Dobrev Klára: Visszaadjuk nektek, amit elloptak tőletek - vö. privatizáció 2010 előtt

Biztos komolyan mondja, de kikre is gondol?

Fiúk, hol a lé? (SZDSZ, 2002)

Ficsúrok, fideszes tolvajok, lókupec, Pénztáros Lőrinc lop, Tiborcz-adó, földesurak, oligarchák: nincs vége az ordenáré, barlangrajz-egyszerűségű jelzőknek – az igénytelen uszításra pedig mindig van vevő: vádold ellenfeled azzal, amit magad elkövetsz.

Aztán bármikor a hírek mögé nézünk, és teljesítményt, számokat, bármilyen gazdasági mutatót keresünk, valahogy mindig az jön ki, hogy a Fidesz-KDNP  állítólagos rablógazdálkodása ellenére (mellett) is orrba-szájba alázza az MSZP-SZDSZ-kormányok bármikori teljesítményét (világos, hogy ez csakis az EU-pénzekből sikerülhetett). 

Kivéve az 1994-1998 közöttit. Emlékszünk sokan, ugye?

És ez a mutató nem más, mint a privatizációs tranzakciók száma és értéke idősorosan.

A találatért köszönet illeti a Számok-adatok kommentelőit – a Nyuszi újabb barlangja az Ózból, amit nem lehet csak úgy kiaknázni egy poszttal. De legalább elkezdeni kötelező. Ehhez induljunk el a nevezett blogon hivatkozott A privatizáció 20 éve Magyarországon című, szépen összerakott dolgozaton Tátrai Miklós és Mészáros Tamás összeállításában. Bár ők ezt biztos nem vádiratnak szánták, mai szemmel nézve annak sikerült. További érdekesség, hogy Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatója a sukorói kaszinóváros ügyében amúgy azóta három év letöltendőt kapott (aztán az utolsó 10 hónapra hazaengedték reintegrációs őrizet címén) – Ferenc testvér szerint őhelyette. Kivételesen ezzel nem tudok vitatkozni.

kapcsolódó

Nos, az állam – mint tudjuk – rossz gazda MSZP-SZDSZ-kormányok alatt, és önvizsgálatot követő gyors beismerésében azonnal folytatta is az 1990 óta fosztogatásból kiárusítássá átszelídült műveletsorozatot.

 

Pofátok leszakad-rovat, sokadik fejezet: a 2008-ig tartó grafikon nem is igényel további kommentárt. És ők kérdezték, hogy fiúk, hol a lé.

De tényleg: mire ment el ez a iszonyat mennyiségű pénz? Metróra, autópályákra? És igen, ők szeretnék most újra az országot és a gazdaságot irányítani, és ők akarnak az állítólagos fideszes 1%-tól rekvirálni, őket (meg minket) börtönbe dugni, földönfutóvá tenni. Ők beszélnek ellopott közpénzekről meg hazaárulásról (!): ugyanitt felhívnám a figyelmet a 2007-ig privatizált nemzeti vagyon megoszlására, különös tekintettel a külföldiek részarányára:

 

Most kérdezzem meg, hogy akkor ez itt mi volt 2010 előtt, helló?

kapcsolódó

A legszomorúbb talán az az egészben, hogy akkoriban a lakosság többségében abszolút sikerrel elültették, hogy a privatizáció a világ legtermészetesebb dolga („Nyugaton is így van”), ez így van rendjén: aki szót mert emelni ellene, azt alusapkás, náci idiótának nevezték (tetszőleges akkori terminológiával persze).

Nézzük, miket mondanak ma!

 • Dobrev (DK): Visszaadjuk nektek, amit elloptak tőletek (biztos komolyan mondja, de kikre is gondol?)
 • Burány Sándor (MSZP): A kormányváltás után a Fidesz által ellopott vagyont visszaadjuk a nemzetnek (győztes csapaton ne változtass, referencia van!)
 • Jobbik: Privatizálnak a fiúk. Lopnak (MSZP-DK: velük sikerülni fog!)
 • Momentum: Hazaárulás, párhuzamos állam kiépítése (NOlimpia, Jourová?)
 • DK: Arra készülünk, hogy visszaadjuk az ellopott egyetemeket! (Akár Sebestyén Aladárnak és nejének, Grünwald Rózának is?)

Szóval esetleg ezt a visszaadjuk a népnek-kezdetű agymenést azt úgy gondolják, hogy ismét visszaadják a francia meg a német népnek? Vagy izé, az oroszokkal mi is volt a MOL meg a MALÉV kapcsán? Ott is már az Orbán sz*pta le a Putyint?

Ebből is könyvtárat lehetne írni, de zárjuk le ismét megnyugtatóan:

2010 óta a Fidesz-KDNP-vezette kormány szinte csak a nemzeti vállalatok visszaszerzésével foglalatoskodott, ráadásul – ahogy az ábráról is nyilvánvaló – ezek a költségek a teljes GDP-hez mérten elhanyagolhatóak voltak.

 

A kormány 2010 óta visszavásárolta-szerezte többek között:

 • Pénzintézetek: Takarékbank, Díjbeszedő, Gránit Bank, Széchenyi Bank, FHB
 • Energetika: MOL, Bakonyi Erőmű, E.ON gáz, Főgáz
 • Közművek: Budapesti Szennyvíz, Fővárosi/Pécsi Vízművek
 • Távközlés: Duna TV, Antenna Hungária
 • Feldolgozóipar: Rába, Gyulai/Pápai Húskombinát, Kometa, MAL
 • Egyéb: FTC, Óbudai Hajógyári-sziget, Citadella, Pető Intézet...

Na, szóval kedves MSZP-SZDSZ, klónok és szövetségesek; ismét kérdezzük:

Hol a lé?