Egy ellenzéki szavazatszámláló lement vidékre, és megdöbbent azon, amit ott látott

Kollégánk lement falura, és nem elég, hogy sötét hajnal volt, mire leért - még rengeteg tájszólásos meg öreg, beteg fideszes emberrel is találkozott, akik ráadásul a Fideszre szavaztak

Kedves Csoport!

Vasárnap óta nem tértem még magamhoz, de a pszichológusommal és a coachommal már dolgozunk rajta. Nagyon fontosnak tartom a gyógyulásomban és a gyászmunkámban, hogy mi az én megélésem, hogy kiírjam magamból, mi történt velem vidéken április elején – mert ezek után totális újratervezés szükséges a demokratikus ellenzéki oldalon.

Először is: a repüléseket leszámítva évtizedek óta nem fordult elő velem, hogy hajnalban kellett volna kelnem, és bizony most fél 6-ra ott kellett lennünk az ország másik végén, ráadásul falun. Sokan el se tudjátok képzelni, de amikor megérkeztünk, még akkor is sötét volt.

Ne értsetek félre, nem nézem le soha a falusi embereket, jómagam is gyakran járok vidékre: van házunk a Magasparton, és osztálykiránduláson jártunk többször Egerben, Győrben meg Ópusztaszeren is. Igenis van tehát elképzelésem arról, hogy milyen a Budapesten túli világ – de erre még én se voltam felkészülve.

Megdöbbentő volt látni és hallani, hogy tájszólásos emberek ültek a bizottságban, és a legtöbben nyíltan be is merték vallani, hogy ők bizony fideszesek. Ilyet korábban nem tapasztaltam, pedig megjártam a fővárosi egyetemek bölcsészkarait becsülettel, sőt: tanultam is évekig a leszakadó rétegekről. De olyat, hogy bárki őszintén el merte volna árulni, hogy ő bizony a jobboldalra szavaz, olyat még nem tapasztaltam.

És igen, a cigányok. Bizony voltak cigányok – Budapesten ilyen nem fordulna elő, illetve ha mégis, hát biztosan a balliberális összefogásra szavaznak, szóval az más.

Öregek is voltak, akik már alig láttak, képzeljétek el. Alig jártak... ez is valami tipikus vidéki jelenség lehet. Aztán voltak kövér emberek, és sokaknak még a foguk is hiányzott. Láttam olyan embereket, akiknek a körmük alatt piszok volt, ráadásul igazi körmük volt. És ezek mind fideszesek voltak. És ezeknek a szavazata ugyanannyit ér, mint a tiéd vagy az enyém!

kapcsolódó

Az embereknek alapvető megértési-olvasási problémáik vannak. Igaz, hogy én is leírok ilyesmit, hogy „megtudom oldani”, „kikell fizetni” vagy „nemjo”, de az más!

A nyelv egy organikusan, szabadon evolváló organizmus, ahogy Nádasdy is gyakran elmondta – meg hát szar az oktatási rendszer, a finn modell lenne érdekesebb, hogy unalmas évszámok meg helyesírási szabályok helyett inkább valami izgalmas kis projektet táncolnánk el waldorfosan, az legalább felkészít az életre.

Ne tudjátok meg, bizony olyan is volt, hogy az emberek miséről jöttek, ráadásul szépen felöltözve. Ez egyfajta társadalmi esemény vidéken, és bizony szinte mindenki a Fideszre húzta az ikszet közülük is. Nem értem, hiszen Márki-Zay is annyiszor elmondta, hogy ő nem csupán katolikus, hanem még keresztény is – erre nézzétek meg, a végén mégsem rá szavaztak.

Látszik, hogy évtizedekkel mögöttünk vannak: amikor a kocsmában megkérdeztem, hogy van-e cold brew vagy syphon, és hogy a kávé mikori és milyen pörkölésű, kiröhögtek. Amikor Fuzzy-Cloudy New England IPA-ről érdeklődtem, azt hitték, szórakozom velük. Nem csak ezekkel a fogalmakkal sincsenek tisztában, de angolul se beszélnek rendesen. Nemhogy rendesen, sehogy se. Az elején még próbálkoztam nyitni feléjük, és használtam olyan kifejezéseket, hogy this, based, bázisolt vagy cringe, de úgy csináltak, mint aki nem érti.

Ahogy rámnéztek, láttam, éreztem rajtuk a megvetést. Pedig a felnyírt, zöld-pink frizura és az 1993-as vintage fémkeretes szemüveg szerintem teljesen elfogadható (sőt, alap) már manapság – pláne egy transz csajszinál, hiszen 2022-t írunk.

Hiába mondtam nekik, hogy bár a személyimben Gábor szerepel, szólítsanak csak a genderfluid Taylor néven, mert azzal jobban tudok azonosulni mostanában, horkanva röhögtek fel.

És mindezt saját időmből, saját pénzből, saját üzemanyaggal.

Ide se jövök többet! Legalább egy hétig.

De azon gondolkozom, hogy valahogy el kéne érni mégis ezeket az embereket, felrázni, hogy ne zabálják kétpofára a fideszes szennypropagandát... üvölteni tudnék torkom szakadtából, hogy hát nem értitek, hogy át vagytok verve, hogy szavazógépnek használnak benneteket???

Esetleg ki kéne nekik nyomtatni az Átlátszó meg a 444 szuper kis cikkeit, azt biztos értékelnék – azt még úgyse próbálta senki.

De ha ez se működik, hát legyen Budapest városállam, máskülönben esküszöm, hogy most már tényleg külföldre megyek!

Üdvözlettel,

egy ellenzéki, önkéntes szavazatszámláló.

2018. április 15.