Botrány Párizsban, félbeszakadt a Paris Saint Germain és a Basaksehir meccse

Mint ismeretes, kedd este félbeszakadt a PSG - Basaksehir Bajnokok Ligája mérkőzés a negyedik játékvezető rasszistának bélyegzett megjegyzése miatt.

Mint ismeretes, kedd este félbeszakadt a PSG – Basaksehir Bajnokok Ligája mérkőzés a negyedik játékvezető rasszistának bélyegzett megjegyzése miatt.

Történt ugyanis, hogy egy mezőnybeli szabálytalanság után a török stáb egyik tagja inzultálta a negyedik játékvezetőt. Ez természetesen azonnali piros lapot ért volna. Csakhogy, mivel a meccs bírája nem látta pontosan az inzultust, ezért megkérdezte honfitársától, a szintén román Sebastian Coltescutól, hogy kit állítson ki a történtek után. Mire ő így válaszolt: „ala negru” vagyis a „feketét”.

Forrás: AFP

A „fekete” illető a Franciaországban született korábbi kameruni válogatott, Pierre Webo volt, aki jelenleg a Basaksehir pályaedzője. A „negru” szó hallatán óriási perpatvar kerekedett az oldalvonal mentén és mindkét csapat jelezte, hogy amíg a „rasszista” negyedik játékvezető a pályán van, addig nem hajlandók tovább játszani. Az UEFA jelenlevő illetékese pedig ezután úgy határozott, hogy Coltescut a VAR-szobába száműzi, és az egyik videóbírót küldi a pályára helyette. A két csapat viszont divatos szóval élve vétózott, nem voltak hajlandók addig a pályára lépni, amíg a román játékvezető a stadionban tartózkodik.

A mérkőzést szerdára halasztották. Előtte a játékosok közösen a kezdőkörben féltérdre ereszkedve, az öklüket a magasba emelve tiltakoztak a rasszizmus ellen. Többen a mezük fölé egy "No to Racism" pólót húztak, a stadion reklámfelületein is ugyanilyen hirdetések futottak. A meccset végül a párizsiak nyerték 5-1-re, de már egy teljesen kicserélődött bírói csapat előtt. Webo-t, aki korábban  az eredeti balhét kiváltó szóváltásban a negyedik játékvezetőt szidalmazta, rehabilitálták, és amellett, hogy a büntetését törölték, leülhetett a kispadra.

És hogy mi ebből a tanulság? Megkérdezhetnénk a nem is olyan rég hazánkban járt 50cent amerikai rapmogult, aki a Negro cukorka csomagolásán vélt felfedezni egy akasztott rabszolgát a stilizált kéményseprő helyett és titulálta rasszistának a nagy hagyományokkal rendelkező Negro márkanevet.

Forrás: Instagram/50 Cent

Lapunk legyen az utolsó ezen a „bolygón”, amely kiállna egy román mellett, de legjobb tudomásunk szerint a negru nem négert, hanem feketét jelent románul. Már amennyiben beszélhetünk román nyelvről. Coltescunak mégis milyen jelzőt kellett volna használnia? „Afro-afrikait”, vagy a „kopaszt”? Kezd a képmutatás olyan tragikomikus szinteket ölteni, hogy az embernek már sem sírni, sem nevetni nem marad kedve.