Donáth Anna az ellenzék wannabe vezetője? Igazságságszerető, őszinte karakterként építi imidzsét

Ehhez azért lesz egy-két szava Gyurcsány Ferencnek is. Már most megkezdődött a helyezkedés, hogy ki is legyen majd Orbán kihívója.

Az áprilisi pofára esést követően az ellenzéki pártoknak és politikusaiknak nem csak az egymásba vetett bizalma rendült meg, de a korábbi magabiztos céltudatossággal ellentétben láthatóan már azt sem tudják, mikor, kinek, mit, miért és hogyan kéne csinálnia. Egyesek láthatóan a túlélésre játszanak (Márki-Zay Péter, Jakab Péter, a Jobbik roncsai), mások még a jelenlegi tetszhalott állapottal is elégedettek (MSZP, Karácsony Gergely), míg Gyurcsányék szép lassan sütögetik pecsenyéjüket. Mostanában nem igazán lehet túl sok hatékonysággal és eréllyel vádolni a ronggyá vert baloldalt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek ellenére valószínűleg mindannyiuk fejében ott motoszkál a kényelmetlen kérdés: kit lehetne 2026-ban (2030-ban, 2034-ben, 2038-ban stb.) Orbán Viktorral szemben felépíteni? Olyan emberre van szükség, aki kellő mértékben különbözik az eddigi jelöltektől, viszont hitelességében, jelentőségében vele egy súlycsoportban van.

Amellett, hogy az összefogás modellje alaposan leszerepelt, és bizonyítottan alkalmatlan eszköz a kormányváltásra, mindenki tudja: a magyar politikában nem elég alternatív programot, jövőképet kínálni a változásra, kulcsfontosságú a kormányfőjelölt személye. Sokak szerint Orbán méltó kihívója még nem született meg, ha mégis, sok-sok éves építkezéssel lehetne csak formába hozni. Az előválasztáshoz hasonlatos castingtól Márki-Zay Péter kamikaze stílusú szereplése miatt vélhetően hosszú időre elment a baloldal kedve, ezért a következő hónapokban-években a pártok várhatóan megpróbálnak majd  előrukkolni saját reménybeli messiásjelöltjeikkel.

Forrás: Facebook/Donáth Anna

Úgy tűnik, hogy az első komolyan vehető jelentkező az összellenzéki megváltó címére a Momentumos Donáth Anna.

A 35 éves EP-képviselő kétségtelenül pártja talpraesettebb politikusai közé tartozik – nem mintha ez hatalmas intellektuális teljesítmény lenne a lila romanofil liberális párt első vonalas arcait ismerve.

Nevéhez egyelőre nem köthető sem kolléganőjéhez, Cseh Katalinhoz hasonló gyanús pénzügyi botrány, és nem is csinált magából úgy hülyét, mint Fekete-Győr András. A FeGyőr-féle 3,39 százalékos előválasztási buktát követően átmenetileg átvette pártja elnöki feladatait, és már akkor is érzékelhető volt, hogy a Gyurcsány-kartell bénázásával (vagy tudatos passzivitásával) nem tud azonosulni. A májusi tisztújítón részben várandóssága miatt már nem indult, ez azonban valószínűleg nem jelenti azt, hogy elfogyott volna az ambíciója.

Gelencsér Ferenc, az új pártelnök kapta a meglehetősen hálátlan feladatot, hogy az egyébként történelmileg és szociológiai szempontból is limitált liberális választói csoportot megszólítsa és mobilizálja a soron következő választásokig, elhitetve/elfogadtatva velük, hogy a Momentum méltó a bizalmukra.

Donáth Annának ezzel szemben láthatóan ennél komolyabb szerepet szánnak: egyre valószínűbb, hogy pártja őt szeretné felépíteni Orbán Viktor kihívójának.
Forrás: MTI/Kovács Attila

Az első és talán legkomolyabb kihívás ezen az úton kétségtelenül a Gyurcsány-probléma. A DK vezető politikusai a meglehetősen groteszk „Készülünk” jelmondattal – melyet szinte minden közösségi médiában elhelyezett megnyilvánulás végére odaírnak – azt az illúziót keltik elkeseredett és csalódott támogatóikban, hogy a közeljövőben reális alternatíva kínálkozik a kormányváltásra.

 
Donáth Anna meglehetősen egyértelmű üzenettel páros lábbal szállt bele Feriékbe egy Facebook-posztban:

  • „Ne készüljünk jövő héten kormányváltásra! Mert nem lesz. És a jövő hónapban sem. Aki ezt sugallja és erre készül, az nem őszinte az emberekkel, és hamis reményekkel hitegeti őket.”

(forrás: Donáth Anna Facebook-oldala)

Láthatóan a többségnél jobban ráérzett a baloldal évtizede tartó értékválságára, és ennek az örökségnek a megtagadására építkezik. Érdemes észben tartani, hogy azon kevés politikusok közé tartozott, aki gyorsan és határozottan vállalta a felelősséget a választási vereségért, ő ott állt a vereség éjszakáján Márki-Zay Péter mögött.

  • „Politikusként ki kell mondanunk az igazságot. Akkor is, ha népszerűtlen, akkor is, ha fáj.”

(forrás: Donáth Anna Facebook-oldala)

Láthatóan az ellenzéki média is előszeretettel szerepelteti megnyilvánulásait, amelyek – valljuk be – kétségtelenül új színfoltot jelentenek a saját véleménybuborékjukban lubickoló, valóságtól elszakadt baloldali politikusok megszólalásai között.

Donáth Anna tehát várhatóan pártjának új ajánlataként markáns különvéleményekkel törekszik majd saját karakterét építeni, ám attól még, hogy egy fiatal politikus képes egy fokkal egyenesebben fogalmazni saját korábbi szövetségi rendszerük impotenciájáról, még nem válik alkalmassá semmilyen komolyabb feladatra.

Mögötte a pártja várhatóan inkább teher lesz majd, mint támogatás, hisz ne felejtsük el, hogy a Momentum vezetése nagyrészt jóllakott óvodások elkényeztetett klubjaként funkcionált az elmúlt években – és a Gelencsér Ferenc által vezetett új elnökség sem jelent számottevő változást ez ügyben.

A Momentum felépítésre váró erős embere a Gyurcsány-féle baloldali világrendben saját kvalitásaitól függetlenül is teljesen tehetetlenül fog vergődni, mert Feriék számára az egyetlen valós alternatíva Orbán Viktor kormányára egy újabb Gyurcsány-kormány (hivatalosan Dobrev-kormány).

Donáth erősödése tehát éppen addig fog csak tartani, míg Feriéket nem zavarja.

Tanulságos lesz végignézni az újabb pofára esést.