Cseh Katalinék Pannónia Nyomdája még tavaly is nyert közbeszerzést

Vizsgálódik a GVH és a NAV - Csehék pedig minden jel szerint igen kreatív pályázatírót találhattak

Korábbi, 2021. augusztusi írásunkban már bemutattuk, hogy Cseh Katalin, a szavakban harciasan korrupcióellenes ellenzéki kispárt, Európai Parlamenti képviselője „civilben” milyen homályos ügyletekben volt érintett családjával. Amit a mai összeállításunkban kigyűjtöttünk, az viszont inkább a kreatív oldalukról mutatja majd be őket.

kapcsolódó

Mint láthattuk – ahogy a pártjukat eközben kurtán-furcsán megjáró Hadházynál is –, őket is csak a vélt fideszes korrupció vagy szabálytalanságok zavarják, a sajátjuk kevésbé. A pofátlanságok sorát még kivonatolni is nehéz:

 • A momentumos politikus családi cége, valamint a hozzájuk lazán kapcsolódó cégek tavalyig együttesen 4,5 milliárd forintnyi európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi közbeszerzést nyertek el. Még a fideszes Ferencvárosi Önkormányzat pénze sem volt büdös a politikai pályára lépése óta folyton csak a fideszes korrupcióval és az EU-s pénzcsapok elzárásával kampányoló Cseh Katalin családi cége számára.
 • Mi több: Cseh Katalin 2013 és 2018 között maga is vezette és tulajdonosként is érdekelt volt a botránnyal érintett Pannónia Nyomda Kft.-ben. A céget a momentumos politikus édesapja, Cseh Tibor alapította, és ő volt az első hivatalos tulajdonos is.
 • Ha alaposabban utánanézünk Cseh Katalin édesapja egyéb céges érdekeltségeinek, azt is látjuk, hogy a magát az átláthatóság és tisztesség élharcosának beállítani szándékozó politikus és családja céges működése a mintapéldája az adóelkerülő üzletelésnek.
 • Cseh Tibor és üzlettársai több cégben halmoztak fel akár 100 millió forint feletti adótartozást, majd ezután – javarészt felszámolással – bedöntötték a vállalkozásokat.
 • Hogy még szebb legyen az összkép, volt arcuk az egyik projekt pályázati elbírálásához még azt a marketingszöveget is bedobniuk, hogy a technológia „a 2024-es magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat”.

Forrás: Facebook/Cseh Katalin

De az élet nem állt meg, a fegyelem sem állt teljesen helyre: a cégadatbázis tanúsága szerint tavaly szeptemberben és idén februárban újabb NAV-végrehajtások indultak a mostanra országos hírű Pannónia Nyomda ellen. 

A Pannónia Nyomda két legfrissebb NAV-végrahajtási ügye
A Pannónia Nyomda két legfrissebb NAV-végrahajtási ügye

Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a Momentum Mozgalomnál feltárt szabálytalanságokkal:

VÁLTSATOK KÖNYVELŐT, ÉS NE SAJNÁLJÁTOK A PÉNZT EGY JÓ ADÓTANÁCSADÓRA!

kapcsolódó

 • Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

  Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

  Néhány napja megtudtuk, hogy Cseh Katka családja nem vetette meg a jobboldal pénzét sem, de talán ennél is érdekesebb az a külföldi befolyás, ami a Momentum pártalapítványa körül rajzolódik ki. Holland és német liberális pénzekkel tömték ki a legújabb üdvöskéket.

Szintén 2021-ben – még év elején – az is kiderült továbbá, hogy a Pannónia Nyomda szerencsecsillaga továbbra sem áldozott le: nyílt eljárás keretében 58 millió forintot nyertek közbeszerzésen. 

A Pannónia Nyomda legfrissebb elnyert közbeszerzése
A Pannónia Nyomda legfrissebb elnyert közbeszerzése

Az ajánlatkérő a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont volt, akiktől egyszer már 2018-ban is elnyertek egy 27 millió forintnyi projektet – mindkét alkalommal a Magyarország Nemzeti Atlaszának nyomdai kivitelezésére kaptak felkérést.

Forrás: MTA CSFK
Forrás: MTA CSFK

Elnézve a Nemzeti Atlasz tartalmát, mindenképpen dicséretes, hogy gyakran az egész Kárpát-medencét vizsgálják a köteten belül megjelenő térképeken, legyen szó akár népsűrűségről vagy a Kárpát-Pannon térség talajtípusairól. Bizony, a nemzet és a határok nem esnek egybe...

Forrás: MTA CSFK
Forrás: MTA CSFK

Erről jut eszünkbe, hogy 2015-ben a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumtól is nyertek már kisebb, 4 millió forintos közbeszerzést – tehát régóta megvan a nemzeti elköteleződésű kulturális kapocs is, vagy talán csak a sors alakította így.

És még koránt sincs vége a minimum kérdőjeles, de inkább pofátlan húzások feltárásának:

 • Időközben a Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított Cseh Katalinék ellen: a gyanú szerint a bűnszervezetet alkotó cégek a közbeszerzési eljárások során is úgy indultak, hogy az ajánlatkérők és az ajánlattevők egy és ugyanazon céghálóba tartoztak, és tevékenységüket összehangolva vettek részt a közbeszerzéseken – számolt be a Magyar Nemzet. Magyarul felmerült a kartellezés gyanúja. A témában a Gazdasági Versenyhivatal tett feljelentést a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál költségvetési csalás gyanúja miatt, és az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) is tájékoztatta.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

 • A NAV-nyomozás szerint egy cseh vállalkozás közbeiktatásával körbeszámlázás történhetett Cseh Katalinék céghálója körül, ráadásul a Mediaworks értesülései szerint a cseh (de tényleg cseh!) cég által kiállított ugyanazon sorszámú számlákat a Pannónia Nyomda és a Holotech Kft. több uniós pályázathoz is felhasználta, sőt: ugyanahhoz a fejlesztéshez nyerhettek el többször is támogatást is az Uniótól. Az igazi reciklálás!
 • De ahogy Bécsben lehet kávézód, ugyanúgy lehet Nógrádban akárhol fiókteleped: a szintén a cégcsoporthoz köthető Mondat kft.-nek így lett a Vanyarcon és Szécsényben is fióktelepe. Hogy miért? Ez is hátrányos helyzetű térség, ahol magasabb intenzitású támogatás nyerhető el. A poén azonban talán nem is ez, hanem az, hogy a telepet bérlő cég még a kulcsot se kérte el a címhez, Szécsényben pedig pedig hiába gyűjtötték be a másfél milliárdnyi támogatást, a működésüknek szemmel látható nyoma nincs.

És ez csak az eddig eltelt kevesebb mint egy év termése... mi jöhet még?

Nos, ha jó könyvelőt és adótanácsadót talán még nem is – furfangos, dörzsölt pályázatírót egészen biztosan sikerült találniuk Csehéknek!