D. Tóth Kriszta, Falusi Mariann és a kommersz forradalmárkodás

"Most, hogyha ilyesmi történne egy popzenésszel, akkor még a szüleit is elvinné a TEK"

Falusi Mariann, a Pa-dö-dö lányegyüttes énekese írta le így a mai állapotokat, miután azt mesélte a DTK: Elviszlek magammal közlekedési talk show-ban, hogy bezzeg régen, az 1990-es évek elején Lang Györgyi ki mert állni valamelyik tüntetésen egy MDF-et gúnyoló molinóval. Ma meg ugye ilyesmiért elvinné a TEK.

És mit reagál erre D. Tóth Kriszta?

Egyébként óvatosabban éltek emiatt?

Bolgár György-díjas riporteri kérdés. Nem számít a valóság, nem számít, hogy mennyire meredeken tér el attól az állítás, ezzel nincs dolga annak a kérdezőnek, aki erre a díjra pályázik.

Pedig mennyire kézenfekvőnek tűnik, hogy D. Tóth megkérdezze a Pa-dö-dö énekesét:

  • Elvitte őket a TEK miután felléptek Gyurcsány tüntetésén?
  • Társát, Lang Györgyit megbilincselve hurcolták el, amikor a DK rendezvényén beszédet mondott és Orbán Viktort szidta?
  • Ha nem, akkor miért beszélsz marhaságokat Mariann?

Sajnos, ezek a kérdések azonban nem hangzottak el.

Sőt, amikor az internetre költözött közélet és kultúra témájáról beszélnek, D. Tóth még maga is előrukkol egy elképesztő mesével.

Falusi arról panaszkodik, hogy az internet világában az emberi kapcsolatok kiüresedtek, az online interakciók szegényesebbek a valódi, személyes élményeknél. Erre hangzik el az a klisé, ami 10-15 éve még divatos volt, de mára kiderült, hogy marhaság. Íme:

Viszont az internet még mindig egy olyan szabad terep, ami azért demokratizálja a véleményeket.

Ezt a mondatot már évek óta a Nyílt Társadalom Intézet konferenciáin sem tudják röhögés nélkül elmondani. Pedig Soros emberei bevállalósak az ilyesmiben, de erre még ők sem vetemednek, mert a hazudozásnak is van határa. Nagyon kitágították ezeket a határokat, de vannak. Márpedig az ma már evidencia, hogy az internetre költözött nyilvánosság minden eddiginél jobban ellenőrzött, manipulált, és még erőszak sem kellett hozzá, mint régen.

De ha mindez nem is tűnt fel D. Tóthnak sokáig, legalább az amerikai elnökválasztás csöröghetett volna ébresztőt a fülébe, amikor a világ legnagyobb szuperhatalmának leköszönő elnökét dobta ki szinte az összes internetes kommunikációs felület, mert a tulajdonosaik más pártot támogattak.

Aztán megértjük D. Tóth Kriszta demokráciafelfogását, így azt is, hogy miért tartja megfelelőnek mindazt, amit a közösségi oldalak üzemeltetői tettek a véleményszabadsággal. Mert így folytatja a gondolatsort:

és nem csak a… mindenki véleményét, ez igaz, ez tény, és ez nem feltétlenül mindig szerencsés….

Tehát, a demokrácia árnyoldala, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, sajnos a nem szerencséseket is.

Így persze már örömhír lehet Krisztának, hogy a nem szerencsés véleményeket régóta, bőszen söprik kifele az internetes nyilvánosságból. Ilyen a DTK-s és Sorosos véleményszabadság.

És ha már örömhíreket osztogathatok, akkor kapjon Falusi Mariann is egyet.

Nyugodtan menjen tüntetni bármikor és bárki ellen, mert Magyarországon 2010 óta olyan toleráns a gyülekezési joggyakorlat és a véleménynyilvánítás lehetőségei, amilyenek soha nem voltak a történelmünk során. Soha. Például akkor sem, amikor az általuk támogatott Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, és védtelen tüntetők szemét lőtték ki, kezét törték el és brutális módon bántalmazták őket. Olvasson erről történeteket Falusi, hogy annak a politikusnak az idején, akit ők szeretnének újra hatalomba segíteni, valóban tömegesen vittek el rendőrök demonstrálókat.

Ezzel szemben, az elmúlt 10 évben rendszeresen zajlottak olyan demonstrációk, amelyek során törvénytelen események történtek. Megtámadták a rendőröket, rongáltak középületeket és köztereket, nem bejelentett módon zártak el utakat, hidakat, épületeket. Ezek egyikét sem oszlatta fel a rendőrség, hanem végig biztosította. Európa legtöbb országában nem így jártak volna el a hatóságok.

Amit Falusi mondott, az a világ legpofátlanabb hazugsága.

A kommersz termékekkel nincs bajom. Akkor sem, ha kulturális termékekről beszélünk. Megvan a helye, érvényessége az életünkben, magam is fogyasztok ilyesmit időnként. Nem a Pa-dö-dö és nem a D. Tóth Kriszta által gyártott kommersz a műfajom, de ez mindegy.

Azt viszont nem tartom jó ötletnek, amikor a felszínes szórakoztatásból jól élők forradalmárt játszanak, és persze azt is kommersz módon.

A beszélgetésükben volt szó a rendszerváltásról, amiben a Pa-dö-dö-nek szerepe lett volna szerintük. Bizony ez meglepett, mert ezzel a szemmel még soha nem néztem sem a rendszerváltásra, sem a Pa-dö-dö-re.

És azt tartom a legrosszabb ötletnek, amikor a felszínes szórakozásból jól élők úgy játszanak forradalmárt, hogy ezzel megengedik maguknak a legocsmányabb hazugságokat is, mondván, aki őket, a terméküket fogyasztja, az úgyis olyan hülye, hogy bármit bevesz. Szerintem nincs így. Remélem.