Donáth Annára célozhatott Márki-Zay Péter, amikor az ellenzék belső ellenségeiről beszélt a kórházi ágyán

A szivárogtatási ügynek három olyan mozzanata is van, amiből erre lehet következtetni. Az ellenzékre nézve kellemetlen, december közepén kiszivárogtatott közvélemény-kutatást az a 21 Kutatóközpont készítette, amelynek az igazgatója - úgy tudjuk - baráti kapcsolatot ápol a Momentum elnökével. Arról nem is beszélve, hogy a belső használatra szánt információkat a 444 kapta meg, a portál újságírói pedig értesüléseink szerint rendszeresen összejárnak sörözni a politikussal. Márki-Zay Péter a történtek után arról beszélt, hogy tudja, milyen csatornákon került ki az anyag. Mi pedig úgy tudjuk, hogy Donáth azt még a szivárogtatás előtt kiküldte a választmányi tagoknak.

„Erről a hétről csak annyit akartam mondani, a belső használatra készített közvélemény-kutatás kiszivárogtatása nagyon alaposan felvetette a gyanúját annak, hogy az ellenség betette a lábát a főhadiszállásunkra is”szögezte le december végén Márki-Zay Péter, aki kéztörése miatt egy kórházi ágyról jelentkezett be.

vissza akarják fogni

Az ellenzék közös kormányfőjelöltje szerint mind a kutatás elkészítéséből, mind annak nyilvánosságra hozatalából arra lehet következtetni, hogy a Fidesz machinál a háttérben. Csakhogy az Index a dokumentum részleteit nyilvánosságra hozva nem sokkal később megírta, hogy a felmérés személyesen Márki-Zay Péternek készült. Magyarán azt a politikus, illetve kampánycsapata rendelte meg, ami teljesen más világításba helyezte a történetet. Úgy tűnik,

a belső használatra készített adatokat minden bizonnyal a miniszterelnök-jelölt központi stábjából vitték ki, ahová egyébként a baloldali összefogás tagjai képviselőket delegálhatnak.

Márki-Zay egyébként pontosan erre utalt vasárnapi videójában, amikor úgy fogalmazott, hogy az ellenség betette a lábát a főhadiszállásra. Mindez pedig kizárja annak a lehetőséget, hogy a kormánypárt ügyeskedett volna. Sokkal reálisabb magyarázat, hogy valamelyik szövetséges próbálta gyengíteni a közös jelöltet.

December közepén írta meg a 444, hogy az ellenzéki pártok vezetői ekkoriban kapták kézhez a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg. A számok kijózanítóak voltak: a felmérés szerint négy hónappal a választás előtt a Fidesz–KDNP 14 százalékkal, 46-32 százalékra vezet az ellenzék előtt, ráadásul kilenc százalékkal többen vannak a kormány maradását akarók, mint a kormányváltáspártiak (52-43 százalék). Magyarán Márki-Zay Péter vezetésével nemhogy csökkent volna a két oldal között a különbség, hanem egyenesen nőtt. Bár a portál nem nevezte meg a kutatás készítőit, gyorsan kiderült, hogy a 21 Kutatóközpontról és az Iránytű Intézetről van szó.

túl sok konfliktust vállalt

De ki(k) lehet(nek) az(ok) a politikus(ok), aki(k)nek érdeké(ük)ben állhatott ezt meglépni? Márki-Zay kifejezetten konfliktusos személyiség, szinte az összes szövetségesével összeveszett már, így ez sok mindenkiről elképzelhető. 

A Demokratikus Koalíciót (DK) és a pártot vezető Gyurcsány-házaspárt több alkalommal is vérig sértette az előválasztás két fordulója alatt. Elég csak arra gondolni, hogy nem túl korrekt módon azt hangoztatta, Dobrev Klárával nem lehet választást nyerni, Gyurcsány Ferenc pedig sms-ekben zsarolja Karácsony Gergelyt.

A hódmezővásárhelyi polgármester súlyos állításokat fogalmazott meg Dobrev Klárával szemben.
A hódmezővásárhelyi polgármester súlyos állításokat fogalmazott meg Dobrev Klárával szemben. Forrás: Facebook/DK

Jakab Pétert, a Jobbik elnökét pedig nemes egyszerűséggel árulónak nevezte, mert szerinte összeállt a DK-val. A Párbeszéd és az LMP sem volt hajlandó beállni mögé az előválasztási küzdelemben, és az MSZP is csak az utolsó pillanatban biztosította támogatásáról. 

Márki-Zay egyedül a Momentumra támaszkodhatott, és úgy nézett ki, hogy Orosz Anna akkori ügyvezető elnökben stabil szövetségesre talált. A momentumos politikus látványosan segítette a kampányát, és az előválasztás után is többször is elkísérte a programjaira. Csakhogy a baloldali párt időközben tisztújítást tartott, amelynek során a küldöttek nem Orosznak, hanem Donáth Annának szavaztak bizalmat. Az új elnök azonban nagyon máshogy állt hozzá a közös jelölthöz.

Donáth került ki győztesen az Annák harcából - Márki-Zay Péter legnagyobb bánatára.
Donáth került ki győztesen az Annák harcából - Márki-Zay Péter legnagyobb bánatára. Forrás: Facebook/Donáth Anna
 Kezdetek óta harcolnak

„Az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat” – szúrt oda a hódmezővásárhelyi polgármesternek a megválasztása után a Telexnek adott interjújában Donáth, aki azt is kifogásolta, hogy Márki-Zay Péter „rengeteg populista üzenettel operál”, és hibának tartotta azt, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképeivel hadakozik. 

A Momentum nem fog asszisztálni ahhoz, hogy a kampány gerincét olyan téma adja, amivel nem tud azonosulni, és szembemegy azzal, amit eddig a szavazóinknak ígértünk.

– szegült nyíltan szembe a közös jelölttel a Momentum új elnöke, aki azóta is rendszeresen támadja őt. Magyarán 

Donáth Anna az egyik legfőbb kritikusa Márki-Zaynak, és bírálatait rendszeresen a baloldali szövetség kereteinek szétfeszítésével fogalmazza meg.

Nem tűnik egységesnek a csapat Márki-Zay Péter mögött.
Nem tűnik egységesnek a csapat Márki-Zay Péter mögött. Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Innen nézve könnyen lehet, hogy Márki-Zay Péter Donáth Annára célozhatott, amikor arról beszélt, az ellenség betette a lábát a főhadiszállásunkra. Legalábbis a körülményekből erősen erre lehet következtetni. 

furcsa egybeesés

Mindenképpen érdemes részletesebben megvizsgálni a folyamatot: honnan indult és hol kötött ki a nagy felháborodást okozó közvélemény-kutatás.

Ahogy fentebb említettük, azt a 21 Kutatóközpont és az Iránytű Intézet közösen készítette. Kettőjük közül előbbi az izgalmasabb, ugyanakkor az is igaz, hogy utóbbi erősen köthető az egyik baloldali párthoz, a Jobbikhoz.

A 21 Kutatóközpont igazgatója Róna Dániel, aki jól ismert arca a baloldali hátországnak. A baloldali elemző hivatkozási alapnak számít az ellenzéki sajtóban, és egyébként rendszeresen publikál is cikkeket ezeken a felületeken. Legutóbb éppen azt fejtegette a Mércén, hogy miért nyert Márki-Zay Péter az előválasztáson. Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a Kontra információi szerint

Donáth Anna baráti kapcsolatot ápol vele, rendszeresen átbeszélik a közéleti témákat. 

A Momentum elnökének kiterjedt kapcsolatrendszere van a baloldal hátországában.
A Momentum elnökének kiterjedt kapcsolatrendszere van a baloldal hátországában. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarán egy olyan elemzőcég hozott ki Márki-Zayra nézve negatív számokat, amelynek a vezetője jóban van a kormányfőjelölt egyik leghangosabb bírálójával. 

De nem csak ez a különös a történetben, hiszen legalább ennyire fontos, hogy hol jelent meg a felmérés. A hírt és így a belső használatra szánt dokumentumot megszellőztető 444 régóta kiemelten foglalkozik Donáth Annával. Nem mellékes, hogy értesüléseink szerint

a momentumos politikus rendszeresen sörözik a portál munkatársaival.

És ha jobban megnézzük az ominózus cikket, a kutatás üzenete, narratívája ugyanaz, mint amit Donáth az elmúlt hetekben hangoztatott: az előválasztás óta semmit nem csinál az ellenzék, a közös kampány nem állt össze, mindez pedig azt mutatja, hogy Márki-Zay nem vált be. 

Azt, hogy Márki-Zay Donáth Annára célozhatott, amikor az ellenzék főhadiszállására belépő ellenségéről beszélt, alátámaszthatja az is, hogy értesüléseink szerint 

a Momentum elnöke megküldte a 21 Kutatóközpont kutatását a párt választmányi tagjainak azzal a „felhanggal”, hogy csupán ennyit tud a közös jelölt. 

Bár kevesebb mint négy hónap van hátra a választásig, a baloldali együttműködést még mindig súlyos konfliktusok feszítik szét, aminek következtében Gyurcsány Ferencék komoly hátránnyal fordulhatnak rá a kampányidőszakra.

Egyelőre nem látszik, mikor sikerül  tisztázni a viszonyokat és rendezni a soraikat, hiszen a jelek szerint még ezt a történetet sem sikerült lezárniuk. Márki-Zay Péter ugyanis a minap azt nyilatkozta a Magyar Hangnak, hogy a központi kampánystáb innentől új kutatócéggel dolgozik, azaz megváltak Rónáéktól. A hódmezővásárhelyi politikus azt is hozzátette, nem akarja megnevezni, de tudja, milyen csatornán jutott ki a belső használatú dokumentum.