Csetlenek, botlanak, és néha még szórakoztatóak is: a magyar közélet Stan és Panjai

Bognár Zsolt, a Madách Színház színművésze csokorba szedte a hazai politikai kabaré nagyágyúit. Nem kicsit lett erős a névsor. A népszerű színész ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a baloldal esetleges választási győzelmes esetén még az ő poénjaik sem lesznek elegendőek a kormányzati ámokfutás feledtetésére.

Az amerikai burleszk hőskorának közismert párosa volt Stan és Pan, polgári nevükön Stan Laurel és Oliver Hardy. Műfajuk világsztárjai voltak, akik számtalan emlékezetes pillanatot szereztek nekünk, miközben alaposan próbára tették rekeszizmainkat.

A magyar politika legnagyobb nevettető párosairól nincs még bejegyzés, ezért a hiánypótlás szándékával, de a teljesség igénye nélkül megpróbálom csokorba szedni egyesült ellenzékünk kabaréjának nagyágyúit. 

Elsőként Széll Bernadett és Hadházy Ákos kettősét kell megemlítenem. Szinte minden esetben sziámi ikerként összenőve örvendeztetik meg a nagyérdeműt, már amikor éppen nem a jogerős büntetésként kiszabott közmunkát végzik segédkönyvtárosként és kertészeti napszámosként. Humoruk „egyediségét” az adja, hogy képesek közel azonos hőfokon, komoly arccal nem létező problémákat görgetni a „Magyarországon minden rossz” című szappanoperájukban.

Széll Bernadett, hazánk önjelölt női „Tomas de Torquemada”-ja, felesküdött főinkvizítora, aki konzervatív kormányunk „eretnek romlottsága” ellen vívja soha véget nem érő háborúját. De ne legyünk igazságtalanok: Hadházy Ákost is megilleti a hazai „Sherlock Holmes” titulusa, bár a regényhőssel ellentétben nála kitartóbban hülyét közel s távol senki nem csinált még  önmagából a folytonosan lyukra futó „tényfeltárásaival”.

Kettőjük közül a némafilm, a burleszk világát mégis Hadházy képes ihletettebben és hitelesebben megidézni számunkra. Emlékezzünk csak nagyszerű alakítására, amikor is egy végtelenített kacagásra, már-már nyihogásra késztető „A lónak a faszát” feliratú táblával és egyéb transzparensekkel kóricált némán a Parlamentben.

Az, hogy Hadházy az Országház falai között, beszéd helyett táblákkal tartotta meg a világszerte népszerű „Ted Talks” előadását, csak absztrakt humorának határokon átívelő egyediségét bizonyítja. Korábban, az MTV-székházában bemutatott akrobatikus korlátmászásai és földharcos fetrengéseinek tízpontos ipponjai színészi eszköztárának senki mással össze nem keverhető formanyelvét igazolják.

A páros másik színészlegendája Széll Bernadett, aki ott is poént próbál elsütni, ahol amúgy nincs semmi látni- és nevetnivaló. Kivételes Stand Up Comedy-s készségének köszönhetően örökre belénk égett a „Szavazz Csordás Anettre” című előválasztási világsláger, amelyben énektudásán felül Shirley MacLaine-t megszégyenítő tánctudásával is elkápráztatta az arra fogékonyakat.

Széll Bernadett a hazai „A Dal” 2022-es versenyén is jó eséllyel indulhatna műfajteremtő rapdalával. Halkan jegyzem meg, hogy ezután nehéz lenne ütősebbet kiválasztani a minden esetben csak permanens zokogást kiváltó egyéb politikusi hakniszámai közül. Ezzel a tipikusan balos produkcióval talán csak Falus Ferenc doktor jeges vödrös performansza vetekedhet. Nálam mindkettő biztos továbbjutó lenne az X-faktor bármelyik szériájában.

A liberális baloldal másik, „méltán” híres nevettető párosa, a magyar női Stan és Pan, azaz Cseh Katalin és Donáth Anna. A kormányt az „Európai Uniós pénzek ellopásával” vádoló csehkatkai és donáthannai „humorbonbonok” mintha az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak volna. 

Donáth Anna a környezetvédelem „avatott” szakértőjeként nem is olyan régen azt posztolta, hogy „csigalassúsággal rohanunk a vesztünkbe és ha minden így megy tovább, a század végére 2,4 Celsius-fokkal nő az átlaghőmérséklet”. Bátran kijelenthető, hogy Donáth bármely riogató megszólalásánál a konzervatív többség hónaljban mért átlaghőmérséklete nő ennyivel, de az azonnal. Jelenleg a „jaj, elpusztul a világ” valláspótlékának egyik legsötétzöldebb és leghangosabb hirdetőjeként próbálja meg pozicionálni magát. Természetesen a katasztrófa bekövetkezése előtt reményei szerint még bukjon Orbán fojtogató „diktatúrája”, azután végre Karácsony Gergely világszabadalommá tett méhlegelőinek friss oxigénje lengheti be bolygónk egészét, elhozva az általános világbékét.

A végére hagytam a két rangidős, talán legnagyobb balos nevettetőt, Lendvai Ildikót és Németh Pétert. Ők az ATV jegyespárosai, akik jelen polgári demokráciánk talán „legautentikusabb” véleményezői.

A cenzor és a balos, szolgai hírlapíró. Tökéletes pár. Csak azon csodálkozom, hogyan képesek 40 év kádári diktatúra tejben-vajban fürösztött kivételezettjeiként jópofáskodva és poénkodva nap mint nap kritizálni azt a jobboldali, konzervatív rendszert, amelyhez lelkükben annyi közük van, mint a már említett Hadházy Ákos intim testrészes lovának Móra Ferenc Zengő ABC-jéhez.

A rendszerváltás előtti diktatúra kiszolgálóiként napjaink élhető világában úgy viselkednek és oktatnak ki mindenkit demokráciából, mintha ők lennének azok a megnyomorítottak, akik a szocialista kultúrpolitika miatt jogos elégtételért kiálthatnak tengernyi megpróbáltatásuk kompenzálásaként. Kommunista nevettetőink valóban különleges anyagból vannak gyúrva.

Csak nehogy a baloldal véleménybuborékjában szocializálódott választók arra eszméljenek, hogy a hatalomba segített „demokratikusaik” esetleges választási győzelmét követően a kezdeti és önfeledt kacagásuk igen-igen rövid idő alatt vigasztalhatatlan zokogássá változik.

Mert azon még a balos, hazai Stan és Panjaik poénjai se fognak tudni segíteni.

A szerző a Madách Színház színház színművésze