Egy magyar börtöndoksifilm, amit látnod kell márciusban

Visky Ábel kolozsvári filmrendező első egész estét dokumentumfilmjét, a "Mesék a zárkából-t" március első hetében mutatják be a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF).

  • "Saját magadnak talpra kell állnod és kezdened kell valamit az életeddel, van egy saját életed és azt formálnod kell. Legyen mindig három-, vagy négyfajta felállás az életedben, A, B, C és D. Ha ez nem sikerül, akkor az, ha az nem, akkor a negyedik. Mert hiába beszélsz, hogy van családom, ha kimész és mész lopni, vagy rabolni."
  • "Én nem fogok már! Elég volt nekem!"
  • "Dehogynem! Ezt mondtad mindig ahányszor szabadultál. Sose azt válaszd, hogy leszakítasz valakinek a nyakáról egy láncot és akkor kapok 5-10 évet, vagy 15-öt. Mert a te esetedben már az lesz."

Forrás: Facebook/mesekazarkabol

A beszélgetés egy börtön falai között zajlik (háttérben 3 gyönyörű akvárium, virágok, az ember szinte kedvet kap bevonulni egy év home office után) és a bölcsességeket egy édesapa osztja meg a saját fiával. Ám az apa nem beszélőn osztja az észt, hanem évek óta együtt ül fiával a börtönben. Az “Öreg” 50 lesz és szinte egész életét a börtönben töltötte.

Ülnek egymás mellett és kacagva mesét költenek egy aranyhalról.

Ők az egyik szereplőgárdája Visky Ábel filmjének, ami már számos nemzetközi filmfesztiválon, köztük a biarritzi FIPADOC-on, a torontói HotDocson vagy  a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozott.

A hazai közönség a jövő héttől láthatja a BIDF-en, majd később elérhető lesz a Netflix kínálatában is.

Visky és csapata három család történetét, hányattatásait meséli el, kiemelve a börtönlakó édesapákat környezetükből és elrepítve őket egy elképzelt világba, amit a büntetés-végrehajtás volt olyan jó fej, hogy forgatás formájában megvalósítani is engedett.

Forrás: Facebook/mesekazarkabol

A rablásért, súlyos testi sértésért és hasonlókért éveket, évtizedeket ülő kigyúrt figurák lelkesen gyártják gyerekeiknek és gyerekeikkel a meséket, majd a díszlettervezéstől kezdve a szereplésig minden jóban benne vannak.

Szívszorító sorsok villannak fel persze percekre, de Visky nem azokon nyammog, hanem jó bábaként végigkíséri a szereplőket a kreatív alkotási folyamaton, lényüknek egy másik részét villantva fel.

Happy end persze sosincs, a szabaduló apát feszkó várja otthon, a szerelmes fiút elhagyja élettársa, kapcsolatok hullanak szilánkjaikra. Fiúk, akik végignézik apjuk útját a bűnözés terén, egyszerre tartják vagánynak, néznek fel rá és tartanak a szabadulásától.

Abszolút kedvencem Gábor, akinek a film forgatásakor még 3 éve van (azóta kiszabadult) és kisfia, a tündéri Alex. Gábor egy különleges malackáról írt egy mesét, aki az erdő közepén élt rengeteg állatka között, és egy farkas nevelte. Gábor meséje lassan bontakozik ki, Alex bármilyen gyerekszínészhez méltóan játssza el Malacka szerepét.

Forrás: Facebook/mesekazarkabol

A családok élete az egy napra megengedett különleges forgatás formájában kapcsolódik össze, a mesék csodaszépen meganimált, lenyűgöző kis sztorik a nagy történetben.

Jó a film ritmusa, ott van a zene, Visky pont jól elkapta az arányt szocio és fikció között. Úgy szeretteti meg a szereplő börtönviselt arcokat, hogy nem hazudja el egyik oldalukat sem. Egy igazi film, még ha kissé érzelmes is.