Bokros Lajos megszólalt, és rendesen megtolta a Fidesz kampányát

Komoly kérdéseket vet fel, hogy ki és miért engedte megszólalni a kiöregedett CEU-oktatót. A rezsicsökkentést és a tizenharmadik havi nyugdíjat támadni ugyanis olyan mértékű politikai öngyilkosság, amelyet még Gyurcsány Ferenc is messziről elkerül. Bokros mégis meglépte.

Nincs már egy hét sem a választásokig. Mivel a választói memória rövid távon működik igazán jól (mi más oka lehetne annak, hogy Gyurcsány pártja ma a legerősebb baloldali erő...?), így az utolsó napokon sok múlik, ilyenkor láthatunk még meglepő fordulatokat. A közélet egyik része rettegve, másik része reménykedve várja, hogy az ellenzék ledobja az atombombát (Megadja és Ambrózy kartársak Varga Judit videóját várják egyre türelmetlenebbül...). Úgy tűnik azonban, hogy a tömegpusztító fegyver a saját térfélen landol. 

Ennek a bombának neve is van: Bokros „Csomagmester” Lajos, az MSZP-kormányok leghírhedtebb megszorító csomagjának felelőse, melyet a róla szóló Wikipédia-oldal szemérmesen így tálal: 

"A róla elnevezett Bokros-csomag a rendszerváltozás óta a legnagyobb méretű gazdasági kiigazítás volt Magyarországon."

A baloldali megszorítás arkangyala szinte minden volt már, ami a kormánypárti szavazót ingerült voksolási kedvre ösztökélheti. Az IMF egyik felső vezetőjeként dolgozott pénzügyminiszterségét követően, majd a Soros-egyetemen tanított, és töltött be igazgatói tisztséget. Legnagyobb természetességgel fordított köpönyeget, és az MDF színeiben évekig volt EP-képviselő, majd az egykori jobboldali párt színeiben köztársasági elnöknek is jelöltette magát.

Végül létrehozott egy Modern Magyarországért Mozgalom nevű viccpártot, amely egyébként 2018-ban aktívan támogatta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi kampányát is. Továbbá elindult a budapesti főpolgármesteri székért, amit végül többek között azért sem sikerült elnyernie, mert még az ellenzéki oldal is jelentős része is magára hagyta.

 

Bokros Lajos közéleti jelenségként a kellemetlenül kártékony emlékek mellett leginkább önmaga karikatúrájaként értelmezhető, aki egyre ritkábban érez ugyan késztetést arra, hogy megszólaljon, olyankor általában mégis mindenki rá figyel. Mint ahogy az állatkertben is érdeklődve nézzük, amikor a páviánok egymást dobálják sz*rral.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva a Népszava hasznosnak találta előrángatni politikai hibernációjából a vén szélkakast, aki nostradamusi hangulatú interjút adott az MSZP lassan, de biztosan haldokoló pártlapjának.

Álljon hát itt okulásul Bokros néhány fontos állítása:

  • A családok és vállalkozások százezereit a tönkremeneteltől megkímélő hitelmoratórium fölösleges és káros volt, főleg a szegény bankoknak,
  • amúgy is tökmindegy, kiknek a kezében van a bankrendszer,
  • a 13. havi nyugdíj értelmetlen és felesleges, a nyugdíjasok ne kapjanak többet, mint amennyi nekik amúgy jár, mert a Szent Közgazdaságtan ezt írja elő,
  • amúgy meg a Fidesz-kormány tette még sebezhetőbbé a nyugdíjrendszert,
  • a világszerte tapasztalható infláció kicsit azért a magyar kormány elhibázott gazdaságpolitikájának a következménye is,
  • nincs független jegybank, az MNB azt teszi, amire Orbán utasítja,
  • az euró bevezetésének elmaradása közgazdasági bűn, aminek eredménye többek között az infláció. Hiszen ahol euró van, ott nincs infláció,
  • a családok védelmét célzó hatósági árak és főleg a rezsicsökkentés hírhedt propagandaeszközök, amelyek szintén károsak (nyilván a multikra). A rezsicsökkentés egyenesen a legkárosabb intézkedések közé tartozik, ezt a választások után a kormány is be fogja látni,
  • a soha el nem üldözött CEU Bécsben is épp olyan jól érzi magát, mint az azóta is vígan üzemelő Nádor utcai épületben,
  • ezekhez a fantasztikus elképzelésekhez még nem érkezett felkérés az ellenzék részéről, de Bokros akármikor örömmel csatasorba áll, ha Márki-Zay vagy Gyurcsány hívja.

Forrás: Facebook

A beszélgetést akár tekinthetnénk mértékadó szakértői elemzés karikatúrájának is, ha nem sejtenénk, hogy Bokros minden mondatát komolyan gondolja, és nem zavartatja magát sem a politikai realitások, sem a tények miatt. Az újságíró pedig előzékenyen asszisztál is ehhez a bohókás előadáshoz.

Az egykori CSOMAGolástechnikai szakember láthatóan közel hetven évesen sem képes elfogadni, hogy a közgazdasági tankönyvek hasábjain kívül előfordulnak olyan szempontok is, amelyek bizony (szintén) mérvadóak. Szerencsére jó ideje semmi hatása nincs az események alakulására.

Forrás: Facebook

Kérdéseket vet fel azonban, hogy ki és miért engedte megszólalni a kiöregedett Soros-egyetemi oktatót.

A rezsicsökkentést és a tizenharmadik havi nyugdíjat támadni ugyanis olyan mértékű politikai öngyilkosság, amelyet még Gyurcsány Ferenc is messziről elkerül.

Nehéz lesz a baloldalon hátralévő pár napban kellő távolságot tartani Bokrostól, mert egy hét alatt a választó biztosan nem felejt semmit.