Dobrev Klára befőttje a nyugdíjasok spájzában: érdemes-e felbontani?

"Elképesztő szavak. Képzeletben gyömöszöljük be mindezeket egy befőttesüvegbe. Lesz abban minden "nyugdíjasok vagyunk, leszünk, dráma, ő felkészült, lesz kegy és adomány, tisztességes időskor, megoldjuk". Hozzá a tetejére egy kis szalicil és a sorozatgyártott dobrevi befőtt mehet is a nyugdíjasok spájzainak polcaira". Bognár Zsolt színművész írásában azt fejtegeti, hogy érdemes-e hinni a DK-s ígéretcunaminak.

Az Apró villa úrnője ma is, ahogy szinte minden áldott nap, megfutja a nyugdíjasokért lihegő, kardiós levezető körét Facebookon. Egyik éjszaka álmából riadva imígyen szólhatott hites urához: „Te Feri, azt álmodtam, hogy engem vár a haza és én leszek annak piros szegfűszirmokkal körbeszórt miniszterelnöknője”.

Ferenc megigazította a fején alváskor is viselt csörgősipkáját és azt válaszolhatta: „Ebben a kurva országban tiéd a pálya, asszony, amúgy az „Öszödi sikerem” után van abban ráció, amit mondasz”. És meghúzta az éjjeliszekrényén álló butykosát, majd a másik oldalára fordulva édesdeden tovább szundikált.

Klára ezen látomásos ébredése után napi rendszerességgel írja a nyugdíjasok szavazataira hajtó demagógnál demagógabb hol rövidebb, hol hosszabb szózatait. Legfrissebb felhívása érettségi tétel lehetne a Fekete-Győr féle finn oktatási rendszer Magyarországra adoptált első négy éve után.

Íme a dobrevi „gyöngyszem” a nyugdíjasokhoz”:

„Végig dolgozták és adózták az életüket ebben az országban, és csak annyit szeretnének, hogy tisztességes munkáért cserébe tisztességes legyen az időskor is. Nagyon igazuk van, és ez mindannyiunk drámája, mert vagy már nyugdíjasok vagyunk, vagy azok leszünk. Én felkészültem a kormányzásra, és arra, hogy végre megbecsüljük a végigdolgozott életeket. Ez nem kegy és nem adomány, ez jár! Megoldjuk, Magyarország!”

Elképesztő szavak. Képzeletben gyömöszöljük be mindezeket egy befőttesüvegbe. Lesz abban minden „nyugdíjasok vagyunk, leszünk, dráma, ő felkészült, lesz kegy és adomány, tisztességes időskor, megoldjuk”. Hozzá a tetejére egy kis szalicil és a sorozatgyártott dobrevi befőtt mehet is a nyugdíjasok spájzainak polcaira.

Forrás: PS

Mondja mindezt akkor, amikor a jelenlegi kormány minden nyugdíjasnak kivétel nélkül 80 000 forint nyugdíjprémiumot fog kifizetni és ha úgy állnak 2022-ben a csillagok, akkor a szocik által elvett 13. havi nyugdíjat teljes egészében visszakapják az érintettek.

Ezzel szemben Dobrev fő érve a nyugdíjasok megsegítésére a svájci indexálás bevezetése, ami számomra olyan, mint a beakadt szem tikkelés. Csak azt hallgatja el a nagyasszony vibráló tekintete, hogyha nő a reálbér akkor jobban nő a nyugdíj, mint az infláció - ellenben, ha csökken a reálbér, akkor kisebb mértékben nő, mint az infláció.

Miután regnálásuk alatt a reálbér növekedés ismeretlen fogalom volt, Dobrev miért nem akkor tiltakozott és tett valamit a nyugdíjasok érdekében? Mondjuk ki, farizeus egy magatartás, amivel reménybeli választóit eteti, noha ígéretei még egy pénztárcakímélő diétázáshoz is elégtelenek.

Dobrev másik Jolly Jokere a családi pótlék duplájára emelése, amivel a gyermekek és a már felnőttkorú unokák az eddigiekhez képest pluszban ígért, közelítően 12 000 forintból gondoskodó szeretettel pakolhatják tele kaviárral és libamájjal a nagyszülők eddig üres éléskamráját, sőt, még egy adriai körutazásra is befizethetnek nekik belőle.

Arra sincsen szava a balos háziverseny elsőkörös győztesének, hogy az összes gyermeket nevelő család a reálbér szintjéig visszakapja teljes évi befizetett jövedelemadóját. Ez jó esetben akár 1,5 millió forintos támogatást is jelenthet a családok részére, amiből nyilvánvalóan „egy picivel” több fog jutni a szülőktől rászoruló felmenőik tényleges megsegítésére a dobrevi 12 000 forintos plusz ígéret kaviáros ábrándjához képest.

Feltűnhetne már választókorú polgáraink számára, hogy Dobrevék „Megoldjuk Magyarország” típusú lufis szlogenjeiket minden esetben csak akkor eregetik az ég felé, mikor ellenzékben vannak. Hatalmi pozícióban a Lendvai Ildikós „nem lesz gázáremelés” etetése ellenére azonnal megvalósuló és egekbe szökő gáz ár miatt ígérgetéseik léggömbjeiből még a gázt is kispórolnák.

Tisztelt nyugdíjasainknak arra szeretném még felhívni a figyelmét: a dobrevi befőtt polcra helyezése előtt jól fontolják meg, hogy annak ínséges időkben történő felbontásakor vajon a belehelyezett alacsony tápértékű ígéretekből képesek lennének-e fenntartani „tisztes” időskoruk életminőségét, avagy támaszkodnak inkább annak a kormánynak a munkájára, amelyik az ígéreteket nem ellenzékben, hanem felelős kormányzati pozícióban és megalapozott döntések alapján váltja valóra?!

A szerző a Madách Színház színművésze