Eljött a pillanat: megnevezzük az Orbán kottájából játszó álellenzéki politikusokat

Márki-Zay Péter szerint Ungár Péter áruló, amiért őt kritizálni merészeli. De vajon kik dolgozhatnak még a Fidesz zsoldjában?

Úgy tűnik, hogy Márki-Zay Péter kitartóan kapaszkodik abba az illúzióba, hogy ő meghatározó szereplője az országos politikának.

Miközben már az országgyűlési választások éjszakáján látható volt, hogy az újabb kétharmaddal együtt pillanatok alatt elpárolgott minden érdemi hitelessége, rendületlenül igyekszik továbbépíteni a vélhetően csak az ő fejében létező harmadikutas, kissé zavaros ellenzéki világot. Bár annyi esze volt, hogy parlamenti mandátumát nem vette fel, folyamatosan gondoskodik róla, hogy ne feledjük: a teljes baloldali szövetség egy olyan jelölt hatalomba segítésén dolgozott, aki menthetetlenül kétbalkezes, de következetlen háborút vívott a kormánypárttal, saját támogatóinak egy részével és – lássuk be – a valósággal is.

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay jelentős kisebbségben van az egyharmados társadalmi felhatalmazást sem elérő baloldali táborban abban is, hogy saját személyét nem látja meghatározó oknak az ellenzék történelmi vereségében.

Bár valóban kellettek hozzá a többiek is, a választók nagyrészt rá mondtak nemet. Ez vélhetően nem igazán érintette őt rosszul,  ha felkérnék, valószínűleg újra megpróbálná mindenféle önreflexió nélkül. Márki-Zay Péter rendületlenül masíroz előre a saját maga által elképzelt zavaros jövőkép irányába, zászlajára a „Csak felfelé” helyett sokkal helytállóbb jelmondat lenne a „Mindenki hülye, csak én vagyok aggregátor”.

Bár mostanában csillapodott a személyét balról ért szemrehányástól átfűtött támadássorozat, mióta kikotyogta, hogy milliárdos nagyságrendű amerikai pénzek érkeztek zavaros hátterű NGO-kon keresztül a moslékkoalíció kampánykasszájába, ismét sokakban felmerült a kérdés:

vajon miért gondolta bárki is, hogy jó ötlet ezt az embert Magyarország miniszterelnökének jelölni?

Ám akkor, amikor egykori harcostársai páros lábbal állnak bele az önérzetesen ostoba közéleti ténykedésébe, hirtelen előbújik belőle a kommunistáktól eltanult reakció, és hangosan árulózni kezd. Aki olyat mond, ami neki nem tetszik, azt automatikusan a Fidesz beépített emberének titulálja, függetlenül attól, van-e ebben igazság, vagy sem.

 

Ilyen „hibát” követett el legutóbb Ungár Péter, az LMP társelnöke, aki interjút adott a 24.hu-nak, melynek öt legfontosabb, a baloldal jelenlegi állapotára vonatkozó tanulságáról mi is beszámoltunk.

Szeretnénk segíteni az egykori miniszterelnök-jelöltnek, mert vélhetően lesznek még páran a moslékszövetség egykori vezetői közül, akik a következő hónapokban nem igazán pozitív tónusban fognak majd nyilatkozni a negyedik kétharmados Fidesz-győzelemhez vezető ellenzéki kampányban betöltött szerepéről.

Összeszedtük a legfontosabb, Orbán zsoldjában áskálódó álellenzéki vezető politikusokat, akiket bátran meg lehet vádolni azzal, hogy a Fidesz kottájából játszanak:
  • Karácsony Gergely:

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
A budapesti főpolgármester első és legfontosabb árulása az volt, amikor az előválasztás során visszalépett Márki-Zay Péter javára. Bár az a lehetőség is kétségbeejtő lett volna, hogy ő lesz a következő kormányfő (vélhetően ő sem szerepelt volna sokkal jobban Orbán Viktor kihívójaként, mint ahogy MZP), azzal, hogy MZP támogatására buzdítva lépett hátra a versenyből, egyértelműen megpecsételte a baloldali összefogás sorsát. Ördögien ravasz terv volt, egyenesen Habony Árpád boszorkánykonyhájában főzhették ki.

  • Jakab Péter:

 
Peti bohóc, mindannyiunk kedvenc komikus kisiparosa az egyik leghangosabb kritikusa volt a hódmezővásárhelyi polgármester bénázásának. Nem állt meg a keserű szemrehányásoknál, és úgy döntött, önmagát és egykori pártját is totálisan kicsinálja azért, hogy bebizonyítsa: jobb lett volna, ha ő kapja a miniszterelnök-jelölti címet. Kijelenthetjük, hogy a Jobbik nevű vándorcirkuszból kilépve egyszemélyes nevettetőként tovább dolgozó Jakab teljes sikert ért el. Olyan mesterien vált jelentéktelenné, hogy az bizonyára szándékos lehetett: a Rogán-művek egyik forgatókönyve alapján kellett hogy történjen!

  • Fekete-Győr András:

Forrás: PS
A Momentum alapítója, akinek karaktere már közéleti szereplésének kezdete óta gyanús… Nem véletlen, hogy a legnagyobb árulók az egykori előválasztási vetélytársak közül kerülnek ki. Mr. 3,4 Százalék nagyon hasonló pályát írt le, mint az egykori kisnyilas-kápó Jakab, azzal a különbséggel, hogy őt vélhetően még párttársainak többsége is nehezen vette komolyan. FeGyőr Bandi bármely ügy mellé áll, az borítékolhatóan nem sikerül majd a tervek szerint. Ezt a figurát is csak a kormánypárt propagandagépezete találhatta ki, ilyesmi természetes körülmények között egy évszázadban csak egyszer jön létre természetes úton.

  • Dobrev Klára:

Forrás: Facebook/Dobrev Klára

Régóta sejtjük, hogy Gyurcsányné férjéhez hasonlóan kizárólag azért dolgozik, hogy Orbán Viktor hatalomban maradjon. A DK-féle árnyékkormány árnyék-miniszterelnökeként vélhetően eljutott karrierje csúcsára, és ténykedésével minden korábbi próbálkozásnál közvetlenebb tapasztalatot kínál a választóknak arra, miért is lenne veszélyes egy újabb Gyurcsány-kormány. Nincs más tippünk, Orbán valamivel zsarolja Ferencet és nejét!