Demszky, Fodor, a pöcsös csaj és Prérifarkas - alternatív javaslataink a Momentum új elnökére

Mivel FeGyőr "Mister 3,4 Százalék" Bandi teátrálisan bedugta a fejét a guillotine alá, a magyarországi román liberális érdekképviseleti egyesületnél novemberben tisztújítást tartanak. Eddig meglehetősen szerény a felhozatal: csupán Orosz Anna, a hóhér és Donáth Anna, az árulkodós jelöltette magát elnöknek. Úgy tűnik, elfér egy-két jó tipp az ifjú liberálisoknál, különben don Gyurleone pillanatok alatt pacifikálni fogja őket. Nem vagyunk önzők, segítünk!

Úgy tűnik, a baloldali ellenzék nem igazán érzi az „egységben az erő” közmondás mögötti gyakorlati bölcsességet.

 

Az előválasztás kétségtelen egész más tanulságokkal járt, mint amiben a szervezők reménykedtek. A koncepció az volt, hogy a népakarat által megerősített szövetség minden korábbinál szorosabban összekovácsolódva forduljon rá a valódi megmérettetésre, a 2022 tavaszi parlamenti választásra.

Ehhez képest egyrészt sikerült önmagukat és egymást leszalámizni, újraírva a korábbi erőviszonyokat. És előtérbe toltak egy olyan jelöltet, akinek sem valódi politikai hátországa, sem tapasztalata, sem természetes értékközössége nincs a számára nélkülözhetetlen többséget jelentő baloldali pártokkal.

Másrészt beindult a „kamikaze-láncreakció”: a korábban meghatározónak hitt „új arcok” – mint például a budapesti főpolgármester vagy Fekete-Győr András – látványos mozdulattal húzták le politikai karrierjüket a WC-n. KariGeri úgy iratkozott ki a komolyan vehető politikusok élvonalából (ha valaha benne is volt), hogy azt tanítania kellene.

FeGyőr „Mister 3,4 Százalék” Bandi pedig teátrálisan bedugta a fejét saját pártjának guillotine-je alá. Valószínűleg abban a hiszemben tette ezt, hogy a kampány élesedése előtt csak nem lehetnek olyan hülyék, hogy lefejezzék az egyébként is vitatható komolyságú, liberális román érdekképviseleti szervezetet.

Forrás: Facebook/Fekete-Győr András

 • „…új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen.”

(forrás: 444.hu)

Tévedett.

A baloldal úgy tűnik a vesztésre álló meccs utolsó tíz percében kezd el új játékosokat igazolni. Bár Fekete-Győr András felfelé bukott, megkapva a Momentum listavezető helyét, a valódi tárgyalási pozíciót jelentő pártelnöki szerep betöltésére novemberre tűztek ki tisztújító gyűlést. Az ifjú elvtelen hazaárulók liberálisok leendő vezetőjének két fontos feladata lesz:

 • A FeGyőrrel együtt megbukott, „nesze-semmi-fogd-meg-jól-politika” helyett keresni egy olyan irányt, ami nem áldoz be mindent a simulékony, kényszeres nyugat-fetisiszta azonosulás oltárán.
 • Képviselni a Momentummal szimpatizáló választók érdekeit don Gyurleone és az Öt Család tárgyalóasztalánál.

Forrás: Facebook/Orosz Anna

Ezekre a feladatokra erős kezű, köztiszteletnek örvendő, tapasztalt politikus volna alkalmas – gondolnánk mi. A pártelnöki tisztségre eddig jelentkezők sikeresek is, legalábbis momentumos szinten. Kicsit olyan, mintha két Megye II. gólkirály játékos jelentkezne az Újpest (lila majmok = lila majmok) csapatkapitányának.

Az egyik aspiráns Orosz Anna újbudai alpolgármester, aki fölényesen győzött a DK egyik legerősebb fővárosi körzetében, Újbudán. A másik Donáth Anna, aki 2019 óta szúrja hátba saját hazája érdekeit tölt be képviselői posztot az Európai Parlament liberális frakciójában. Saját mércéjükkel mérve mindketten fiatal, lendületes, ígéretes politikusok. Az ilyeneket Gyurcsány előszeretettel pacifikálja. Fél kézzel, erőfeszítés nélkül.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Mi, a Kontra csapatában vagyunk olyan előzékenyek, hogy a Momentum tagságának figyelmébe ajánljunk néhány alternatív jelöltet:
 • Demszky Gábor: Az egykori (négyszer megválasztott) budapesti főpolgármestert temérdek szabadideje és jelenlegi elmeállapota is tökéletesen alkalmassá teszi a feladatra. Demszky évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kommunistákkal való megalkuvó együttműködésben, a Momentum egy esetleges sikeres választás esetén igencsak rá lenne szorulva a tapasztalataira. Azért csak óvatosan, mert lehet, hogy harap!
  YouTube
 • Fodor Gábor: Nem véletlen, hogy a lista második helyén is egy SZDSZ-es politikus áll. A jelenkori liberalizmus ugyanis olyan, mint a makacs és szívós gaz: hiába sorvad el a szára, egy idő után a gyökerei új hajtást hoznak. Az egykori Fidesz alapító tökéletesen illusztrálja a Momentum jövőjét, elkerülhetetlen hanyatlását. Mind a tagságnak, mind választóiknak képes lenne mindent IS megígérni anélkül, hogy bárki számon akarná majd kérni rajta. Ráadásul ő is éppen ráér, és igazán nagy tapasztalata van új pártokba való asszimilációban.
  YouTube
 • Ónódi Adél: Lehetetlen és bűnös dolog, hogy hazánkban nincs élvonalbeli, transznemű politikus, nem hogy pártelnök! A Momentum a magyar nép évezredes adósságát törleszthetné, ha egy faszos csajt transzgender bohóccal színésznővel az élen vágnának neki a következő választásoknak. Mi a csodálatosan természetes kisugárzású Ónódi Adélt javasoljuk, nem baj, hogy nincs közéleti tapasztalata (FeGyőrnek volt, és mire ment vele?) Hogy miért? Mert 2021 van. És ez alap.

YouTube

 • Prérifarkas a Looney Tunes rajzfilmekből: A tényleges és valós jelöltek listája egy ponton valóban összeér: komolytalanok, és olyasmit próbálnak kergetni, ami számukra elérhetetlen. Hitelessé válni a magyar társadalom többsége számára. Ennyi erővel akár lehetne az új pártelnök a Gyalogkakukkot folyton kergető és soha utol nem érő Prérifarkas.

Forrás: YouTube

 • Ön szerint ki legyen a román liberális ifjúsági gittegylet új vigyorgó orcája?