Dubaji luxusnyaralásáról villantott fotókat az RTL Klub kommunikációs igazgatója, "a KFC-s" Szabó Zé

A belvárosi gyorsétteremben randalírozó, volt indexes újságíró Facebook-történetben mesélte el, milyen jól érezte magát családjával szilveszter környékén az arab kereskedővárosban. Gigantikus akvárium, rekordmagas torony és belvárosi séta mind szerepelt a programban. A szerénynek nem mondható téli nyaralás azért is furcsa Szabó Zoltántól, mert nem is olyan régen még a látványos magyarországi elszegényedésről és a leszakadó társadalmi rétegek problémáiról írt.

„Arról már nincs kép, hogy a hotelben egy szürreális all you can eat techno buliba csöppentünk. És éjjel 11-kor Emma még köftével a szájában táncolt” – engedett bepillantást a nyaralásába Szabó Zoltán (ismertebb nevén: Szabó Zé), aki Facebook-történetekben osztotta meg ismerőseivel, hogyan is telt az elmúlt pár napja.

van annyi pénz

A szöveggel együtt közzétett képen felesége és lánygyermeke társaságában látható, amint jókedvűen ül egy vonatszerű tömegközlekedési eszközön.

Bár ebből még nem derült ki, családjával honnan jelentkezett be, a további fotókból ez egyértelművé vált:

az RTL Klub kommunikációs igazgatója Dubajba, a tehetősek egyik legismertebb kikapcsolódási helyére vitte el nyaralni a családját.

Az arab kereskedővárost sokan azonosítják a pompával, a fényűzéssel és a luxussal, ami részben annak tudható be, hogy a gazdag és híres emberek előszeretettel töltik itt a szabadságukat.

A képek tanúsága szerint Szabó Zoltán sem spórolni jött Dubajba. Egyik alkalommal „a világ tetejéről” élvezhette a naplementét a családjával. A függőleges városnak is nevezett Burdzs Kalifa (Kalifa-torony, Burj Khalifa) százhatvan emeletével, 828 méteres csúcsával a világ legmagasabb épülete. Így a kilátásra egészen biztosan nem panaszkodhatott az RTL-es szakember, aki feljutott a 125. emeletre, legalábbis ezzel dicsekedett az élménybeszámolójában.

A különféle utazási oldalak 2022-re 13 ezer és 15 ezer forintos áron kínálják az úgynevezett általános belépőket a 124. és 125. emeletre. A 148. emeletre jogosító úgynevezett prémium jegyért valamiért többet kell kipengetnie az érdeklődőknek, ennek ára 47 ezer és 50 ezer forint között mozog. Mivel négyéves kor alatt ingyenes a torony látogatása, így

a Szabó családnak két fővel számolva 25-30 ezer forintjába kerülhetett a program.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A pénzesebbeknek egyenesen kötelező ellátogatniuk a Dubai Mall épületében található Dubai Aquarium & Underwater Zoo-ba. Az RTL Klub friss igazolása természetesen nem maradt ki a jóból, mint az kiderült a Facebook-oldaláról.

Akárcsak a Kalifa-torony, ez a látványosság is rekorder a maga kategóriájában, hiszen a világ legnagyobb felfüggesztett akváriumáról van szó. Az úszkáló tengeri állatok megtekintéséért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a látogatóknak: az akvárium hivatalos oldala szerint személyenként 14.900 forintba kerülnek a belépők.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Nem sikerült felhőtlenre (szó szerint) az álomnyaralás, hiszen éppen akkor, amikor Szabóék  Dubaj belvárosában sétáltak, eleredt az eső. „Igen, ez itt eső a sivatagban” – kommentálta a kommunikációs szakember a történteket. Az arab városban egyébként igazán kellemes idő van, a maximum-hőmérséklet ezekben a napokban 22 és 26 fok között mozog. Nem csoda, hogy sokan itt próbálják átvészelni a telet.  

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Bár a megosztott fényképek alapján nem egyértelmű, Szabóék vélhetően a szilveszter miatt utaztak ennyire távolra. Az viszont biztosnak tűnik, hogy nem az RTL finanszírozta az utat, hanem az saját zsebből ment.

Vélhetően nem volt olcsó: egy dubaji retúrjegyet 50 ezer és 756 ezer forint közötti összegért lehet megvásárolni, arról nem is beszélve, hogy a turistaparadicsomban súlyos összegeket kérnek el a szálláshelyekért. 

Elszegényedésről elmélkedett

Szabó Zoltán 2000 óta, húsz éven át dolgozott az Indexnél, ahol másod-, harmadvonalbeli újságírónak számított. A portálnál eltöltött ideje alatt többször is áthelyezték.

A lap azon munkatársai közé tartozott, akik ritkán közöltek cikket. Elsősorban kulturális témákban jelentek meg írásai, de szemmel láthatóan a belpolitika is érdekelte.

Mostani luxusutazása azért is szembetűnő, mert közéleti tárgyú anyagai erősen rendszerkritikusak voltak.

Egyik, négy évvel ezelőtti cikkében például arra célozgatott, hogy akkora a szegénység Magyarországon, hogy karácsonykor az emberek tömegével állnak sorban az ingyen ételért.

Az ételosztásokon a sorban álló emberekről készülő képek minden évben bejárják a közösségi médiát, sokaknak ezek a fotók jelenítik meg a legérzékletesebben a magyarországi elszegényedést, a leszakadó társadalmi rétegek problémáit

– adott lesújtó látleletet a hazai viszonyokról a magának drága utazásokat szervező újságíró. Szabó külön kiemelte, hogy „az Eurostat jelentése szerint a magyarok 32 százaléka élt súlyos nélkülözésben 2016-ban”.

A nyilvánosságban addig teljesen ismeretlennek számító Szabó Zoltán azzal szerzett némi hírnevet magának, hogy kirúgatta a Király utcai KFC egyik alkalmazottját. Állítása szerint a biztonsági őr annak ellenére verte meg, hogy az étteremben kiállta a sort, és csupán elvitelre szeretett volna ételt kérni. Az általa készített videofelvételek alapján valóban történt fizikai inzultus,  azonban a balhé során Szabó kifejezetten kötekedő volt, és a hangja alapján nem igazán tűnt szomjasnak. Az eseményeket követően visszatetsző módon saját lapjában indított bosszúhadjáratot a biztonsági őr ellen, akit végül az óriási médianyomás következtében eltávolítottak pozíciójából.

Az indexes konfliktus után az RTL Magyarországnál kötött ki, ahol 2020 decembere óta marketing- és kommunikációs igazgatóként dolgozik.

Felesége, akivel együtt Dubajba utazott, az a Kertész Anna, aki papíron a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kommunikációs és magánadományozási stratégiai vezetője. A szervezet honlapján elérhető információk szerint Kertész jelenleg szülési szabadságon van, és több alkalommal is írt cikket a 444-re.  Mint ismert, mind a TASZ-t, mind a 444-et komoly pénzekkel támogatja Soros György amerikai milliárdos.