Elhibázott gazdaságpolitika: Gyurcsányék aranytojást tojó tyúkja kis híján megduplázta az árbevételét

Bár Dobrev Klára folyamatosan az orbáni gazdaságpolitikára panaszkodik, a klánt anyagilag megalapozó timföldgyár árbevétele kilőtt tavaly, mint a vulkán.

  • A Gyurcsány–ApróDobrev-klán igazi nagy gazdasági dobása a mosonmagyaróvári timföldgyár megszerzése volt, hiszen ezzel a húzással egy évről évre sokmilliárdos bevételt produkáló cégre tettek szert.
  • Nem csoda, hogy „trükkök százaitól” sem riadtak vissza a megszerzés során: Gyurcsány anyósa volt a bank igazgatója, ahonnan 700 millió hitelt kapott az Altus, mindössze 5 millió forint önrésszel.
  • A MOTIM 2021-re majdnem megduplázta az árbevételét az előző évihez képest, és akkor még nem beszéltünk a cégcsoporthoz tartozó, szintén milliárdos árbevételeket produkáló más vállalkozásokról.
  • A MOTIM húsz évig, egészen pontosan 2016-ig a család érdekeltségébe  tartozott, ekkor viszont kiszálltak belőle, és egy olyan cégnek adták át az érdekeltségüket, akikkel az 1990-es évek óta közösen üzleteltek már.

Mostanában kevés szó esett arról, hogy a GyurcsányDobrev házaspár hogyan is alapozta meg gazdaságilag a család vagyonát. Ez azért is fontos kérdés, mivel erről a biztos anyagi talapzatról elrugaszkodva aztán nyugodt politikai építkezésbe kezdhettek. Ennek folyamatnak a végén pedig mára maguk alá gyűrték a teljes ellenzéket. Korábban pedig az ország vezetését is megszerezték.

Forrás: AFP

A családi vállalkozásaik ékköve, a valódi aranytojást tojó tyúk a Magyaróvári Timföld és Műkorund Zártkörűen Működő Részvénytársaság volt.

A céget és ezzel együtt a magyarországi timföldgyártás egy jelentős és busás anyagi haszonnal járó szeletét gyanús körülmények közepette, privatizáció útján szerezték meg 1995-ben, és az a család érdekeltségébe tartozott egészen 2016-ig. De erről később.

  • Az világosan látszik, hogy a cégcsoport több mint húsz év után is elég jól muzsikál, hiszen a 2021-es beszámoló arról tanúskodik, hogy a MOTIM Zrt. közel megduplázta az egy évvel korábbi árbevételét. Míg 2020-ban 3,4 milliárd forint, addig 2021-ben már 6,7 milliárd forint árbevétele volt a cégnek.

 

  • De a cégcsoporthoz tartozó többi vállalkozás sem panaszkodhat, hiszen a MOTIM Műkorund Kft. is 17 milliárd forintos árbevételt produkált, ami 4 milliárddal több, mint az egy évvel korábbi eredménye.
  • De a „Gőzellátás, légkondicionálás” főtevékenységgel foglalkozó, és szintén a cégcsoporthoz tartozó MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság is másfélszeresére növelte az árbevételét, hiszen az egy évvel korábbi  1 milliárdos bevétel 1,6 milliárdra emelkedett.
  • Az ACÉLKAR Kft. és a MAVIKA Magyaróvári Villamos Karbantartó Korlátolt Felelősségű Társaság némi csökkenést mutatott ugyan, de még így is jól menő, stabil árbevétellel rendelkező cégekről beszélhetünk.

A több mint húsz évig a Gyurcsány házaspár érdekeltségébe tartozó MOTIM egy éven belüli duplázása is azt mutatja, hogy talán mégsem annyira botrányosan rossz a jobboldali kormányzat gazdaságpolitikája, mint amilyen állítások rendre elhagyják a DK-s házaspár száját.

Nem is olyan régiben Dobrev Klára például arról beszélt, hogy „riasztó, hogy milyen rosszul élnek a magyarok, és az EU legszegényebbjei között vannak a magyarok”. De egy másik alkalommal szintén „elhibázott gazdaságpolitikáról” beszélt.

Nos, ennek az elhibázott gazdaságpolitikának köszönhetően a Gyurcsány család aranytojást tojó tyúkja, amely biztosította a klán az anyagi biztonságát, MOTIM és az érdekeltségébe tartozó cégek szinte mind szárnyalnak, és gyarapították az árbevételüket az elmúlt egy év során.

Forrás: PS

Az aranytojást tojó tyúk becserkészése

De kicsit beszéljünk arról is, hogy hogyan is került be és aztán sok-sok év múlva ki a Gyurcsány család érdekeltségéből a mosonmagyaróvári timföldgyár.

A cég megszerzése botrányosra sikeredett, ezzel pedig remekül mutatja a magyarországi privatizáció bukását és a család gátlástalanságát is.

1995 novemberében privatizáció révén az Altus szerezte meg a Motim többségét, a vásárláshoz szükséges 705 millió kifizetéséhez pedig attól a Magyar Hitel Banktól vettek fel hitelt, amelynek akkori elnöke Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska volt.

Apró Piroska pedig ezer szállal kötődik nem túlságosan jó emlékű magyar közéleti szereplőkhöz. Apró Antal lánya amellett, hogy Gyurcsány anyósa lett, Horn Gyula miniszterelnök titkárságvezetője is volt az ezt megelőző időben, így a privatizációs eljárás során vélhetően nem árthatott a famíliának egy ilyen erős kapcsolat az akkori kormányfőhöz.

De nem csak emiatt volt aggályos az eljárás, hiszen botrányos volt a hitelkonstrukció is, melynek segítségével megszerezték a többséget, hiszen Gyurcsány cégének a 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió forintnyi önerőt kellett felmutatnia.

A MOTIM fejlődött és növekedett, számos másik kapcsolódó tevékenységre vonatkozó cég is létrejött. A MOTIM Zrt. tűzálló termék gyártásával foglalkozik főtevékenységként, törzstőkéje 1.217.760.000 forint volt. Gyurcsány az igazgatóság elnöke volt alakulástól egészen 2002-ig, amikor aztán a politikára váltott. Az Altus Luxembourg 1998 és 2001 között tulajdonos lett a cégben, majd az Altus Zrt. vette át a stafétát. 2016-ban aztán átadta a tulajdonjogot a GPS Vagyonkezelőnek, amely vállalkozás korábban szintén a Gyurcsány család érdekeltségébe tartozott.

2016-ben Gyurcsány nagy sajtófelhajtás közepette kiszállt a timföldgyárból – legalábbis papíron mindenképpen –, és átadta a tulajdonjogot a GPS-en keresztül azoknak az üzletembereknek, akikkel a Gyurcsány család már az 1990-es évek eleje óta együtt üzletelt, például Gerezdes Jánossal, akivel Gyurcsány maga is közös cégben szerepelt.