Szilágyi Szabolcs: Egy újabb jobbikos jelölt, aki a szélsőjobboldaliból mára Gyurcsány támogatójává vált

Szilágyi Szabolcs korábban még Bajnai fórumát zavarta meg, és az őrült Hitlerhez hasonlította Gyurcsányt, mára viszont Gyurcsány Ferenccel került szövetségbe. Arról nem beszélve, hogy Jakab Péter asszisztenseként dolgozó politikus szintén a "cigányozó" szélsőjobboldaltól jutott el mára a DK szövetségéig.

Bíró László, Schneider Tamás, Farkas Péter Barnabás, Jakab Péter, Z. Kárpát Dániel, Szilágyi György után most egy másik Szilágyiról, a Jobbik miskolci erős emberéről, Jakab parlamenti titkáráról, Szilágyi Szabolcsról derül ki, hogy komoly szélsőjobbos kötődéseket dédelget.

Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci választókerületi elnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke és miskolci önkormányzati képviselő. Közvetlen felettesétől azonban ezúttal egy sokkal fontosabb megbízást kapott.

Jakab Péter ugyanis nem indul újra miskolci választókerületében. 2018-ban 127 szavazattal maradt alul fideszes ellenfelével szemben, idén áprilisban ezért egy biztos befutó helyet könyökölt ki magának, körzetében pedig parlamenti titkárát, Szilágyi Szabolcsot indítja.

A titkár-képviselő Szilágyi meglehetősen fordulatos politikai életutat tudhat maga mögött. A Jobbik IT-ből indult, időnként elfogadható jobboldali megmozdulásai mellett jobbszélre is széles kitérőket tett, majd mára megérkezett a Gyurcsány-párt bábáskodása mellett megalakult összefogásba, amelynek színeiben megméretteti magát BAZ megye 1. számú választókerületében.

Szilágyi ebben még a Jobbik IT-sként Bajnai Gordon miskolci fórumát zavarták meg. A baloldali kampányrendezvény elején a jobbikos fiatalok egy

„Droghuszárok, volt SZDSZ-esek, ex-MSZP-sek = Együtt 2014”

feliratú molinót feszítettek ki későbbi szövetségeséről.

Végül Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci Ifjúsági Tagozatának akkori elnöke egy Ludas Matyi-könyvet adott át Bajnainak, utalva a baloldali politikus múltjára, amely miatt a LiBajnai ragadványnevet is kiérdemelte.

 

Ebben az időszakban még azzal kérkedett, hogy képviselőként MSZP-vel pereskedtek, amelyet meg is nyertek. Pár éve pedig a szemkilövető Gyurcsány Ferencet még Hitlerhez hasonította:

„Nahát... még a végén visszatér Gyurcsány realitásérzéke...? Mondjuk a »baloldal 1,4 milliós szavazóbázisával« kapcsolatban a megbolondult Hitler jut eszembe, ahogy a már nem létező hadseregeit tologatja a terepasztalon, a berlini bunkerében, mert a számok nagyon nem ezt mutatják, amiről ő fantáziál”

– írta Szilágyi 2015-ben.

A miskolci politikus azóta meggondolhatta magát, mivel ma már egyetlen kritikus megjegyzése sincs balliberális szövetségeseire. Persze az is lehet, hogy hogy a Hitler-hasonlatot elismerésnek szánta, és már 2015-ben is mint bálványára tekintett Gyurcsányra.

Ez egyáltalán nem lenne meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a Barikád nevű jobbikos folyóirat 2014 nyarán egy interjút közölt a Jobbik IT külügyi kabinetjének vezetőjével, illusztrációként pedig egy olyan képet használtak, amelyen Szilágyi Szabolcs szerepel „külügyi” kapcsolataikkal.

Többek között a spanyol MSR-mozgalommal, amely egy magát anticionistaként definiáló alakulat, hangsúlyosan palesztinpártiak, nem mellesleg pedig Hugo Chavezzel, Venezuela elnökével is szimpatizálnak.

 

Raktuk kívül  még egy sor fasiszta jellegű csoport képviselője feszít a képen Szilágyi mellett. A miskolci képviselő azonban azóta igazi demokratává változott, és a bevándorlásellenes szélsőjobbos barátait megtagadva most Tordai Bencékkel, Szabó Tímeákkal és Gyurcsány Ferencekkel fog össze.

A fordulat magyarázata az is, hogy Szilágyi körzetében messze a DK legnépszerűbb párt. Ez abból is egyértelműen kiderül, hogy a miskolci származású Jakab Péter a körzetében közel 7 ezer szavazattal kapott kevesebbet a miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyben, mint bolgár származású ellenfele, Dobrev Klára.   

Szilágyi Szabolcs pedig önkormányzati képviselői helyét is az MSZP-től a Jobbik felé áramló szavazóknak köszönhette. Egy olyan körzetben választották meg ugyanis képviselőnek, ahol 1990 óta a szocialisták nyertek.

Szilágyi Szabolcs így okkal érezhette úgy, hogy a fasizmust megenni nem lehet, ellenben a baloldal támogatását könnyen politikai hatalomra lehet váltani, abból pedig garantálni tudja a megélhetését.

A hirtelen történt világnézeti fordulata előtt azonban a vaskos cigányozás egyik koronázatlan királya volt a jobbikos önkormányzati képviselő.

2014-ben még a fideszes vezetés által Miskolcra tervezett „cigányközpont” ellen szólaltak fel Jakab Péterrel együtt.

 

Egy 2014-es bemutatkozásban is „mélyigénytelen” emberekről beszélt, amely a cigányozás szinonimája volt jobbikos körökben. A kifejezés használatára Jakab Péterről is kering egy felvétel az interneten.

A "mélyigénytelen" mellett egy másik kódolt kifejezés is utal a cigányokra. 2015-ben a képviselőtestület előtt „fészekrakónak” nevezte a kisebbségi népcsoportot.

Pontosabban azt szorgalmazta, hogy „60 fészekrakó” családot lakoltassanak ki, mivel tartozásokat halmoztak fel a közműszolgáltatók felé. Jakab Péterrel közösen egy másik kezdeményezés, a fiatal szülők óvodában történő oktatása ellen is felszólalt.

 

„Újabb eszement ötletet szavazott meg a Fidesz Miskolcon: olyan fiatal szülőket akarnak felzárkóztatni, akiknek nem sikerült elvégezniük a nyolc általánost” – írta pár éve a kuruc.info.

A portál hosszan foglalkozott az üggyel. Idézték Jakab Péter szavait, aki a Jobbik miskolci frakcióvezetőjeként elmondta, a miskolci Fidesz megszavazta, hogy egy, az önkormányzat által milliókkal támogatott konzorcium 15 évig ingyen használhassa az avasi Szilvás úti tagóvoda egy részét fiatal szülők felzárkóztatására. A cél az „ifjú apák és anyák” elvégezzék az általános iskolát és így beléphessenek a munkaerőpiacra.

Jakab Péter nem támogatta a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását, szerinte ugyanis, akik az addigi életüket a munka, az oktatás és a társadalmi normák világán kívül élték, azoknak kockázatos még egy lehetőséget adni. A portál és a Jobbik ezekben az időkben még szoros szövetségben működtek együtt, a Jobbik miskolci akcióját pedig a portál teljes mellszélességgel támogatta.

Szilágyi színeváltozásaihoz hozzá tartozik az is, hogy mostanában Orbán Viktort Putyin trójai falovának nevezte, korábban azonban még azzal kérkedett, hogy a korábbi pártelnököt, Vona Gábort szívesebben látják Oroszországban és Törökországban, mint Orbán Viktort.