Egy óra propaganda, egy óra szórakozás - megnéztük a magyar mee too-filmet

A baloldali filmes elit újra közpénzt kapott arra, hogy filmet forgathasson, és élt is a lehetőséggel. A Legjobb tudomásom szerint tele van halálgagyi aktuálpolitikai utalásokkal: a főszereplő és két barátja egy "I stand with CEU" felirat alatt sörözik, de még az is kiderült, hogy Magyarország szar hely, hiszen mindenki Nyugatra szeretne menni. Kár érte, mert akár még valami jó is kikerekedhetett volna belőle. A liberális kultúrfigurák azonban ezúttal sem bírtak magukkal.

Ki adja vissza azt a két órát az életemből, amit arra szántam, hogy megnézzem a Legjobb tudomásom szerint című filmet?

– járt a fejemben a gondolat, amikor kiléptem a Művész ajtaján csütörtök este.

Megjegyzem, szeretek moziba járni, a magyar alkotásokat pedig – legyenek azok materiálisak vagy szellemiek – minden esetben támogatom. Ez a film azonban sajnos nem érdemli meg ezt a hozzáállást. De lássuk, miről van szó!

A film első harmadában megismerkedünk a két főszeplő, Nóra és Dénes felső középosztálybeli életével, és megtudjuk, hogy a kedves, jól szituált pár éppen egy gyermek örökbefogadására készül. Már ekkor feltűnő volt, hogy a forgatókönyvírók nem voltak a helyzet magaslatán, a párbeszédek meglehetősen gyengére sikerültek. Azok, akik látták a Díler című filmet, most rácsodálkozhatnak arra, hogy sikerült kicsikarni a színészekből ugyanazt a rezignált, színtelen hanghordozást.

 

A rendező talán kompenzálni akarta a komoly hibát, ezért itt-ott ügyesen elrejtett ellenzéki és aktuálpolitikai utalásokat. Csak két momentum:

  • visszatérő beszédtéma a filmben – mindez élettelen hanghordozásban – hogy Magyarországról minden tehetség Nyugatra vándorol. Bezzeg Romániában, Svédországban!
  • kínosan éreztem magam akkor is, amikor teljesen véletlenül a főszereplő és két barátja éppen egy „I stand with CEU” felirat alatt sörözik.

Az aktuálpolitikai szlogenek olyan izzadságszagú beleerőltetésének lehettünk szem- és fültanúi, hogy a filmet bármikor eljátszhatnák a Mikroszkópszínpadon is.

A sajnálat és a szégyenérzet átélése uralkodott el rajtam. Utoljára Farkasházy Terry gyúrt össze egyetlen produkcióban ennyi „erős” kikacsintást.

Azok az emberek, akik ezeket a jeleneteket kitalálták, tényleg minden nap ilyenek. Szellemi silányságukat nem tehetik le, mint egy inget, együtt kell éljenek azzal a tudattal, hogy számukra ilyen a jó ötlet, ezt gondolják arról, hogy mit jelent a bújtatott üzenet. Szegények.

De legalább megélnek ebből, méghozzá remekül. Mert ugye ez a film is a véres orbáni diktatúra hathatós anyagi támogatásával készült. Magyarországon így hallgattatják el az ellenzéki alkotókat. Szenzációs. Hagyják őket dolgozni, így tutira kivégzik magukat szakmailag.

Nem lett volna semmivel rosszabb a film, ha a rendezők engednek a kísértésnek, és legalább egy jelenet erejéig bevágnak egy parlamenti közvetítést, amelyben Szabó Tímea rikácsolt volna néhány percig.

Illetve hiányoltam, hogy az elmúlt néhány év slágertémájára, a transzszexuális emberek viszontagságaira nem reflektált ez a korszakos alkotás. Így aligha reménykedhetnek az alkotók rangos nemzetközi elismerésekben.

Tudni illik „az akadémia eztet nem kajálja”. Mármint az ilyen típusú hanyagságot. Így majd klasszikust idézve elmondhatják, hogy:

„Oszkár bácsi meg nem gyütt”

Talán meg kellene próbálkozzanak a Jámbor Jack magyar változatával. A hazai politikai kínálatban amúgy is szerepel egy Jámbor nevű ember, ő szenzációsan hozhatná a figurát.

A politikán túllépve: a két főszereplő tehát  örökbefogadásra készül, egy este azonban   tragédia történik, Nórát megerőszakolja valaki. Ettől a pillanattól időnként valódi moziélmény-hangulat uralkodott el a sötét vetítőteremben.

 

Fokról fokra nőtt a feszültség, átélhető volt a szenvedés, a tehetetlenség. El kell ismerni, hogy a dramaturgia felépítése jól sikerült. Tehát a film nem úgy rossz, ahogy van, csak kár volt kinyírni az említett aktuálpolitikai utalásokkal.

Meg kell említeni azt is, hogy a két főszereplő színészi játéka is elismerést érdemel. Ahogy néhány mellékszereplő is parádés volt. Külön kiemelném Gáspár Tibort, akit egyébként is nagyon kedvelek. 

A lényeg, hogy a rendező ismét ráérzett valamire, de most jó értelemben. Nem kapkodták el, szép íve lett a történet ezen részének. Az unalmas egy óra csak felvezető volt, a film második részében valódi drámát láthattak a nézők.

Felkavaró bűntény, nyomozás, talány – a néző feszültté vált amiatt, mert nem tudta, hogy mi is történt valójában. Tényleg megfogható volt a kétely. Ekkor felcsillant a remény, hogy a film vissza tud mászni abból a gödörből, amibe az első 45 percben beleesett.

 

Ez csak részben teljesült, mert valamiért el kell rontani mindent. Ismét előkerültek a klisék. Ami a leginkább zavaró volt számomra, az a megerőszakolt nő fájdalma iránt közönyös rendőrök ábrázolása.

Hosszadalmas és megalázó procedúrának vetették alá az áldozatot, aminek a vége az lett, hogy a gyanúsítottat elengedte a rendőrség, mivel nem állt össze elegendő bizonyíték a letartóztatásához.

Mi volt a célja ezzel a rendezőnek? Hogy biztosan elriassza azokat a feljelentéstételtől, akik bűncselekmény áldozataivá válnak?

A lényeg azonban, hogy Nóra kálváriája egyre szélsőségesebb formát ölt. Nemcsak elengedik az erőszakkal megvádolt férfit, de indirekt módon vád éri, hogy csak kitalálta az egész nemierőszak-sztorit és valójában ittasan egy konszenzuális aktus résztvevője volt, a kocsma mögötti susnyásban.

Sokáig valóban nem tudjuk, mi is történt valójában, ez teljesen filmszerű megoldás volt. Hajlottunk arra, hogy elhiggyük, az erőszakkal megvádolt férfi áldozat, a nő csak zavarában találta ki az egész történetet. Amúgy sem akart feljelentést tenni, megsemmisítette a bizonyítékokat a bűncselekmény éjszakáján, ellentmondásokba keveredik.

A filmet azoknak ajánlom, akik károsodás nélkül képesek végigszenvedni egy 45 perces, politikai üzenetekkel tűzdelt részletet annak érdekében, hogy aztán rácsodálkozzanak arra, hogy egyébként nem reménytelen a magyar filmgyártás. Az unalmas részek után képesek voltak a rendezők megvillantani valamit abból, hogy kis akarással, bizony filmet is lehet készíteni. De majd talán az új SZFE-nemzedék (hehehe) majd jobb mozikat forgat.

Mellékes megjegyzés, amolyan szolgálati közlemény: a nemi erőszak elkövetőivel szemben semmilyen büntetést nem tartok súlyosnak. Aki ilyenre vetemedik, azzal kár teljes értékű emberként számolni.

Jobb neki is, ha egy büntetőtáborban számolja a mínuszokat valahol Szibériában.