Balos önfelismerési kvíz

Hazai ellenzékünk összetételének és harci stratégiáinak lenyűgöző változatlanságát látva az egyszerű választó csak kapkodja a fejét. Külön, együtt, aztán se külön, se együtt, röviden valahogy így foglalható össze az eddig követett kudarcos és sehova nem vezető "politikuskodásuk" a kormányzati hatalom megszerzéséért. Sarkcsillagú állandóságot jelentő fundamentumuk egy snájdig belvárosi úri szabó munkáját fennen hirdető, méretre szabott, bár vállban kissé szűk 2/3-os ,,zakó" negyedik szériája és eme felsőjük külső díszzsebébe "makulátlan" ízléssel választott, egyben az ellenzéki védjegyüket is jelentő vörös szegfűsök évtizedes önismétlődése. Bognár Zsolt színművész cikke.

A győztes csapaton ne változtass – vagy csak a szükséges mértékben –szlogenje mellett legalább lehet érvelni. De az ellenzék azon stratégiája, hogy a külföldi vendégjátékosokkal és uniós partjelzőkkel is erősített menetrendszerű fiaskóik ellenére csak azért is, szinte ugyanazzal a vesztes csapattal futnak neki az NB I-nek, az azért komolyan elgondolkodtató.

Fixa ideájuk, hogy arcoskodó Nyúl Bélákként a saját csörgősipkájukat folytonosan a náluk minden tekintetben fajsúlyosabb politikai riválisukra próbálják ráerőltetni úgy, hogy számukra se az nem jó, ha a Fidesz–KDNP-n rajta van az a bizonyos sapka, se az, ha nincs.

Mielőtt elvesznék a hazai balos világmagyarázók magyarázhatatlanságában, ahelyett a derű lélekgyógyító erejében bízva, a tisztelt olvasóra hagynám az alábbi balos önismereti és felismerési kvíz helyes megfejtésének megadását.

A hibátlan megoldást beküldők között Vágó István kvízmester úr karitatív felajánlásaként originál csomagolású ,,Made in China" feliratú hordozható hangerősítőszetteket sorsolunk ki. A 6 + 1 kérdéses kvíz megfejtéséhez annyi a könnyítés, hogy a kitalálandó személyek kizárólag a rendszerváltást követő évtizedek balos ,,állócsillagainak" tablójáról kölcsönzöttek és a balos térfél máig nélkülözhetetlen potentátjai. A kérdések mellett minden esetben szerzői megjegyzést vagy bónuszinformációt is közlünk, a továbbiakban „szm” megjelöléssel.

  • Első kérdés: Ki az az ellenzéki Superman, aki – ha tehetné – pofonokat osztogatna a falusi kocsmákban a neki nem tetsző kormánypárti politikusoknak?

(szm: Előbb kötnék őt a kecskeszakállával a kricsmi falához, mintsem, hogy ütésre emelhetné a szocialisták mindent tagadó szavazásain edződött puha kis kacsóját.)

  • Második kérdés: Ki az, a kádári generáció stafétáját átvevő önkéntes „harangozó”, aki mostanában fehér kempingszékeivel tart fogadóórákat hazánk városainak főterein, hogy megpróbálja megérteni a kormánypárti 2/3-ok örök néplélektanát. A politika színpadán rommá vert alakulatának 2022-től „Esély” névvel szándékozott új esélyt adni, de bánatára társelnöki ambícióit a tagság az esélytelenek nyugalmával elutasította.

(szm: Számára vigaszként szolgáló, havonta gazdagon feltöltött uniós bankkártyáján a Steve Newplace név olvasható.)

  • Harmadik kérdés: Ki az a még újabb generációs hümmögő király, aki napelemes atomerőműveivel nemhogy a földön, de a tejútrendszer összes bolygóján is képes lenne megoldani a kiszámítható áramellátást? Miniszterelnöki vágyaiban a 3%-ig jutott, de ő a teljes társadalmi elutasítottság 100%-os értékére hajt, hogy azt „sikere” zálogaként könyvelhesse el.

(szm: Az olimpiák és a sportok nagy barátja, eltökélt szándéka, hogy olimpiai számmá tegye a zuhanyoztatott elektromos rollerek körversenyét a 2030-as [!!!] nyári játékokon.)

  • Negyedik kérdés: Ki az a hordozható frekvencia generátor, aki parlamentünkben még Dés László szerint is a kulturáltság és a visszafogottság ellenzéki nagyasszonya?

(szm: A hölgy Karácsony „Don Quijote” Gergely elválaszthatatlan harcostársa, vállt vállnak vető női Sancho Panzája.)

  • Ötödik kérdés: Ki az az önerejéből nem kicsit, hanem nagyon is érvényesülő politikai „állócsillag”, aki a XXI. század első évtizedeinek – sőt, ki tudja meddig még – meghatározó derűfakasztója, mellette alternatív Michelin-csillagos szakácsmestere, a fiatalok Converse tornacipős bálványa, valamint a hazai léggitározás úttörője? Az „úttörő” szó nevezett politikai karrierjének indulása szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír.

(szm: A külhoni magyarok 2004 óta „imáikba” foglalják a nevét, 2006-tól az „erőszak nélküli” rendteremtés nemzetközileg is elismert hazai apostola.)

  • Hatodik kérdés: Ki az a budapesti, fizetés nélküli tarháló, aki sanyarú megélhetését olykor-olykor állat oltási igazolások kiadásával, de leginkább közadakozásból finanszírozza?

(szm: Hosszabb távon senkit nem tűr meg maga mellett, magatartásformájának ragadóssága miatt viszont őt sem tűrik meg azok a közösségek, amelyeknél eddig ideig-óráig tiszteletét tette. Közismert korlátmászó, transzparensein ő a hírhedt lóvégtagos parlamenti demonstráló.)

  • A + 1. kérdés: Ki az a lépcső aljára magát leküzdő demagóg szájkarate-hős, aki pártjának sikerét annak taglétszámi olvadásában látta igazolva? A magyar melós saját gyermekeinek mondott esti meséiben ő a mamuszos márka hazai Hókuszpókja, a Kádár János-féle „A krumpli leves legyen krumplileves” alapanyagának örökös és kizárólagos parlamenti beszállítója.

(szm: Egyebekben a parizer és a Piros Arany okleveles márkák topmenedzsere.)

A sor végtelenségig folytatható, de ahogyan a gombócból is megárt a sok és az eddig említettek nyilvánosságra gyakorolt sokkja sem figyelmen kívül hagyható, így közjegyző előtt hitelesítetten zárom kvízkérdéseim mai adagját. A hangerősítőszetteket postafordultával haladéktalanul „kiszállítjuk” a helyes megfejtést beküldők közül kisorsoltaknak. Kérésre Vágó kvízmester úr a győztesek nyereményét a DK és a saját nevében, a 2038-as választások baloldali szavazat maximálásának és szerzésének nem titkolt reményében akár személyesen is dedikálja.