak tekintetében valóban nem vagyunk olcsók (10,5 euró), ugyanakkor Varsó (14,8 euró), Prága (13,4 euró), Krakkó (10,8 euró) és Wroclaw/Boroszló (10,9 euró) is előttünk vannak - Pozsonyt sajnos nem találtuk a listán (Statista, 2018). 

Ha mindezt arányosítom az Eurostat átlag-nettóbérei alapján (2019, egyedülálló, gyermektelen), akkor Budapesten egyhavi nettóbérből 72, Prágában 74, de Varsóban csak 58 négyzetmétert tudunk bérelni - és másra már nem jut semmi. Már megint csak az unalmas középszerűség jutott nekünk a szegényebbek között.

kapcsolódó

Vásárolni szeretnél mégis? Persze: a magyar ember (is) inkább vásárolni, birtokolni szeretne. Én is.

Itt már Pozsonnyal és több országgal is tudunk dolgozni: vegyük alapul a korábbi nettóbéreket, illetve a Numbeo átlagos négyzetméterárait (városközpontok). Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a régióban melyik fővárosban hány négyzetméternyi lakást tudnánk vásárolni az adott ország éves nettó átlagfizetéséből:

 

Ismét a jól bevált középszer... most akkor irány Bukarest? Netán Prága máris élhetetlen, szar hely? Vagy Bécs tényleg a világ legélhetőbb városa, és magyarként vajon megkeresed majd az osztrák átlagbért? Annyi kérdés merül fel az emberben... 

Állítás: a Fidesz miatt lett megfizethetetlen a lakhatás.

Számolgassunk kicsit itt is. Sajnos lakbérindex csak 2015-től áll rendelkezésünkre (KSH, ingatlan.com), de személyes emlékeimből felsejlenek 2008 tájékáról haveri alapon is 50-60 ezres budapesti bérletárak 1-2 szobás lakásokért, ami akkor is simán elvitte az átlagos nettókereset felét. Te mennyit is kerestél akkor? Valóban jobban éltél volna? Ha ez nem tetszett, még mindig lehetett CHF-hitelért folyamodni - de akkor se volt kötelező a belvárosban, metró mellett meg egyedül lakni. Sőt: még olyan egyetemistákat, fiatal, dolgozó multisokat is ismertem, akik bizony társbérletre (!) kényszerültek - még bőven az MSZP-SZDSZ alatt! Sokkoló.

Érdekes adat: az átlagbérek 2008-hoz képest 120%-kal, az ingatlanárak átlagosan 86%-kal, a városokban 78%-kal növekedtek.
  • Mit mond a KSH? 

2020 II. negyedévére 2015-höz képest 37%-kal emelkedtek az átlagos bérleti árak Budapesten (1 nm-re vetítve, KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2020. december), ugyanakkor a bruttóbérek ugyanebben az időszakban 77%-kal. Ha Karácsony Gergely megfogalmazása szerint világrekorderek voltunk lakbérnövekedésben, akkor ezek szerint a fizetésekben még világabb rekorderek lettünk,

hiszen reálértékben olcsóbb lett az albérlet.

kapcsolódó

Vásárolni szeretnél? Mit mond az MNB?

Az MNB még biztosabb forrásból dolgozik: egyenesen a NAV-tól kapja az adatokat (MNB lakásárindex; a kirótt vagyonszerzési illetékek alapján - persze mindenki tudja, hogy ott is bőven lehet okosítani).

Nos, ha megint csak vásárolni szeretnénk (igen), akkor itt már árnyaltabb a kép: 2020 III. félévét és 2015 végét tekintve 70%-kal, a városokban 74%-kal, Budapesten pedig 83%-kal emelkedtek az átlagos ingatlanárak.

Ugyanakkor az átlagbérek emelkedése ezt szinte pontosan lefedte az elmúlt 5-6 évben, mi több: a 2019-es csúcshoz képest (+100% a fővárosban) egyre olcsóbbak a lakások - ami egyébként már a koronavírus-járvány előtti negyedévekben is jellemző volt.

Eddig átlagbérről, és egyedülálló, gyermektelen keresőkről beszéltünk. Mindenki úgy él, ahogy akar és tud - de természetesen meg kell említenünk, hogy párosan néha könnyebb az élet, a kormány pedig elég erősen védelmébe vette a gyerekeket vállaló családokat az ingatlanvásárlás terén is.

Mire számíthat mondjuk egy kétgyerekes család? Csak pár példa:

  • Adókedvezmény: évi +480 ezer Ft (nettó),
  • Családi pótlék: évi +319 ezer Ft,
  • CSOK: +2,6 millió Ft (új ingatlan esetén),
  • Támogatott lakáshitel: max. 10 millió Ft (3%-os fix kamat - hasonlót szüntetett be az MSZP-SZDSZ még 2002 után, ezzel teret adva az átkozott frankhiteleknek),
  • Babaváró kölcsön: legfeljebb 10 millió forint, kamatmentesen - két gyerek után 2,7 millió, 3 gyermek után közel 9 millió forintot elenged az állam.

Nem soroljuk fel mindet - vannak erre profibb források és tanácsadók is - de egészen páratlan intézkedéssorozat ez, ami ég és föld a korábbi szocialista kormányok tettestárs-félrenézésével szemben.

Összességében: az élet, azon belül pedig a lakhatás mindig is drága volt, hacsak nem álltál a polgárokat kisemmiző, lakásukba betelepített csőcselék oldalán. A Szent Piac láthatatlan kezét megfogni pedig nem mindig könnyű - meg hát nem erre vágytunk mindig is? Jövünk, Európa! Ráadásul Budapest egész olcsónak, de legalább átlagosnak is számít a régióban.

Hogy Budapest belső kerületeiben pár évre valóban aránytalanul elszálltak a lakbérek, az tagadhatatlan - de egyfelől a bérnövekedés ezzel igenis felvette a versenyt, másfelől lehet máshol is élni, az AirBnB-seket pedig majd Karácsony Gergő biztos megszabályozza vasmarokkal - ha kell.

Ha már annyi szépet ígért.