Bolhacirkusz-matiné: ezek a legszórakoztatóbb mikropártok, amelyek rajtvonalhoz állnának áprilisban

Válogatás a legidétlenebb politikai formációkból, avagy kis körkép a 2022-es törpepártokról. (A Párbeszéd már nem is fért fel a listára!)

A 2022-es parlamenti választásról sokaknak jutnak eszébe az alábbi fogalmak: kutyakomédia, bohózat, bolhacirkusz.

Az ellenzéki kínálatot elnézve ez nem is meglepő. Török Gábor, a kormánnyal szembeni elfogultsággal egyáltalán nem vádolható elemző-celeb egyenesen odáig ment, hogy szerinte a Fideszt csak a Fidesz tudja legyőzni.

Mindezt annak ellenére mondja egyre több laikus és szakember is, hogy a baloldal minden korábbinál szélesebb körű összefogása, az előválasztással mint beígért csodafegyverrel kiegészítve elvileg garantálta volna nemcsak a kormányváltást, de rögtön rendszer- és korszakváltást is.

Márki-Zay Péter és gazdája, Gyurcsány gondosan ügyel rá, hogy a demokrácia elárulóiként, a Fidesz szekértolóiként tüntessen fel minden olyan politikai szereplőt, aki nem volt hajlandó feltétel nélküli fegyverletételre és csatlakozásra szentségtelen és elvtelen szövetségesükhöz.

Gattyán György milliárdos nemrég felébredő politikai ambíciója, a Megoldás Mozgalom és az egyetlen, öndefiníció szerint is viccpártként működő Kétfarkú Kutya párt is kapott hideget-meleget. De a Fidesz és a moslékkoalíció mellett nemcsak ők versengenek a választók kegyeiért, hanem más pártok is kérvényezték az Országos Választási Bizottságtól, hogy vegyék őket nyilvántartásba.

Bár bátran állíthatjuk, hogy többségük semmivel sem komolytalanabb, mint Feriék szivárványszínű szövetsége (ahol Márki-Zay szerint fasiszták és kommunisták egyaránt otthonra találnak),

végignézve a kínálatot igencsak jókat nevettünk. Így készítettünk egy rövid válogatást a legjobb mikropártokból, akikhez képest még Karácsony Gergely Párbeszédje is néppártnak tűnhet.

  • 1. ISZOMM – Szanyi Tibor pártja

Bár a közéletben nem teljesen ismeretlen, mégis figyelmébe ajánljuk Olvasónknak Szanyi kapitány, az egykori MSZP-s fenegyerek statisztikai hibahatár közelében sem mérhető formációját. A nemrég Thürmer Gyuláékkal összebútorozott, önmagát markáns baloldaliként definiáló tömörülésnek már a neve is vicces: Tibor úrról hőskorából lehetett olyanokat hallani, hogy a Parlamenten belül és kívül is elkötelezett híve a hidratálásnak, legalább annyira, mint Feri.

Facebook
Hogy ezt nem tagadja, sőt, gerillamarketing-eszköznek használja, azt mutatja: a 10.000 követőt számláló Facebook-oldallal büszkélkedő párt elnökének van ám vér a pucájában. Az igazi baloldaliak bátran szavazzanak hát a nyíltan kádárista, a Munkáspárttal induló, örökifjú Kapitányra! Nem bánják meg!

  • 2. Egészséges Magyarországért Választási Párt

A Facebookon mindössze 68 követővel rendelkező formáció meglehetősen terjengősen fejti ki minimálstílusú weboldalán a programját. A Torgyán-zöld színű honlapon megfogalmazott krédó alapján az Egészségesek simán felférnének Don Fransisco listájára: Magyarországon szar minden, ezért persze Orbán a hibás, a politikusok gazemberek, és harmadik útra van szükség. Ez lenne a Harmadik Halmaz, amelyet a szebb napokat is látott Független Kisgazdapárt és az EMVP szövetsége jelenti. Ők egyenrangú, potenciális partnernek tekintik az Összefogást (mindenki ott lépjen vissza a másik javára, ahol kevésbé esélyes, a lényeg, a nemesebb cél, hogy bukjon a kormány). Események, hírek és online követők híján azt kell feltételeznünk, hogy ez a harmadik út bizony csak a szervezők fejében létezik, ennek ellenére az OVB nyilvántartásba vette őket.

EMVP.hu
A miniszterelnök helyében most rettegnénk!

A koronavírus-járvány egyik sajátos, de nem meglepő mellékhatása, hogy az emberi paranoia és hülyeség hátán felkapaszkodó, opportunista szerencselovagok a békés időszaknál könnyebben és gyorsabban tudnak nagyobb figyelmet kapni. Az egyik ilyen celeb-sarlatán a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt gyógyszerész, aki a járvány elleni védekezéssel szembeni bizalmat tudományosság látszatába csomagolva ássa alá módszeresen. A sumér papi arcszőrzetéről és testépítő szenvedélyéről is ismert közszereplőnek igen jelenetős méretű rajongótábora van, csak a Facebookon 170 ezer ember követi megszólalásait (összehasonlításképpen: Márki-Zay Péternek 154 ezer követője van). Előszeretettel játssza a rendszer és a háttérhatalom által meghurcolt mártír szerepét, és úgy tűnik a dicsőség a fejébe szállt. A futóbolondok által előszeretettel követelt normalitás fogalmát használva megalapította pártját, elsősorban az oltásellenes hisztériát használva fel arra, hogy zavaros és átgondolatlan lózungjait – esetleg némi állami támogatás megszerzésének érdekében – új felületen közvetíthesse: a Parlamentben.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Noha ez valószínűleg nem történhet meg, távolról sem tekinthető veszélytelen bolondnak. A Választási Bizottság mindenesetre nem zavartatta magát attól, hogy a párt első embere egy elítélt bűnöző, és simán nyilvántartásba vette a szervezetet.

A fentieken kívül is érdekes a kínálat: van még nekünk Platón Pártunk (őket azért nem vették fel a listára), Valódi Demokrata Párt (melyik a nem valódi?), a libertariánus lázálmokkal operáló LE AZ ADÓK 75%-ÁVAL PÁRT és a ZÖLDEK, A NORMÁLIS EMBEREK PÁRTJA.

Kérdés persze, ezek közül kik akarnak és tudnak ténylegesen listát állítani?

A többit meg majd a választók bölcsessége eldönti.