Egy komoly baj van azzal, hogy jövőre elmarad a VOLT Fesztivál

A soproni rendezvény fellépői és a közönsége is döntően hazai, sőt a "legmagyarabb" nagyfesztivál itthon. A látogatók alig 10 százaléka érkezik külföldről, ugyanakkor a Szigeten rendre a fele. A nyugat-európai turisták idejönnek olcsón szórakozni olyan előadókra, akik minket nem nagyon érdekelnek. Melyik is marad el?

Nem, nagyon nem akarunk olyan olcsó-rossz facebookos poénokkal dobálózni, mint a „fesztiválszezON”, „BalatON”-szerű „idén is szuper VOLT”-ok, úgyhogy más irányba megyünk.

Tudjuk, hogy válság van, de ennyire? Ez azért sokunkat meglepett:

A VOLT Fesztivál a hivatalos Facebook-oldalán arról írt, hogy a rendezvény

...Magyarország legszeretettebb vidéki szabadtéri fesztiválja lett. Azonban már az idei soproni fesztivál is csak jelentős költségmegszorításokkal tudott létrejönni és sajnos, a bizonytalan gazdasági helyzetben jelenleg nincs lehetőségünk a VOLTot olyan színvonalon megszervezni, ahogy azt a közönség korábban megszokta.  Ezért - nagy szomorúságunkra - 2023-ban elmarad a VOLT.  

Szóval elmarad, megint. Ha nincs koronavírus-járvány, van helyette energia- és gazdasági vészhelyzet.

És mi ezzel az igazán nagy baj?

Hát az, hogy nem a Sziget marad el. Legalábbis egyelőre nem tudunk róla.

A VOLT Fesztivál megint egy kicsit, illetve hát nagyon más. Nem reprezentatív és tényhű mintáim, forrásaim szerint:

  • A VOLT Fesztivál Sopronnak nemcsak büszkeség, hanem a helyi lakosságnak is kollektív program. Persze annak, aki meg tudja engedni magának, hogy minden évben családostul megvegye jó előre a hetijegyet. Ugyanakkor a Sziget elől, aki csak teheti, menekül.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

  • A VOLT fellépői és a közönsége is döntően hazai, sőt ez a rendezvény a „legmagyarabb” nagyfesztivál itthon. A látogatók alig 10 százaléka érkezik külföldről, ugyanakkor a Szigeten rendre a fele. Leegyszerűsítve: a nyugat-európai turisták idejönnek olcsón szórakozni olyan előadókra, akik minket nem nagyon érdekelnek.

Persze, értjük: mindenki pénzből él. Már augusztusban megírta a Pénzcentrum:

Az idei nagy fesztiválok közül csak a Sziget Fesztivál zárhatott nyereséggel, a soproni VOLT eredménye „nagy-”, a zamárdi BalatonSoundé „kismértékben” elmaradt a várakozásoktól – mondta a Népszavának Kádár Tamás főszervező, a Sziget Zrt. cégvezetője. [...] Azonban a VOLT és a BalatonSound jövőjéről a „szezon értékelését követően döntenek” – mondta el Kádár Tamás.

Ez van, házhoz kell hozni az exportot: a Sziget éppen ezért – nagy bánatunkra – úgy néz ki, marad.

kapcsolódó

De azért lássuk be: a Lővér Kemping gyönyörű környezete, a Harkai út, a mókusok és a képzeletbeli földikutyák is meg fogják köszönni, hogy 2023-ban megússzák a zajt és és az ammóniabűzt.

A magyar előadókra vágyó közönségnek pedig (remélhetőleg) maradnak a helyi, fesztiválszerű szórakozóhelyek, mint például a költöző Barba Negra, a Budapest Park vagy a Kobuci - és persze minden másra ott vannak a falunapok.

Emlékszel, Sopronban? Nem.