Rabláncon Márki-Zay: Gyurcsány és Bajnai amerikás emberei hirdetik még a honlapját is

A DK-hoz köthető cégcsoport mögött Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnökök, valamint Dessewffy Tibor szociológus és digitális szakember, de maga Bajnai Gordon, sőt Soros György embere, Paul Hilder is feltűnik. Korábban arról lehetett olvasni, erős a gyanú arra nézve, hogy magyar, baloldali választópolgárok adatai kerülhettek a nemzetközi cégcsoporthoz.

  • Márki-Zay Péter személyes honlapját nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom, nem az ellenzéki összefogás, de nem is a miniszterelnök-jelölt hirdeti – derül ki a Google hirdetéséből.
  • Helyettük a DatAdat Professional végzi el a feladatot, amelyre sokan egy DK-közeli és külföldi leányvállalatokkal rendelkező adathalász cégnek tekintenek.
  • A cégcsoport mögött a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok olyan fontos háttéremberei sorakoznak fel, mint Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnökök, Dessewffy Tibor, az ELTE társadalomtudósa, aki Digitális Szociológia Kutatóközpont vezetője. De résztulajdonosként maga Bajnai Gordon is feltűnik.
  • Ami ennél is aggasztóbb, hogy a hazai baloldali figurák mellett az amerikai demokrata körök is feltűnnek, például a DatAdattal szövetséges Ben Horowitz személyén keresztül, de a Datapraxis nevű vállalkozásukban érdekelt az a Paul Hilder is, aki ezer szállal köthető Soros Györgyhöz. Erős a gyanú, hogy magyar, baloldali választópolgárok adatai kerülhettek a nemzetközi cégcsoporthoz.
  • Jól látszik, hogy Márki-Zay Pétert is teljesen gúzsba köti Gyurcsány Ferenc, erre utal, hiszen a bukott miniszterelnök emberei még Márki-Zay hirdetéseinek kezelését sem hagyták a közvetlen stábjánál, inkább maguk intézik.

Érdekes dolgot vettünk észre néhány napja: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter weboldalának a Google-keresőn található hirdetését a DatAdat Professional Kft. finanszírozta.

 

Ez azért is elgondolkodtató, mivel a tisztakezűségét, függetlenségét és a kampányköltéseinek transzparenciáját olyan gyakran hangsúlyozó Márki-Zay Péter egy szövevényes, sok tekintetben átláthatatlan és biztosan Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyéhez köthető cégre bízta a weboldala hirdetését.

Azt nem a saját, közvetlen stábja intézi, mint más, vezető politikusok esetében.

Gyurcsány és Bajnai emberei

A DatAdat neve többször is felmerült mint a Demokratikus Koalícióhoz közel álló, nemzetközi hálózattal rendelkező, informatikai és adathalász cég.

Nem véletlenül, mivel a DatAdat mögött a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok háttérembereinek színe-java feltűnik.

A cég vezető tisztségviselői:

Forrás: MTI/Földi Imre

  • Szigetvári Viktor Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc mellett is dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban. Majd Bajnai őt is leigazolta a csapatába, tanácsadója és kabinetfőnöke is volt. Bajnai a kormányváltás után továbbvitte magával, hiszen a Haza és Haladás Alapítvány kurátora lett. Később az Együtt társelnökeként, majd miniszterelnök-jelöltjeként folytatta politikai pályáját.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tulajdonosok között is is ismert nevek bukkannak fel.

  • Megjelenik Dessewffy Tibor, aki Gyurcsány egykori bizalmasa, jelenleg az ELTE TÁTK oktatója, valamint az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontjának a vezetője.
  • De az EBIT Consulting Kft.-n keresztül résztulajdonosként Bajnai Gordon, Magyarország korábbi miniszterelnöke is érdekelt a cégben. A Vámosinno Kft.-n keresztül pedig a fentebb már emlegetett, és vezető tisztségviselőként is tevékenykedő Ficsor Ádám szintén a gárda tagja.

Forrás: Facebook/Bajnai Gordon

Bár a DatAdat árbevétele visszaesett az elmúlt évben, hiszen az a 2020-as 170 millióról 2021-re 55 millióra csökkent, mégis azt láthatjuk, hogy az ellenzék számára fontos honlapok környékén került elő cég  vagy a hozzá kapcsolódó cégek egyikének neve. Miért is érdekes mindez? 

A fentiekből kiderül, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok régi motorosai bizony-bizony Márki-Zay kampányára is rátették a kezüket. És nem csak ők.

Amerikai demokrata kapcsolatok

A fenti figurák közül többen is kiterjedt külföldi, főként amerikai, egész pontosan demokrata párti kapcsolatokat építettek ki, különösen Bajnai Gordon és Szigetvári Viktor.

Korábban arról cikkezett a Magyar Nemzet, hogy a DatAdat egy ideje együttműködik a Ben Horowitz vállalkozásának tulajdonában álló Nationbuilder nevű amerikai közösségikampány-fejlesztő csoporttal. Horowitz vállalkozását (Andreessen Horowitz) 2020 nyarán még Barack Obama volt amerikai elnök is meglátogatta. A DatAdat és a Nationbuilder egy Facebook Messengerre épített, politikai kampányokra fejlesztett chatbotprogramban működik közre. Ilyen programot egyébként Gyurcsány Ferenc is használ.

A bukott miniszterelnök és csapata a 2019-es EP-választási kampány idejére leszerződtek a Smoot Tewes Group nevű amerikai tanácsadó céggel, amelyet Obama kampánycsapatának a tagjai alapítottak.

Szigetvárinak még ennél is közvetlenebb az amerikai demokratákhoz fűződő viszonya, hiszen 2014-ben Obama stábjából hozott tanácsadókat az Együtt kampányához. Mitch Stewarttal és Jeremy Birddel dolgoztak együtt, akik a 2012-es Obama-kampány során a csatatérállamok megnyeréséért, illetve a terepmunka irányításáért feleltek.

Néhány éve a Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor nevével fémjelzett stáb nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Megalapították a DatAdat OÜ nevű céget, melyet 2019. március 12. óta Kft.-ként tartanak nyilván Észtországban. Gyurcsány pártja is ott van a megbízóik között, hiszen a DK honlapján szereplő adatkezelési információk alapján „szoftverfejlesztési szolgáltatást” nyújt számukra az észt Szigetvári–Ficsor-vállalkozás.

Soroshoz köthető honlapok alapítója Szigetváriék cégében

A Magyar Nemzet szerint az Észtországban bejegyzett, adatbiznisszel foglalkozó cégek közül a legfontosabb a harmadik lehet, amelyet Szigetvári Viktor a közösségimédia-oldalán alapítóként jegyez. Ez pedig a 2020 januárjában bejegyzett Datapraxis.

 

A harmadik vállalkozásban ugyanis feltűnt egy új név, méghozzá nem is akárki, hanem a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője.

Paul Hilder az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből felépített, a spekuláns által terjesztett Nyílt Társadalom elképzelésére utaló Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek.

 

Ezt követően – az előző helyhez hasonlóan – újabb négy évet dolgozott kampányigazgatóként a szintén a milliárdoshoz köthető Avaaz.org nevű platformnál, amely 2018-ban a magyar választásokba is beavatkozott az ellenzék oldalán, tömeges, célzott internetes hirdetésekkel.

A Datapraxis honlapja alapján a cég célja elsősorban az, hogy masszív adatgyűjtéssel, az ő megfogalmazásuk szerint „választói törzsek” meghatározásával, üzenetek tesztelésével, kutatásokkal, végül pedig a választók célzott megszólításával segítsék az ügyfeleiket. A magyar ügyvezetők személyéből (Ficsor, Szigetvári), a cég nyilvános bemutatkozásának a célzásaiból, valamint abból, hogy Hilder egy 2015-ös könyvbe írt tanulmányát egy Soros György-idézettel indítja, sok kétségünk nem lehet afelől, hogy a magyar ellenzék is feltűnik a kliensek sorában.

Ez a Magyar Nemzet szerint pedig azt jelentheti, hogy Soros emberei kezébe kerülhetnek akár gyanútlan magyar választók adatai is, és ők profilozhatják a magyar „választói törzseket”.

Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ennek azért is merülhet fel a gyanúja, mivel Szigetvári hozzáfért az elmúlt másfél évtizedben a szocialisták korábbi, majd Bajnaiék választói adatbázisához.

a cégcsoport KÖZKEDVELT a baloldalon

A Márki-Zay oldalát is hirdető DatAdat neve többször felmerült a baloldalhoz köthető politikai akciók során. Például 2021 áprilisában arról lehetett olvasni, hogy az EzaLényeg nevű baloldali szennyportál személyes adatokra is rákérdező telefonos kampánya során

bár az Orákulum 2020 Kft.-t tüntették fel adatkezelőként, mégis számos jel mutatott arra, hogy az így gyűjtött adatok az Orákulum 2020 Kft.-től végül a DatAdat Professional Kft.-hez kerültek.

Érdemes megemlíteni, hogy egy közelmúltbeli cikk szerint az Ezalényeg 2019 áprilisa óta  287 170 806 forintot költött el hirdetésekre a közösségi médiában.

A szintén a cégcsoporthoz köthető, nemrég indított Erősítő a tavalyi indulása óta már 2019 áprilisa óta 88 256 491 forintot fordított ugyanerre a célra. 

Utóbbi Adatkezelési Tájékoztatójában megjelenik a szintén Észtországban bejegyzett Amplify App OÜ, amelyet ugyanarra a címre jegyeztek be, mint a cégcsoporthoz köthető másik észt céget.

Szintén a cégcsoporthoz köthető a Smart Data Solutions Kft., amely Niedermüller Péternek, Erzsébetváros DK-s polgármesterének kampányát is vitte, amikor a politikus még európai parlamenti képviselőként dolgozott..

Vagyis úgy tűnik, hogy a magát folyton keresztény-konzervatív családapaként bemutató Márki-Zay  nemcsak a DK-nak adta át a gyeplőt, hanem a Bajnai-féle körhöz köthető nemzetközi erőknek és a mögöttük lévő Soros-embereknek is.