Beszélgetés a néppel: Jakab az összefogás aktivistájának tartott lakásfórumot

Bemutatjuk a hölgyet, aki márciusban még a baloldal jelöltjének kampányolt, augusztusban pedig már a nép egyszerű asszonyaként hallgatta a volt pártelnököt.

Eddig csak utcafórumoztam, vártam, hogy jöjjenek az emberek. Most abba teszek időt, hogy nem azt várom, hogy az emberek jöjjenek hozzám, hanem én megyek el hozzájuk 

így határozta meg Jakab Péter a napokban a Telexnek, hogy mik a tervei a jövőre nézve, illetve mit kell érteni „lakásfórum” alatt.

A Jobbikból kiszorult, A Nép Pártján elnevezéssel új mozgalmat alapító politikus nyilatkozatából az tűnik ki, hogy újszerű akciója során ismeretlen, az ország különböző pontjain élő emberek problémáiról tájékozódna.

Az egykori pártvezér éppen ezért turbósebességre kapcsolt, legalábbis a közösségi oldalán közzétett képek tanúsága szerint mindenképpen: az elmúlt hetekben többek között ellátogatott Nagykőrösre, Sarkadra, és a Hajdúságba is. Utóbbi eseménynél egyenesen azt a szlogent használta Facebookján, hogy #jakabházhozmegy.

A sarkadi látogatáshoz pedig a következőket írta:

„Hívtatok, jöttem. Lakásfórum Sarkadon. Köszönöm a meghívást.”

A poszthoz mellékelt képen öten egy szűkös konyhában Sió gyümölcslevekkel és egy kis rágcsálnivalóval teli asztal körül elmélyülten figyelik Jakabot. A hallgatóság soraiban feltűnik egy extravagáns nő, aki felnyírt, szőkített hajával és a bal karját beterítő tetoválásával soknak szembeötlő lehetett.

Az ismeretlen hölgy nem először bukkant fel a politikus környezetében, ugyanis a Nép Pártján zászlóbontásán is megjelent. Ez egyébként onnan derült ki, hogy a volt pártelnök megosztott róla egy közeli képet, amint napszemüvegben aláír új mozgalmának.

Nagyon úgy tűnik, hogy a hölgy nemcsak a nép, hanem Jakab pártján is áll.

Amikor Volner János egyik tavalyi posztjában előválasztási kudarcával és politikai térvesztésével fricskázta pártfogoltját, akkor vérebként kelt a védelmére. De már három évvel ezelőtt is odavolt a politikusért: egy szívecskével konstatálta, amikor bejelentette, hogy „Dunaújvárosban is összefogtak azok, akik le akarják váltani a Fideszt”.

Már így is kifejezetten érdekes a történet, úgy meg pláne, hogy nemcsak a közösségi térben, hanem terepen is kifejezetten aktívnak bizonyul. Kevéssel a parlamenti választás előtt Jakab Péter a gyulai választókörzetbe, Sarkadra látogatott, ahol az összefogás helyi jelöltjét, Leel-Őssy Gábor kampányát segítette. A DK-s politikus által közreadott felvételen jól látszik,

az utcafórumon megjelent a Jakab-fanatikus nő is – az összefogás kampánydzsekijében.

Ebből pedig erősen az következik, hogy politikai szerepet vállalva aktivistaként segítette a baloldalt a választási küzdelemben.

A fentiek ismeretében a sarkadi lakossági fórum sokkal inkább tűnik egy előre megrendezett belső körös politikai eseménynek, mintsem spontán beszélgetésnek.  

Hasonló trükkök egyébként előfordulnak a hazai politikában. Az Origo írta meg annak idején, hogy Ander Balázs jobbikos politikus aktivistákat utaztatott annak érdekében, hogy legyen vendég az általa tartott lakossági fórumon. „A párt helyi pártemberei délelőtt még kaposváriként gyűjtöttek aláírásokat, délutánra már kercseligetiként figyeltek a lakossági fórumon” – fogalmazott a portál.