Baranyi 'BLM' Krisztina a The Guardian-ben hazudozik

Azt írja a The Guardian, hogy a IX. kerületben hamarosan kiállításra kerülő Black Lives Matter szobrot óriási felháborodás kíséri a jobboldalon. Bár a kezdeti hírekkel ellentétben, az egyméteres, 3d-s nyomtatóval nyomtatott szivárványszín térdeplő szabadságszobor (!) mindössze 2 hétig lesz kiállítva, már most a jobbos dühkitörések központjában áll. Érdekes. Mi, itt Magyarországon eddig úgy tudtuk, hogy senki még csak le se szarja ezt a hülyeséget.

Forrás: Szalay Péter installáció

Én se tennék máshogy, csakhogy a The Guardian-cikk elképesztő hazugságokat és blődségeket közöl, amik nem maradhatnak szó nélkül.

Azzal kezdik, hogy a Ferencváros építészete nem más, mint századfordulós épületek és az egykori komcsi lakótelepek kombinációja. Nem is tévedhetnének ennél nagyobbat. 2010-re ugyanis az akkor hírhedten koszos és lerobbant nyócker színvonalára sikerült lesüllyesztenie a korábbi SZDSZ-MSZP városvezetésnek, és innen sikerült visszahoznia a Fidesznek egy élhető, fejlődő és igencsak biztonságos színvonalra Bácskai János polgármestersége alatt. A jobbos vezetés nagymértékben rehabilitálta az omladozó épületeket és teljesen új infrastruktúrát kapott a kerület. Na, ide ülhetett bele most Baranyi Krisztina (akinek nem mellékesen az a Gegesy Ferenc az egyik fő tanácsadója szinte alpolgármesteri fizetésért, aki 20 évig SZDSZ-es polgármesterként felelt a kerület hanyatlásáért). Azt is érdemes megjegyezni, hogy a VIII.kerületet is sikerült időközben gatyába ráznia a fideszes vezetésnek és a "nyóckerből" VIII. kerületet varázsoltak, de éppúgy balos vezetést kapott a legutóbbi választások alkalmával.

Bácskai János sajtótájékoztatót tart a köznyelvben Dzsumbujnak nevezett épületegyüttes utolsó ikerépületének bontásáról
Bácskai János sajtótájékoztatót tart a köznyelvben Dzsumbujnak nevezett épületegyüttes utolsó ikerépületének bontásáról Forrás: MTI/Beliczay László

A cikk ennél a résznél viszont belecsap egyenesen a lecsóba: Baranyi Krisztina jelenleg regnáló ferencvárosi polgármester asszony azzal kezdi a becsillogást, hogy szerinte a Black Lives Matter célja a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni küzdelem, amely Magyarországon is épp úgy releváns, mint bárhol máshol, hiszen az Orbán-kormány könyörtelen migránsellenes politikát folytat amellett, hogy rendszerszintű a roma kisebbség kirekesztése. Mondja ezt a nem is olyan rég ocsmány antiszemita botrányba keveredett Baranyi. Ráadásul a magyar jogszabályok üldözik és szankcionálják a kirekesztés minden formáját. Eleve, a Gyurcsány-kormány óta semmilyen rendőri túlkapásról nem hallani, az Orbán-kormány pedig a sokszor agresszív, rendőröket provokáló és fizikailag inzultáló tüntetőkkel szemben sem hagyta a fizikai fellépést. Nálunk a rendőri agresszió a nyugati országokhoz képest egyáltalán nem is létezik. Mégis mi a fenéről beszélünk? Úgy látszik, ha itthon unják a hazugságot, külföldre kell menni.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az agymenés azzal a képtelen állítással folytatódik, hogy a magyar jobbos médiában több szereplő is a szobor ledöntésével foglalkozott, valamint rasszistának bélyegezték meg az egész BLM mozgalmat. A szobor állítását pedig ahhoz hasonlították, mintha egyenesen Adolf Hitlernek állítanának szobrot. Ugyanmár… Még csak egy árva kis botrány se kerekedett belőle, ugyanis mindenki, beleértve a koalíciós partnereit is, rajta röhögnek azóta is.

A cikk ezen a ponton vált át durva libsi propagandába, hiszen az Alaptörvény legújabb módosításairól kezdenek hazudozni. Azt írják, hogy nem csak az került bele, hogy „Az anya nő, az apa férfi”, de még azt is megtiltják, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadhassanak örökbe. Egyébként nem hogy az Alaptörvény nem említi, de semmilyen más jogszabály sem foglalkozik a homoszexuálisok gyermekvállalásával. Azon már szinte meg se botlik a szemünk, hogy Novák Katalin családminiszter is kap egy-két fricskát. Csak a szokásos szemtelenkedés. A cikk azt is megemlíti, hogy a Magyar Kormány törvényileg sem legitimálja a nemváltást. Természetesen ez is durva hazugság. Hiszen az lett törvénybe iktatva, hogy utólag senki sem változtathatja meg a születési nemét.

Baranyi és a skribblerek ezek után pedig azon lamentálnak, hogy a Kormány legújabb kampányszlogenje a „Minden élet számít”. Szerintük, bár az egész hiába a Covid-19 elleni fellépéshez köthető elsősorban (és nyilvánvalóan -a szerk.), itt inkább kulturális vonatkozásai vannak a mottónak: ez szerintük ugyanis egy elképesztő logikai csavarral a Black Lives Matter mozgalomra való utalás.

A „szobor” készítőjét, Szalay Pétert is megszólaltatják az ügyben, aki elmeséli, hogy egy nagyon ismert szélsőjobboldali közszereplő még jól meg is fenyegette, ha az installációt valóban kiállítják.

Ne menjünk el amellett sem, hogy Baranyi Krisztina alpolgármestere kétfarkú kutyapárti. Ha a kedves olvasó kinevette magát, folytassuk is azzal, hogy Dada Suzi írta ki a pályázatot abból az indíttatásból, hogy felelevenítsék a köztéri művészetek hagyományát, hiszen a Fidesz kultúrpolitikája nem áll másból, mint a hagyománytisztelet és az emlékezetpolitika, valamint Magyarország második világháborús múltjának elbagatellizálása. Elképesztő ostobaságok.

Dada Suzi
Dada Suzi Forrás: MTI/Mónus Márton

Baranyi ezután az önkormányzatok büdzséjének megnyirbálásáról picsog egy ízeset, majd az antiszemita botrányát próbálja kimagyarázni, hogy a propagandasajtó természetesen kiragadta szavait a kontextusból, ezért azt tervezi, hogy feljelenti a Köztévét. Kérdés, ha már itt tartunk: miért a Köztévét? A TV2 hozta le a hangfelvételt először.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kedvenc részem pedig csak ezután jön. Baranyi felidéz egy dehogyis kitalált történetet arról, hogy amikor legutóbb taxiba szállt, akkor tudatosult benne igazán a Kormány agymosó kampányának sikere, hiszen a sofőrje (nem tudván, ki is ül a hátsó ülésen) hosszú és sértő kirohanást intézett neki magáról, egyenesen Baranyiról és arról, hogy tudomása szerint homokos feketéknek akar szobrot állítani, mert ezt olvasta az újságban. Kolosszális történet, tutira 100%, hogy megtörtént.

De kedves Polgármester asszony, hadd kérdezzünk akkor öntől valamit. Ha a Kormány miatt immáron rendszerszintű a romák felé irányuló rasszizmus, akkor az ön stábjában, közvetlen közelében hány roma munkatárs van? Közülük hányan vannak vezetői státuszban? Ugye, hogy egyetlen név sem jut eszébe hirtelen? Így önnek semmilyen erkölcsi alapja sincs az államon számon kérni a rendszerszintű rasszizmust sem a Kormányon, sem a magyar embereken, főleg a nemrég nyilvánosságra került antiszemita megnyilvánulásaival a háta mögött!

(Disclaimer: a cikket Shaun Walker mellett az a Garamvölgyi Flóra jegyzi, aki a Népszava munkatársaként is írt már a The Guardian-be az országért aggódó cikkeket. Ezeket az írásokat a balos média rendre szépen körbehivatkozza, és eladja úgy, mintha a The Guardian-nek megütné az ingerküszöbét bármi, ami Magyarországon történik. Nincs Soros-terv továbbra sem. -a szerk.)