Egy román nacionalista politikus egyetlen Twitter-üzenettel hülyét csinált a teljes magyar ellenzékből

George Simion, az AUR elnöke gizdázott, és kiírta a falára, hogy rész vett az európai jobboldali pártok madridi csúcstalálkozóján. A hazai baloldal erre rákezdett a szólamra, hogy Orbán egy nyíltan magyarellenes politikussal kötött szövetséget. Csakhogy egyetlen, ámde annál komolyabb probléma van a történettel: George Simion nem vett részt az eseményen.

  • A napokban tartották az európai konzervatív, jobboldali pártok csúcstalálkozóját a spanyol fővárosban. 
  • George Simon román nacionalista pártvezér a Twitter-oldalán azt állította, hogy részt vett az eseményen.
  • A hazai ellenzéknek több sem kellett, és vad orbánozásba kezdett.
  • Márki-Zay Péterék azzal támadták a kormányfőt, hogy magyargyűlölő román politikusokkal köt szövetséget.
  • Csakhogy időközben kiderült: Simiont meg sem hívták a rendezvényre, amit később maga az érintett is elismert. 
  • Ebből pedig logikus módon az következik: a román politikus nem találkozott Orbánnal, így szövetséget sem tudott kötni vele.

Január 28–29-én került sor az európai jobboldali, konzervatív és bevándorlásellenes pártok madridi csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is képviseltette magát.

A hazugság útvonala

A találkozóról több magyarországi baloldali politikus és sajtóorgánum is a Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianța pentru Unirea Românilor, AUR) nevű szélsőjobboldali, magyarellenes és újabban oltásellenes párt társelnökének, George Simionnak a Twitter-oldalára hivatkozva adott tájékoztatást.

Azt állították, hogy Simion Orbán társaságában részt vett az európai konzervatívok madridi találkozóján. A román politikus neve onnan lehet ismerős, hogy a román szélsőségesek az ő vezetésével dúlták fel az úzvölgyi osztrák–magyar katonai temetőt.

A magyarországi baloldali politikusok közül elsőként a Jobbik egyik alelnöke, Lukács László György nyilvánult meg a madridi csúcsról. A Facebook-oldalán az következőket írta:

Ismerjék meg Orbán új román haverjának jelszavát: »Ki a magyarokkal az országból!«.

A képviselő még azt is hozzátette, hogy „egy nyíltan magyarellenes embert fogad legjobb szövetségesévé Orbán." Állításának alátámasztására pedig mellékelt néhány képet „a Madridban parolázó Orbánról, haverjairól és a konferenciáról, ahol illusztris vendégként, a magyar gyűlölő Simion is részt vett".

Lukács posztját másnap minden forráskritikát mellőzve átvette a Jobbik pártlapja, az Alfahír, és a következő címmel közölte a hírt:

egy nyíltan magyarellenes embert fogad legjobb szövetségesévé Orbán.

A Gyurcsány Ferenc által az ellenzék kapitányának titulált baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter a közösségi oldalán pedig  szó szerint ezt írta:

pénteken tárgyalás a spanyol újfasiszták vezetőjével Madridban. Jelen van az a szélsőségesen magyarellenes román AUR párt is, amelynek jelszava »Ki a magyarokkal az országból!«  (»Afara cu ungurii din tara«). (...) Így néz ki Orbán Viktor diplomáciája, ide züllesztette Magyarország külkapcsolatait.

A két posztnak csupán annyi a valóságtartalma, hogy az AUR egyik jelszava ténylegesen az, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”, de ehelyett jelenleg oltásellenes szlogenekkel próbálják növekedési pályára állítani a népszerűségüket.

Az Alfahír cikkét megosztotta a Jobbik egyetlen EP-képviselője, Gyöngyösi Márton is, sőt a mai napra „Magyargyűlölő román párt a Fidesz új szövetségese” címmel online sajtótájékoztatót hirdetett meg a téma kapcsán.

A magát „független-objektív” portálnak állító Telex pedig úgy fogalmazott a madridi csúccsal kapcsolatban, hogy „a román ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion is feltűnt Madridban. A 35 éves, fociultrából lett ultranacionalista pártelnök Orbán Viktor rajongójának tartja magát, pedig az AUR párt magyarellenességével kapott erőre a legutóbbi romániai választásokon".

Ezt a fake narratívát pedig a 24.hu is átvette. „Miért ment el Orbán a madridi szélsőjobbos találkozóra, ahol egy magyarellenes román párt is megjelent? címmel lejárató anyagot jelentetett meg a spanyol fővárosban rendezett csúcsról." A cikkben George Simion és Márk-Zay Péter valótlan állításait ismételik az unalomig.

A magyarországi baloldali lapok tehát mindenféle tényellenőrzés nélkül vették át a román szélsőjobboldali pártvezér hazugságait, a „független és objektív” újságírók nem kérdezték meg sem a Fideszt, sem a spanyol házigazdát, a VOX pártot, sem a lengyel kormánypártot (PiS), sem a román részről ténylegesen jelen lévő, jobbközép, erdélyi gyökerű Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártot (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, PNȚCD), hogy egész pontosan kik vettek részt a madridi csúcson.  

Az igazság

Megtette ezt helyettük az egyik legolvasottabb román hírportál, a G4Media, amelynek a főszerkesztője utánajárt annak, hogy kik is voltak jelen Madridban.

A G4Mediának sikerült elérnie a csúcstalálkozó házigazdájának, a spanyol jobboldali VOX-nak az egyik vezető politikusát, aki egyértelműen és határozottan cáfolta Simion, Márki-Zay, Lukács, Gyöngyösi, a 24.hu, a Telex és az Alfahír „információit”. A román hírportál megkeresésére Alonso de Mendoza, a VOX európai parlamenti delegációjának szóvivője reagált. A spanyol politikus közölte, hogy

az AUR társelnökét, George Simiont nem hívták meg a madridi csúcstalálkozóra.

Ennek ellenére a román politikus mégis megpróbált bejutni a rendezvény helyszínére, egy szállodába, de a biztonsági emberek kidobták. Majd kiemelte, hogy így nem is írta alá a közösen elfogadott nyilatkozatot. Végezetül de Mendoza azt mondta: „Sokkolt minket a dolog. Ez az első alkalom, hogy a VOX történetében ilyesmi történt”.

Sajátos próbálkozás. George Simion egyébként úgy próbált meg bejutni a szállodába, hogy az ott jelenlévő PNȚCD elnökének, Aurelian Pavelescu titkárának hazudta magát. De miután a szervezők látták, hogy nincs rajta a rendezvény listáján, nem engedték be. A román hírportál úgy tudja, hogy szálloda halljában Simion vitába keveredett a VOX több politikusával is, akiknek a sokadik felszólítására sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt, ezért kihívták a spanyol csendőrséget, és végül ők távolították el a román szélsőjobboldali pártvezért.

A román Tomis News azt írta, hogy a spanyol csendőrség 3 ezer euróra (több mint 1 millió forint) bírságolta meg Simiont, egyúttal megtiltották neki, hogy a csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló szállodát 150 méteres körzeten belül megközelítse.

A G4Mediának a PNȚCD elnöke, Aurelian Pavelescu megerősítette, hogy román részről ő volt az egyetlen meghívott, Simion nem volt része a küldöttségnek.

A román hírportál egyes forrásai alapján az AUR pártelnöke megpróbált a VOX-tól kicsikarni egy meghívót a madridi csúcstalálkozóra, de a spanyol politikusok nemet mondtak neki. A G4Media szerint a spanyolok azért utasíthatták el Simion kérését, mert a meghívottak listájával a konzervatív delegáció valamennyi pártjának egyet kellett értenie,

a Fidesz az AUR egyes politikusainak a magyarellenes kirohanásai miatt pedig ellenezte Simion részvételét.

A témával összefüggésben a G4Media megkereste Balázs Ádám Samut, a Fidesz Külügyi Tikárságának vezetőjét, aki azt válaszolta a román újságíróknak, hogy „a csúcstalálkozó szervezőit, a VOX politikusait kellene megszólaltatniuk azzal kapcsolatosan, hogy az AUR be akart jutni a rendezvényre. Egy dolog biztos: nem voltak meghívva, következésképpen nem is írták alá a nyilatkozatot”.

A román hírportál arról nem számolt be, hogy a Fideszen kívül mely pártok ellenezték még az AUR részvételét, de tavaly augusztus 4-én az Erdélyi Naplónak nyilatkozott Valdemar Tomasevski konzervatív politikus, a litvániai lengyel közösség EP-képviselője, aki elég egyértelművé tette, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak az ellenzése miatt az AUR nem lehet tagja egy formálódó konzervatív európai pártcsaládnak.

végül az érintett is cáfolt

A G4Media természetesen megkereste Simiont is, aki már tagadta, hogy részt vett volna a madridi csúcson, illetve hogy aláírta volna a közös nyilatkozatot. A román szélsőjobboldali pártvezér azzal próbált meg védekezni, hogy

nem ő, hanem a kommunikációs csapata kezeli a Twitter-oldalát, tehát ők „hibáztak”. Ennek ellenére a „hibás” Twitter-bejegyzéseket Simion profiljáról még mindig nem távolították el. 

A G4Media a Szabad Európa román adására hivatkozva a cikk legvégén közzétette a madridi csúcstalálkozó külföldi résztvevőinek a listáját: Orbán Viktor (Magyarország, miniszterelnök), Mateusz Morawiecki (Lengyelország, miniszterelnök), Marine Le Pen (Franciaország, elnökjelölt) Marlene Svazek (Ausztria), Tom Van Grieken (Belgium), Krasimir Karakachanov (Bulgária), Martin Helme (Észtország, volt pénzügyminiszter), Vincenzo Sofo, illetve Paolo Borchia (Olaszország), Valdemar Tomasevski (Litvánia), Rob Roos (Hollandia) és Aurelian Pavelescu (Románia).