Biden már végképp elvesztette a fonalat - látszólag régóta azt sem tudja, merre van arccal előre

Joe Biden veterán politikus. Politikai pályafutása kezdete óta látja el a szilveszteri éves vicces összefoglalókat humoros nyilatkozataival. Mókás mondatait fiatal kora óta idézik a médiumok, és kapatos baráti társaságok egyaránt.

Sajnos, azonban kora előrehaladtával immáron nem a rossz helyen, rosszkor elejtett, esetenként rasszista elszólásai vagy a mondat közepén egy másik gondolatba kezdő monológjai miatt, hanem sokkal inkább egyre nyilvánvalóbbá váló demenciája miatt kerül be a hírekbe.

A betegség mindig szomorú, de a világ könnyebben szokna hozzá ehhez az állapothoz, ha egy jelentéktelen, valódi hatalmat nélkülöző kis regionális értelemben vett politikusról lenne szó, és nem mondjuk az Amerikai Egyesült Államok regnáló elnökéről, korábban pedig két cikluson át Barack Obama alelnökéről.

Sajátos viselkedésének kezdete nagyjából az Obama-adminisztrációhoz való csatlakozása idejére datálható, hiszen akkor kezdtek elszaporodni a furcsa szituációk, mint amikor például Obamát az első olyan „mainstream” fekete férfinak titulálta, aki szépen beszél, okos, tiszta és még jól is néz ki.

A 2020-as elnökválasztási kampány kezdetekor pedig megjelentek azok a hangok, amik indulását csupán színjátéknak nevezték, lévén hogy indulása csak Kamala Harris alelnök későbbi előrelépését ágyazza meg.

Biden, a beiktatása óta eltelt több, mint fél évben folyamatosan bizonyítja a korábbi kétkedők elméletét, egyszerűen képtelen úgy megjelenni a médiában, hogy ne esne ki a szerepéből, annak ellenére sem, hogy látszólag többnyire előre megírt szövegeket mond fel.

A legutóbbi, legkínosabb eset a napokban ezt csak megerősítette. A CNN-en ugyanis annyira belegabalyodott egy ártatlan gondolatmenetbe, hogy joggal gondolhatnánk, hogy egyáltalán azt sem tudja már, hogy hol van. Egy ártatlan kérdésre adott válasza a COVID19 oltással kezdődik, majd ufóhívő gyermekekkel végződik, mindez egy és ugyanazon mondatban.

Renoméja már annyira megkopott, hogy amikor egy héttel korábban, az amerikai futball liga aktuális győztesét, a Tampa Bay Buccaneers-t látta vendégül a Fehér Házban, a csapat legendás irányítója és csapatkapitánya, Tom Brady egy rossz ízű viccet is képes volt elsütni az elmeállapotával kapcsolatban. ű

És bár ártatlan tréfának tűnhetett az NFL-klasszis fricskája, nagyon is plasztikusan ábrázolja Biden egészségi állapotát. Ugyan ki mert volna korábban egy amerikai elnöknek így beszólni?

Felkészül: Kamala Harris