"Egy jóérzésű cigány ember nem adhatja a nácikkal szövetkező összefogásra a szavazatát"

Lukács Adorján sikeres roma vállalkozó. Cégeiben romákat és nem romákat egyaránt foglalkoztat, sok esetben a dolgozók továbbképzéséről is gondoskodik. Sok roma fiatal neki köszönheti, hogy nehézgépkezelői vagy kamionvezetői jogosítványt szerezhet. Lukács Adorján azonban nem csak vállalkozó: jobboldali elkötelezettségű értelmiségiként, hazáját és családját szerető emberként is figyelemre méltó jelenség. A Roma Értelmiségi Műhely társalapítója. A választások közeledtével a romák politikai preferenciáiról mondta el a véleményét a Kontrának.

Kontra: Szavazhat-e egy cigány ember április 3-án az összefogásra?

Lukács Adorján: Egy nagyon sajátos szituáció állt elő. Márki-Zay Péter és az összefogás olyan helyzetbe kényszerítette a cigányokat, hogy nem hagynak nekik választási lehetőséget.

Nem Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között kell választaniuk a cigányoknak, hanem a Fidesz és egy olyan koalíció között, amelynek a cigánygyűlölő Jobbik is a tagja.

Egy jóérzésű cigányember nem támogathatja a Jobbikot, nem adhatja az összefogásra a szavazatát.

Kontra: Pedig a Jobbiknak vannak cigány jelöltjei is.

Lukács Adorján: Ez igaz, de ezeket a jelölteket a Sonderkommandóhoz tudnám hasonlítani. Igazából nem tudom, hogy melyik a nagyobb képmutatás:

a Jobbik cigány képviselőket indít, vagy az, hogy ezek a cigányok elvállalják azt, hogy a Jobbik soraiban induljanak a választásokon.

Milyen cigány az olyan, aki olyanokkal fog össze, akiknek az elődei megpróbálták kiirtani a cigányságot?

Lukács Adroján sikeres vállalkozó, de a politikáról is megvan a véleménye. Forrás: Facebook
Lukács Adroján sikeres vállalkozó, de a politikáról is megvan a véleménye. Forrás: Facebook

Kontra: Az ellenzéki oldalon csak a Jobbikkal van probléma?

Lukács Adorján: Nézd, a cigányok éppúgy sokfélék, mint a többségi társadalom tagjai. Minden cigánynak joga van ahhoz, hogy eldöntse, rokonszenves-e neki Márki-Zay, vagy sem. Ez ízlés kérdése.

Az azonban egy másik kérdés, hogy a Jobbik egy fasiszta párt. Még Márki-Zay Péter szerint is fasiszták. Maga Márki-Zay Péter mondta, hogy a fasiszták is képviselve vannak az összefogásban.

Nyilván nem az LMP-re gondolt.

Kontra: Igazából arra akartam utalni, hogy a baloldali suttogó propaganda már hosszú évek óta cigányozza Orbán Viktort. Én úgy látom, hogy a többi ellenzéki párt is épít a rasszizmusra.

Lukács Adorján: Ez a baloldalon tapasztalható kettős beszéd része. Számítanak a rasszisták szavazataira, ez mindig is így volt. Ez abban csúcsosodott ki, hogy megállapodást kötöttek a Jobbikkal. Szavakban rettentő nagy demokraták, de nem utasítják el a nácik támogatását. Sőt. Továbbmegyek.

A baloldal a nácikat választotta, tekintve hogy a cigányokat irányítható birkának nézik. Ha nem gondolnák butának a romákat, akkor nem mertek volna lepaktálni a nyíltan cigánygyűlölő Jobbikkal.

Egyébként annyi változott a korábbiakhoz képest, hogy a baloldalon már a látszatra sem adnak. Amikor megkérdezik Dobrev Klárát vagy Márki-Zay Pétert arról, hogy nem tartja-e aggasztónak, hogy nemrég Z. Kárpáti Dániel náci karlendítéssel üdvözölte a barátait, akkor mindketten vállalhatatlan válaszokat adnak. Az egyik azt mondja, hogy nem komolyan vehető a karlendítés, mert mosolygott hozzá az illető; Dobrev Klára meg – aki egyébként a leghírhedtebb ”migránssimogató” – nem érez ellentmondást abban, hogy egyik nap még a romákat félti, másik nap pedig nem tartja kifogásolhatónak, hogy az ellenzéki lista előkelő helyén egy olyan ember áll, aki náciként jellemezhető.

Amikor Márki-Zay Péter arra kéri a cigányokat, hogy szavazzanak rá, akkor azt is elmondja nekik, hogy bizony ő a fasiszta Jobbikot is magával vinné a kormányába? Mert ha nem, az olyan, mint egy szerződést úgy aláíratni, hogy abban nem térünk ki a szerződés megkötésével járó veszélyekre. Félrevezetés. 

Az eredeti kérdéshez visszatérve, azt gondolom, ha Orbán Viktor cigány származású lenne, akkor nem félné vállalni. Egyébként én örülnék neki, és büszke is lennék, ha ez lenne a helyzet.

Kontra: Nemrég egy másik jobbikos képviselőről, Szilágyi Györgyről is kiderült, hogy karlendítéssel üdvözölte kedvenc csapatát. 

Lukács Adorján: Kiderült? De hát egy fasiszta pártról van szó! Kiderült, hogy a sajtburgerben sajt van?

Számomra az is érthetetlen, hogy az olyan jellemzően liberális körzetekben, mint az Újlipótváros, ahol én magam is élek, az emberek hogy szavazhatnak a baloldali összefogásra? Akik azért nem szavaznak a Fideszre, mert számukra minden jobboldali egyenlő a nácikkal, azok hogy fogják megmagyarázni maguknak, hogy ők a nyíltan náci Jobbik koalícióját támogatták?

Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy az összefogás éppúgy a Jobbiké, mint a Momentumé vagy a DK-é.

Kontra: Arról, hogy a Jobbik már megváltozott, mi a véleményed?

Lukács Adorján: Az a véleményem, hogy nem akarok kísérletezni. Nem szeretném próbára tenni az őszinteségüket, hogy kiderüljön, vajon még mindig el akarnak-e pusztítani minket, vagy sem. 

Itt nem arról van szó, hogy a megváltozott a véleményük, és megeszik a lecsót, pedig gyerekkorukban még nem szerették. 

Nem értem, mit kell kertelni? Minek kell mindent annyira körbeírni? A színtiszta igazságot kell megértetni a cigányokkal! Ha nem a jelenlegi kormányra szavazol, akkor arra a Jobbikra szavazol, aki gyűlöli a romákat.

Forrás: Facebook/Jakab Péter

És elnézést amiért ennyire lecsupaszítottam, de a romák számára az  a legerősebb ok, miért ne szavazzanak a Márki Zay vezette koalícióra, hogy Márki-Zay egy csapatban van a nácikkal. Pont. Ezen nincs mit ragozni. 

Kontra: A nácikat leszámítva, az ellenzéknek van komolyan vehető ajánlata a cigányság számára?

Lukács Adorján: A nácikat leszámítva? Ha leszámítjuk a nácikat, az olyan mint amikor valaki meghal, és egy ismerőse úgy reagálja le, hogy „még szerencse hogy komolyabb baja nem történt”.

Ebben a felállásban sajnos nem jutunk el eddig a kérdésig. Bár azon vitatkoznánk, hogy kinek a politikai programja vonzóbb! De úgy érzem, hogy esélyt sem adnak a választásra. Nagyon örülnék hogyha ez lenne most a kérdés, hogy a cigányságnak, a cigány vállalkozóknak, a cigány értelmiségnek mit kínál az ellenzék, és mit a kormány. 

De egyelőre azt látom, hogy a kormány valóban tesz a romákért, az ellenzékkel pedig nem tudok foglalkozni addig, amíg a Jobbikkal vannak koalícióban. Mert ez teljesen természetellenes.  Másrészt, mint mondtam, a baloldal a nácikat választotta a cigányok helyett.

Aki ezt erős kijelentésnek érzi, vagy esetleg hazugságnak, az mutassa meg nekem az ellenzék listáján a kormányba szánt romák névsorát, mert náci tagja az van, ezt tudjuk.

Kontra: A cigányok körében mekkora a szavazási hajlandóság?

Lukács Adorján: A városi legendák ellenére a cigányok körében szociális kérdés az, hogy ki megy el a szavazni, és kire adják a voksukat. Egy stabil háttérrel rendelkező cigány inkább elmegy szavazni, mint egy szegény sorban élő.

Egyébként a cigányokat a kormány sem szólította meg, pontosabban nem volt jó a kommunikációja az irányukba. A magyar kormány által támogatott cigány vezetők egy része alibipolitikát folytat. Inkább csak bliccelnek a kormány hajóján, majd a győzelem után úgy tartják a markukat, mint akik valóban részt vettek a küzdelemben.

Pedig legtöbbjük azonkívül, hogy celeb romákkal mutogatja magát, igazából semmi hasznosat nem csinál. Félnek bepiszkolni még a Facebook-oldalaikat is. De ez legyen a kormány baja.

Ami viszont az én problémám és sok jóravaló cigányember baja, hogy mostanra ott tartunk, hogy az Országos Roma Önkormányzat egyébként ellenzéki vezetése arra kéri a cigányokat, szavazzanak arra az összefogásra, amely győzelmük esetén a cigányellenes Jobbikot kormányzati pozícióba juttatja.

Pedig ez olyan, mint a juhokat arra kérni, egyék meg a bárányt.

Remélem, hogy a cigányok megértik, hogy aki az ellenzéki összefogásra szavaz, az a nácikra is szavaz, a cigánygyűlölő nácikra. Ez ilyen egyszerű, nem kell csűrni-csavarni, ez a tény. Ez a színtiszta igazság.

Miután megnyerte a jobboldal a választást, muszáj lesz a  cigánytémában elgondolkodnia. Mert azok a romák, akikben a kormány jelenleg megbízik, a legtöbb esetben nem szolgáltak rá a bizalomra. Tisztelet a kivételnek.