Biden alatt mégis kell a fegyveres testület

Mi nem azt mondtuk, hogy defund the police, illetve nem úgy gondoltuk!

Defund the police, azaz vonjuk el a rendőrség forrásait!

Hallhattuk egész nyáron a felháborodott amerikai tüntetőktől George Floyd, büntetett előéletű fekete férfi sajnálatos halála után. A rendőri intézkedést és az esetleges szándékosságot nem is kommentálnánk most, a történetet mindenki, minden irányból fáradtra elemezte.

Most, hogy Joe Biden örömkönnyek között, igazi, nagybetűs EMBERI Férfiként ünnepélyesen átvette a hatalmat, beszélgessünk kicsit a körülményekről is!

Persze mindenképpen dicséretre méltó ennek a meghatódó államférfinak a mostanában annyira erényként, szinte kötelességként emlegetett vulnerabilityje (sebezhetőség), hogy el is gondolkodunk, mennyire szebb lett volna, ha Hitler és Sztálin is inkább sírva egymás nyakába borulnak 1939-ben, ezt hallva egészen biztosan Churchill is vöröslő szemekkel könnyezett volna egy sort. Viccet félretéve, ezt az elérzékenyülős trükköt a Nemzet Színésze, Gyurcsány Ferenc már rég eljátszotta a 2000-es években - talán működött is.

  • Ha a világot mégiscsak az idős, fehér férfiak irányítják, legalább legyenek érzékeny, idős, fehér férfiak!

Na de ugorjunk vissza 2020 vad nyarára.

Sokak szerint a rendfenntartásra költött pénzt részben másra kellene költeni. A Black Lives Matter mozgalom egyik alapítója, Alicia Garza például arról beszélt, szerintük az üzenet források átcsoportosítását jelenti:

azt, hogy a rendőrségnek juttatott pénzt más célokra, például lakhatásra, munkahelyteremtésre, egészségügyre, oktatásra kellene fordítani. 

Lakhatás, munkahelyek, oktatás, egészségügy - mennyire szép gondolatok is ezek. És még nem is csengenek idegenül a magyar füleknek, ugye?

Több amerikai város amúgy meg is lépte ezt - mármint a forrásmegvonást: Los Angeles, Philadelphia, Baltimore, Minneapolis - csak hogy párat említsünk. Hiszen sikeres volt korábban is az emberkísérlet - pl. 2014-ben a New York-i rendőrség tiltakozásképpen kevesebbet dolgozott, és mégse növekedett meg a bűnözés (ennek azért még utánanézünk)!

A statisztikákat meg nemes célokat (legyenek inkább szociális munkások meg mentorok, talán csak kutyapszichológust nem javasoltak) pedig szolgalelkűen szállította az anarchista sajtó hónapokon keresztül, nem idézem.

Aztán eljött a Nagy Nap!

2021. január 6 - a Capitolium ostroma: ez volt a casus belli.

kapcsolódó

Itt hirtelen mégis kellettek a rendőrök - akik közül az egyik, Brian Sicknick később bele is halt az ütközetben szerzett sérülésébe: poroltóval ütötték fejbe. Kellett a Nemzeti Gárda, akiket korábban valamiért mégse vetett be senki - pedig talán szükség is lett volna rájuk.

És jött Biden beiktatása január 20-án: itt már jogossá vált az elővigyázatosság és az erődemonstráció.

  • 25 ezer nemzeti gárdista, akiket az FBI egyesével átvilágított (Vajon hogy teszik ezt, és mit keresnek? Trump-szavazatot?) - ez a szokásos létszám háromszorosa volt.
  • Rendőrök (Akkor mégis kellenek? Ezek már a jó rendőrök?)
  • A tömeg teljes kizárása,
  • Kordonok,
  • Washington lezárása,
  • AirBnB-foglalások törlése, turisták kizárása,
  • Repülőjáratok törlése,
  • Elnöki páncélautó.

Szóval az a helyzet, hogy tényleg nem akartunk fegyveres erőket, az összes puskát legszívesebben begyűjtenénk (és magunkat védetnénk vele), abba virágot tűznénk, de amíg Donald Trump és szelleme kísért az országban, addig muszájak vagyunk...

De az új elnök mindenkit megnyugtatott, hogy ez lesz az a nap, amikor az amerikai demokrácia végre felállhat a padlóról.

Most már nincs mitől félni, újra jó kezekben van Amerika!