Baloldali celebek, akik a NER pénzéből élnek, mégis gyűlölik a jobboldalt: Kajdi Csaba

Sorozatunk második részben Kajdi Csabát, a TV2-s vloggert mutatjuk be, aki picit sem titkolja, hogy megveti a jobboldalt. Lazán gúnyt űzött az Isten, család, haza jelszavakból, legitimálta a Fidesz-székház megtámadását, becsmérelte Tóth Gabit az Eucharisztikus Kongresszuson való részvétele miatt, és azt állította, hogy Magyarország nem vágyik demokráciára. Sőt, szerinte a kommunizmus idején nem lehetett annyira érezni az elnyomást, mint most, az Orbán-kormány alatt. Ennek ellenére a TV2 két alkalommal is zsűritagnak tette meg a Nicsak, ki vagyok? című sorozatában.

Kajdi Csaba... őt sem én kerestem, a szerkesztőség szabadította rám Tilla után, és ezt (sem) bocsátom meg nekik soha. De ha már így alakult, megnéztem, kicsoda is ő.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

Felületes benyomásaim alapján: hatalmas póz, magát többnek-egzotikusabbnak láttatni kívánó, űberaffektáló, szorongó meleg férfi, aki nagyon vágyik a figyelemre, a szeretetre és az igazi családra.  A homoszexualitás témájában rendszeresen bírálja a  kormányt.

Rövid wikipédiás szócikke alapján (vajon ki írhatta?) egy igazi, egzotikusan nemesi, előkelő világpolgár személyisége bontakozik ki előttünk:

Kajdi Csaba János (1974. augusztus 31. – ) a Visage modellügynökség tulajdonosa, influenszer. Budapesten született, dédszülei francia arisztokraták voltak. Egy magyar modellügynökség vezetője. Instagram-oldalán rendszeresen oszt meg történeteket mindennapjairól, utazásairól (CylaTours), kulturális témában (Cyla Kultúrpercek), valamint gasztronómiai témákban (Cyla Gastro).
Budapesten született, iskoláit Magyarországon végezte. Gyermekként nyarait Nizzában és Párizsban töltötte. Tanulmányait PR és kommunikáció szakon végezte, majd a Magyar Televíziónál helyezkedett el. A televízió után egy modellügynökségnél kezdett el dolgozni, majd fél évvel később megalapította saját ügynökségét, a Visage modellügynökséget. Az ügynökség a francia családi vonal miatt kapott francia nevet.

...amit például a Blikknél is folytat.

A sztár a Bestnek mesélte el, családja rendkívül előkelő múltra tekint vissza. Apja felmenői katonatisztek, nemes hölgyek és urak voltak, édesanyja jómódú művészcsaládból származik, és több híres festő között például Kassák is a baráti körükhöz tartozott, de ez még nem minden: nagyanyja unokatestvérének József Attila udvarolt, dédnagymamája pedig Bálint Rezső felesége volt.
„Dédapám együtt lakott és közös kiállítása is volt a világhírű festőművésszel, Amedeo Modiglianival” – mesélte Kajdi Csaba, miután megemlítette, családja szép lassan áttelepült Franciaországba. Édesanyja ma is ott él, Monaco után most a dél-franciaországi Mentonban lakik. Bár Cyla életvitelszerűen soha nem élt Franciaországban, de rengeteg időt töltött a nagymamájával Párizsban, illetve a dédszüleivel pedig Nizzában.

Kicsit megtisztelve érezhetjük magunkat, hogy egy ennyire felsőosztálybeli figura itt, Budapesten él velünk együtt. És hát persze nem minden a származás, de ez van: imádjatok!

Aztán ahogy a Vasárnap.hu-n olvashatjuk, Gulyás Mártonéknál az arisztokrácia világának a másik oldalát is megvillantotta előttünk:

Gulyás Márton vlogjában nyilatkozta azt, hogy mivel az édesapja a ‘80-as években az Interag részvénytársaság igazgatója volt, édesanyja pedig a Vasas Szakszervezet nemzetközi osztályvezetője, így szabadon utazhatott Nyugat-Európában és – most figyeljenek –
  • nem sokat érzékelt abból, hogy Magyarországon diktatúra van. Ellentétben a jelenlegi  helyzettel, mert most, na most aztán jobban érzi az elnyomást, mint akkor.

De – ahogyan Tillánál is láthattuk – azért a diktatúrát is valahogy túl lehet és kell is élni: 2020-ban a kormánypárti (vö. „fideszes fészek”) TV2 Nicsak, ki vagyok? című műsorának volt az egyik zsűritagja, mind a két évadban.

kapcsolódó

  • Baloldali celebek, akik a NER pénzéből élnek, mégis gyűlölik a jobboldalt: Till Attila

    Baloldali celebek, akik a NER pénzéből élnek, mégis gyűlölik a jobboldalt: Till Attila

    Nektek sem tetszik a tempó? Pont ezért indítunk új sorozatot azokról az ismert médiaarcokról, akik nem biztos, hogy a legjobb helyen dolgoznak. Az első részben Till Attilát, a Tv2 műsorvezetőjét mutatjuk be, akit átlagos lakótelepi gyerekként gyorsan beszippantott a művészvilág. Azóta folyamatosan úgy érzi, hogy kompenzálnia kell a baloldal felé. Főleg, hogy az egyik legismertebb a kormányközeli sajtóterméktől kapja a milliós fizetését.

Biztosan sokan tudják (életemben nem hallottam róla), hogy Kajdi Csaba beceneve és „művészneve” a Cyla. Na de honnan kapta?

nlc.hu: C, mint Cyla

Még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mégis honnan ered Kajdi beceneve, a Cyla. Egy korábbi interjúban így mesélt erről: „Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt egy kisebb társasággal sokat jártunk bulizni, és nagyon szoros barátok voltunk A csapat tagja volt egy marketinges srác, Szelei Robi, Lakatos Márk és Szekeres Gábor, aki azóta a legnagyobb hollywoodi produkciók smink- és hajmestere. Baromkodásból mindenkinek adtunk női nevet. Robiból Berta lett a Robertából, Márk Manyi lett, Gáborból Jessica, én pedig a Csilla nevet kaptam. Aztán ahogy Márk mindig egyre gyorsabban mondta a Csillát, abból lett a Cyla. Mi azóta is így hívjuk egymást…”

A francia úri család sarja... De mennyire francia és mennyire úri család sarja is valójában?

Mondjuk azt, hogy régi, magyar származású, francia úri család a miénk. A dédnagymamám egy gazdag főúri lány volt, a dédnagypapám pedig festőművész.  Párizsban éltek (az őszirózsás forradalom után mentek ki Franciaországba – a szerző.), de amikor a német megszállás volt, elköltöztek Nizzába. A németek elrekvirálták az üzleteiket és a lakást is, végül kárpótlást kaptak, és abból vettek lakást Nizzában. A nagyszüleim már divatházaknál dolgoztak. Én Budapesten születtem, de nem sokkal utána kiköltöztünk Franciaországba. Édesanyám külkereskedelemben dolgozott, édesapám vegyészmérnök volt. 

Szóval talán úri-úrias, de nem annyira francia. Az meg, hogy a kapott kárpótlásból nizzai lakást tudtak venni, az akkori viszonyokhoz képest talán nem is tűnik akkora anyagi bukásnak. Ráadásul valahogy mégis hazaköltözhettek a szocialista időszakban, majd innen újra vissza a külkereskedelemnek köszönhetően.

YouTube-os munkássága

Megvallom, nem bírtam sokáig. Mintha Oli urat hallgatnám a Szomszédokból: persze biztosan ő is csak humorizál meg túlzóan ironizál, hogy „a heterók ilyennek képzelik el a homokosokat”. De valahogy ez nála állandó, normális állapotnak tűnik.

Viccelődik olyanokon, hogy Isten, család, haza, aztán kicsit „a család az család”-ra is kitér egy másik videóban. Kevésbé agresszívan és komolyan, mint akár Till Attila. Anyagaiban néhol angolul, franciául is improvizál, meglehetősen meggyőző kiejtéssel persze.

Szomorú, de a kommentek alapján főleg a nők rajonganak érte.

Tóth Gabit azért ő is betámadta

Az Eucharisztikus Kongresszus Kajdinak is sok volt, bár biztos neki is megvan a hite meg a nemzettudata, mint feljebb is láthattuk:

ne csak Tóth Gabi meg a csodaszarvasos-turulmadaras felvonulás képviselje a hitet és magyarságot, mert mindannyiunknak megvan a magyarságunk és a hitünk, és ezt mindannyiunknak kölcsönösen tiszteletben kéne tartani...

És mivel ideológiailag most már nincsenek egy platformon, azonnal be kellett dobni az érettségi hiányát. Tök elegáns és releváns vád. 

Azt írta oda a Gabi, hogy: KÖSZÖNÖM, HOGY RÉSZESE LEHETEK ENNEK A CSODÁNAK. BÁR AZ ÉRETTSÉGI MEGVOLNA ILYEN JÓL, NA MINDEGY...

De valahogy mégse tudom elítélni, ha már szegénynek sose lesz gyereke, és sose fogja ugyanazt átérezni, mint Tóth Gabi. Nem rá haragszom, csak azokra, akik bedőlnek ezeknek a szövegeknek és érveknek.

168 Óra: Kételkedem a saját hazámban, és csak az agressziónak van eredménye

Engem maximálisan elszomorít (a pedofíliaellenes törvénycsomag a szerk.), és kételkedem a saját hazámban. (...) Azt gondolom, hogy Magyarország nem vágyik a demokráciára.
Figyeljen, én személyesen egyetlen tüntetésnek láttam eddig eredményét, és ez nem volt más, mint az internetadóval kapcsolatos megmozdulás. Annak is azért volt eredménye, mert az emberek eljutottak arra a pontra, hogy a Fidesz-székházba bedobálták a számítógépeket. Ez egy agressziós jelenség, és ennek az agressziónak van aztán eredménye. A másik eredményes tüntetés az volt, amikor az MTV-székház ellen indítottak az elégedetlen polgárok támadást. Az sajnos nem csinál forradalmat, hogyha világítunk a telefonunkkal, én legalábbis ezt gondolom. 

Ha Budapesten nem eszel lecsót meg pacalt, akkor nem vagy ember

Ez a harag a kisebbségekre is vonatkozik, például a magyarországi roma lakosságra vagy az itt élő külföldiekre. Én hiszek egyébként a multikulturális városokban, imádom például Párizst és Londont, és nekem úgy tűnik, hogy működnek ezek a városok. Persze biztosan nem olyan jól, mint Budapest, ahol, ha nem eszel lecsót meg pacalt, akkor nem vagy ember. Mégis, nekem nagyon tetszik, hogy százféle konyha van Londonban, és láss csodát, mégsem omlott össze az angol társadalom. 

A Szájer-ügy neki is úgy kellett, mint egy falat kenyér

Kajdi azt tanácsolja a fideszes politikusoknak, ha házibuliba mész, mindig legyen nálad hegymászófelszerelés!

És miből él?

Hogy mennyit kereshet Cyla? TV2-sként az eddig ismert referenciák alapján milliós tétellel számolhatunk, de vannak saját cégei is. Mindkettőt édesanyjával közösen jegyzi.

Visage-, Model-, Management Kft.: negatív esemény egy NAV-végrehajtás 2021. október 25-i dátummal, de már korábban, 2011-ben is meggyűlt a bajuk az adóhatósággal. Itt édesanyja 90 százalékban tulajdonos, és bár Franciaországból nem lehet könnyű ellátni a képviseleti feladatokat, biztos van egy jó kézbesítési megbízottja.

Mindenesetre nem hiszem, hogy csőd fenyegetné őket, mert 2020-ban a 24 milliós árbevételből 9 milliós adózott eredményt jelentettek le. Igaz, 48 százalékos eladósodottsági szint mellett. Na de akkor is: a készpénzállományuk év végén 20 millió forint fölött volt, szóval könnyen lehet, hogy csak a könyvelőjük hibázott valamit. Érdekesség, hogy a 20 milliónak csak a fele volt bankbetétben, a másik fele elvileg a pénztárban, tényleges készpénzben. Ez amúgy szerény tapasztalatunk szerint nem mindig szokott igaz lenni. Főleg a jegyzett tőkénél szoktak hasonlóval trükközni: megalapítják a céget 3 milliós törzstőkével, de a pénzt valójában elköltik másra.

 

De most komolyan: 2020-ban ki a tököm tart ennyi készpénzt egy szolgáltató vállalatnál? Modell- és reklámügynökség? Nem értjük.
  • Másik közös cégük a Visage Production Kft. Ennél Kajdi Csaba a többségi tulajdonos 52 százalékkal, az édesanyjának csak 48 százalék jutott. Itt a helyzet közel sem annyira ígéretes, rosszabbak az eredmények: 2019-ben már 20 milliós veszteséget kényszerültek elkönyvelni. Ez 2020-ra „plusz nulla” volt.
Nem meglepő, hogy itt még több, négy végrehajtási határozatot találtunk. De áfabevallás hiánya miatt is indult eljárás ellenük. Cserélj könyvelőt, Kajdi!

Ha belenézünk a beszámolóba és azon belül is a pénzeszközökbe, hasonló az arány: a 16 milliós állomány fele bankókban (cash is king), a másik fele a bankokban. Fura szokás, de nem tilos. Főleg, ha tényleg ott is van a pénz.

A családi legendárium és a kamugyanús esetek folytatódnak

A nagynénivel, Eva von Marsovszkyval, aki a párizsi divatvilág legfontosabb művésze volt! Ezt is elhisszük persze, de valószínűleg más néven alkothatott, mert Kajdi Instáján kívül nem találtuk nyomát a hölgynek. Rosszmájú sejtésem, hogy még a „von” előnév is kamu lehet.

Kicsimmel, Lakatos Márkkal

És ilyen is volt, de sajnos ennek a szép kapcsolatnak is vége szakadt azóta.

Végigfutva Kajdi megnyilvánulásait, nem a haragot, hanem inkább a sajnálatot éreztem: rengeteg emlék fiatalkorából, arról, hogy mennyire hiányzik neki a nagymamája, és hogy mennyire szereti az anyukáját.

És hogy mennyire szeretne másnak látszani, mint ami valójában. Ha Magyarország, akkor is rózsadombi villa és arisztokrácia, hírességek, nemesek, katonatisztek, művészek, Nizza, Párizs, #germanblood. Ő pedig világpolgár, extravagáns és a többi.

Hiszen mindannyian tudjuk: nincs a világon ijesztőbb, mint középszerűnek, átlagosnak lenni...