Dr. Kende Péter és Lendvai Ildikó: Végérvényes vereség

A baloldali sajtó eddig nemigen találta meg a pontos jelzőt arra, hogy milyen vereséget szenvedett az ellenzék. De végre megérkezett Dr. Kende Péter, és kimondta a tutit.

Nem, nem fogom leírni, hogy gyászmunka (jaj, mégis leírtam). Szóval sokan szórakozunk kiválóan már több mint egy hete az ellenzéki nyilatkozatokon – mert itt aztán tényleg minden van.

Míg Jakab és Gyurcsány aznap éjjel megtalálták a felelőst Márki-Zay Péter személyében, mások szerint inkább a népet kellene leváltani, és mindenki megint (és most már tényleg) meneküljön a lehetőleg nyugati külföldre. Eközben egyre több önmarcangoló vélemény is megjelenik a balliberális oldalon – igaz, többnyire az aktív politikától már visszavonult közszereplők mutatkoznak őszintébbnek és önkritikusabbnak. Érthető.

Szerintem eddig a sajtó és az értelmiség nemigen találta meg a pontos jelzőt arra, hogy milyen vereséget szenvedett az ellenzék... s azt hiszem, hogy nekem megvan a pontos jelzőm: VÉGÉRVÉNYES vereség. [...] Márki-Zay Péternek az lett volna az egyetlen lehetősége, ha le tudta volna váltani az ellenzéket. [...] Nincs tovább! Ezt nem. Lehet. Folytatni.

– kezdett meglehetősen erősen dr. Kende Péter az ATV-ben Lendvai Ildikó oldalán.

Tett még ezenkívül éles megjegyzést: a magyar baloldal „baromira ellenszenves”, nem hiteles. A legjobban egyébként azon akadt ki, hogy a DK „egy Bíró László nevű nácit” tudott támogatni még az emlékezetes időközi választás idején (akkor is Koncz Zsófia nyert). Na, azóta nincs erkölcs ebben a körben! Az elmondottakat Lendvai Ildikó is legfeljebb csak tompítani próbálta, de szinte mindenre megértően bólogatott; sőt, azt is hozzátette, hogy bizony a választások után rokonszenvesnek kellett volna mutatkozniuk, de még ez sem sikerült az ellenzéknek – utalva a DK és a Jobbik elnökeinek azonnali dezertálására.

Mielőtt azonban hirtelen korrekt, párbeszédképes ellenzéki személyiségeknek kezdenénk elfogadni kettejüket, érdemes kicsit visszacsévélni a magnószalagot, és inkább az #elégtétel című műsort elindítani!

Ugyanis mind Dr. Kende, mind Lendvai Ildikó a végletekig bűnrészesek abban, hogy az ellenzék idáig jutott – egészen konkrétan a 2002-es aknamunkájuk az, ami mindörökre hitelteleníti Őket.

Dr. Kendét 2002-es visszatekintéseinknél többször is elővettük: bizony hatalmas felelőssége volt abban, hogy A Viktor című életrajzi könyvvel  a fél országnál sikeresen démonizálta Orbánt. Olyannyira, hogy még a nem túl jobbos Szily László is túlzónak minősítette azt 2002 februárjában:

A fideszes kisded tehát erőszakos, hataloméhes és gátlástalan tapló. [...] Gondoljon vissza saját kiskori stiklijeire, és ezeket írja le úgy, mintha politikus főhősével történtek volna. Nem kell nagy dolgokra gondolni, megteszi néhány jelentéktelen sztori: „kilógott a napköziből focizni”, „föltörték a lányvécé ajtaját", „falhoz vágta a mákos süteményt”. Ilyesmik majdnem mindenkivel megtörténtek, ám ilyen összefüggésben nem szokásos csínytevésként, hanem egy patologikus, deviáns személyiség korai tüneteinek tűnnek. „Ahá! Már akkor!” - éri a fölismerés öröme az olvasót, és Ön máris nyert. (Szily László, 2002. február)

Bizony... és még az apja is verte! Mindenki emlékszik.

kapcsolódó

Lendvai Ildikó pedig? Hát, maradjunk annyiban, hogy azt mondta, amit ott és akkor hallanunk kellett: 

Nem lesz fogyasztói gázáremelés (2002. április).

Forrás: Arcanum | Népszabadság, 2002. április 12. (60. évfolyam, 85. szám)
Forrás: Arcanum | Népszabadság, 2002. április 12. (60. évfolyam, 85. szám)

Szóval igen, voltak itt az ATV-s beszélgetésben jó meglátások – egyedül azt hiányolom, hogy miért nem látják és vallják be végre őszintén, hogy Orbán Viktor egyszerűen zseniális? Nekik is mennyivel kényelmesebb így, a Fidesz–KDNP meg majd dolgozik, úgyis mindenhez jobban ért.

Az elégtétel pedig ez. Nem a vagyonelkobzás, a száműzetés, a börtön meg a vezetőszár, amiről Jakabék annyit álmodoztak – hanem lenyugodott, idős emberek, akik bejárnak szakérteni és kicsit keseregni a médiába.

Igen, ez nekem tetszik. Mennyivel emberségesebb, ugye? Főleg a Fidesz-győzelmek után.